Beskrivningar av goda svar: SV – Evangelisk-luthersk religion

29.3.2023

Slutgiltiga beskrivningar av goda svar 16.5.2023

Grunderna enligt vilka bedömningen gjorts framkommer i de slutgiltiga beskrivningarna av goda svar. Uppgiften om hur bedömningsgrunderna tillämpats på examinandens provprestation utgörs av de poäng som examinanden fått för sin provprestation, de slutgiltiga beskrivningarna av goda svar och de föreskrifter gällande bedömningen som nämnden gett i sina föreskrifter och anvisningar. De slutgiltiga beskrivningarna av goda svar innehåller och beskriver inte nödvändigtvis alla godkända svarsalternativ eller alla godkända detaljer i ett godkänt svar. Eventuella bedömningsmarkeringar i provprestationerna anses vara jämställbara med anteckningar och sålunda ger de, eller avsaknaden av markeringar, inte direkta uppgifter om hur bedömningsgrunderna tillämpats på provprestationen.

Religionsundervisningens centrala uppgift är att stödja den studerandes allmänbildning i fråga om religioner och livsåskådningar. I den evangelisk-lutherska religionsundervisningen gör man sig förtrogen med lutherdomen och andra former av kristendom, övriga religioner samt religion och religionslöshet som fenomen. Man granskar religionerna som en del av kulturen, kulturtraditionen och samhället samt individens och samfundets liv.

Provet i religion innefattar nio uppgifter, av vilka examinanden bör besvara fem. Provet omfattar två delar. Del 1 består av sex uppgifter. Varje uppgift ger 0–20 poäng. Del 2 består av tre uppgifter som ger 0–30 poäng per uppgift. Av uppgifterna i del 1 kan man besvara tre, fyra eller fem, av uppgifterna i del 2 högst två. Det maximala antalet poäng i provet är 120. För att nå detta poängantal måste examinanden besvara tre uppgifter i del 1 och två uppgifter i del 2.

Provet innehåller uppgifter av olika karaktär och svårighetsgrad. En del av uppgifterna förutsätter ett koncentrerat och kort svar, en del att man behärskar stora ämnesområden och svarar i essäform. Uppgifterna kan innehålla material som texter, bilder, videor, kartor, diagram, figurer och statistik. Innehållet i materialet bör utnyttjas, tillämpas och bedömas på ett sakligt sätt. Om en uppgift har material bör man i regel hänvisa till det i svaret. Uppgifterna kan innehålla begränsningar i fråga om teckenmängd. I detta fall är det fråga om maximilängden för svaret. Då sänks inte poängen för svaret om teckenmängden underskrids, ifall sakinnehållet är tillräckligt och framställningen tydlig. Om det tillåtna antalet tecken överskrids görs ett poängavdrag som bestäms i föreskrifterna och anvisningarna för proven i realämnena.

I provet i religion bedöms examinandens faktakunskaper, hantering av informationen och framställningssätt. I fråga om faktakunskaper bedöms examinandens kännedom om sakinnehållet i lärokursen i religion och den centrala begreppsapparaten som berör religioner och livsåskådningar. I svaren bedöms också hur innehållet i svaret motsvarar uppgiften och hur väl avgränsat svaret är. I alla uppgifter är utgångspunkten för bedömningen att svaret motsvarar uppgiften. Om uppgiften förutsätter till exempel jämförelse, fästs också vikt vid det i bedömningen. En stor faktamängd är inte till fördel om fakta är oväsentliga för uppgiften. Sakfel och en felaktig användning av begrepp sänker poängen.

I fråga om hanteringen av informationen bedöms examinandens förmåga att presentera, analysera, bedöma och tillämpa kunskap om religioner och livsåskådningar. Uppmärksamhet fästs särskilt vid hur övertygande de framförda synpunkterna är, hur de motiveras och hur ämnet problematiseras. Ett lyckat svar visar att examinanden självständigt behärskar sin kunskap om religioner och livsåskådningar och kan utveckla den utifrån tidigare erhållna fakta och behandla religionsfrågor på ett analytiskt sätt ur flera olika synvinklar. Dessutom är fakta, motiverade ställningstaganden och åsikter klart avskilda från varandra.

I fråga om framställningssättet bedöms svarets konsekvens, helhet och stilistiska smidighet. Flytande och vårdad svensk sakprosa värderas i svaret. Upprepningar och ett otydligt eller oredigt framställningssätt sänker poängen.

I fråga om faktakunskaper presenteras de mer detaljerade kriterierna separat för de olika uppgifterna. Beskrivningen av goda svar är inriktad på två nivåer: ett gott svar, som motsvarar cirka 50 procent av hela poängtalet, och ett berömligt svar, som avser cirka 80 procent av poängtalet. I uppgifter med många delar fastställs poängen separat för de olika delarna, ifall inte annat sägs i uppgiften. Ifall uppgiften består av ovanligt många delar ges särskilda direktiv för poängsättningen. I fråga om omfattande essäuppgifter är beskrivningarna av ett gott svar alltid endast riktgivande. De innehåller i första hand element som är centrala i gymnasiestudierna, men utöver dem kan examinandernas svar innehålla andra väsentliga aspekter.

Allmänt taget är ytterligheterna i fråga om faktakunskaper svar som över huvud taget inte innehåller fakta och begrepp som är väsentliga för ämnesområdet, och svar som visar en utmärkt behärskning av ämnesområdet. Utmärkande för det sistnämnda är till exempel att de begrepp som är väsentliga för ämnesområdet har använts på ett sakkunnigt och naturligt sätt och att de fakta som presenteras i svaret är mångsidiga och precisa. Mellan dessa ytterligheter ligger ett så kallat gott svar, som innehåller en del väsentliga aspekter på ämnesområdet och där användningen och definitionen av begreppen i huvudsak är sakliga. Ett sådant svar kan också innehålla enstaka sakfel.

I allmänhet följer faktakunskaperna, hanteringen av informationen och framställningssättet varandra åt, eftersom gestaltning av fakta som är väsentliga för helheten, användning av relevanta begrepp, konsekvens i argumentationen och stilistisk smidighet hör ihop. Nedan ges allmänna riktlinjer som åskådliggör olika faktorer som bör beaktas vid bedömningen av i första hand hanteringen av informationen och framställningssättet.

De svaga svaren är stilistiskt oklara, ostrukturerade och besvarar uppgiften endast delvis eller inte alls. I sådana svar utnyttjar man inte materialet och framförda synpunkter motiveras inte vederhäftigt. Sådana svar ger i regel under en fjärdedel av hela poängtalet.

Under hälften av hela poängtalet ger också sådana svar som presenterar ett eller flera fakta och begrepp som är väsentliga för ämnet men som är ostrukturerade och stilistiskt oklara. Sådana svar kan också innehålla upprepningar, överdrifter, ohållbara motiveringar och uppräkningar.

Ett gott svar motsvarar i bedömningen cirka hälften av hela poängtalet. Ett sådant svar besvarar i huvudsak uppgiften och innehåller flera väsentliga fakta och synpunkter på ämnet. Examinanden har åtminstone till vissa delar utnyttjat det material som hör till uppgiften och svaret innehåller tillämpning och utveckling av fakta. Svaret visar en strävan att strukturera och motivera. Svaret kan ändå delvis vara ostrukturerat och uppräknande och motiveringarna kan vara ytliga.

Ett berömligt svar motsvarar cirka 80 procent av hela poängtalet. I ett sådant svar har examinanden lyckats skapa en konsekvent helhet av flera fakta och synpunkter som är väsentliga för ämnet. Svaret motsvarar uppgiften och språket är vårdat. De motiveringar som framförs är tydliga och mångsidiga, och fakta tillämpas och analyseras trovärdigt.

Svar som når de allra högsta poängen utmärks utöver de nämnda aspekterna av en djup förståelse av ämnesområdet och en förmåga att sätta in fakta i större sammanhang. Examinanden har utnyttjat material som hör till uppgiften på ett insiktsfullt sätt och relaterat olika delar av materialet till varandra. Svaren utgör välunderbyggda helheter stödda av argumentation. De kan också innehålla fyndiga och överraskande synpunkter och öppningar mot alternativa sätt att närma sig problemet.

Bedömning av studentexamensprovet i religion
Poängtalunder 25 %25–50 %50 %, gott svar80 %, berömligt svaröver 80 %
Faktakunskaper: Det som bedöms är kunskap om faktainnehållet enligt läroplanen, korrekt och precis användning av begrepp, överensstämmelse mellan innehåll och uppgift samt avgränsning av svaret.Svaret innehåller väldigt lite eller ingen för ämnesområdet relevant kunskap och väldigt få eller inga för ämnesområdet relevanta begrepp.Ett eller flera för ämnesområdet relevanta fakta och begrepp presenteras i svaret.Svaret innehåller flera för ämnesområdet relevanta fakta, användningen och definitionerna av begrepp är huvudsakligen korrekta. Svaret kan innehålla enstaka faktafel (noggrannare kriterier för enskilda uppgifter ges i beskrivningen av goda svar).Svaret visar berömliga insikter i ämnesområdet; begrepp används sakkunnigt och naturligt, och de kunskaper som presenteras i svaret är mångsidiga och exakta (noggrannare kriterier för enskilda uppgifter ges i beskrivningen av goda svar).Svaret visar en djuplodande förståelse av ämnesområdet och en förmåga att koppla kunskapen till vidare sammanhang.
Hantering och presentation av kunskap: Examinandens förmåga att presentera, analysera, utvärdera och tillämpa kunskap bedöms; presentationen bedöms med tanke på svarets följdriktighet, enhetlighet och stilistiska smidighet.Svaret är stilistiskt osammanhängande och ostrukturerat. Det motsvarar endast delvis eller inte alls uppgiften. Uppgiftens material har inte utnyttjats och de framlagda ståndpunkterna har inte motiverats adekvat.Svaret är ostrukturerat och stilistiskt osammanhängande. Det kan innehålla upprepningar, överdrifter, icke-trovärdiga motiveringar och vara katalogartat.Svaret motsvarar huvudsakligen uppgiften. I svaret presenteras flera för ämnesområdet relevanta fakta och synpunkter. Uppgiftens material har utnyttjats till vissa delar och svaret visar tecken på tillämpning och utveckling av kunskap. Det finns en strävan efter en följdriktig struktur och motiveringar, men svaret kan ställvis vara ostrukturerat och katalogartat. Motiveringarna kan vara rätt ytliga.Flera för uppgiften relevanta fakta och synpunkter har kopplats ihop till en följdriktig helhet. Svaret motsvarar uppgiften och är vårdat till sitt språk. De framlagda motiveringarna är tydliga och mångsidiga. Kunskapen tillämpas och utvecklas på ett trovärdigt sätt.De olika materialen för uppgiften har utnyttjats på ett insiktsfullt sätt och har ställts i relation till varandra. Motiveringarna är övertygande och väl argumenterade. Svaret kan innehålla sinnrika synpunkter och öppningar till alternativa angreppsvinklar.

Del 1: 20-poängsuppgifter

1. Påståenden om religioner 20 p.

Nedan står 20 påståenden (1.1–1.20) grupperade enligt fem teman. Välj för varje påstående det svarsalternativ som passar bäst. Rätt svar 1 p., fel svar –1 p., inget svar 0 p. Du kan ändra ditt svar efter att du har valt ett svarsalternativ, men du kan inte längre lämna påståendet helt utan svar. Om du har börjat besvara uppgiften men kommer till att du ändå inte vill lämna in den för bedömning, ska du välja alternativet ”Jag svarar inte” för alla påståenden.

1.1 Av världens befolkning utgör de kristna 1 p.

  • mer än hälften.  (-1 p.)
  • omkring en tredjedel.  (1 p.)
  • omkring en tiondedel.  (-1 p.)

1.2 Islam är till sitt anhängarantal världens 1 p.

  • största religion.  (-1 p.)
  • näst största religion.  (1 p.)
  • tredje största religion.  (-1 p.)

1.3 Antalet hinduer i världen är 1 p.

  • cirka 200 miljoner.  (-1 p.)
  • cirka en miljard.  (1 p.)
  • cirka två miljarder.  (-1 p.)

1.4 Antalet kristna i världen har under de senaste 50 åren 1 p.

  • ökat.  (1 p.)
  • minskat.  (-1 p.)
  • förblivit ungefär oförändrat.  (-1 p.)

1.5 Till buddhismens heligaste platser hör 1 p.

  • Colombo i Sri Lanka.  (-1 p.)
  • Bodhgaya i Indien.  (1 p.)
  • Karachi i Pakistan.  (-1 p.)

1.6 Som hemvist för voodoo (vodou) uppfattas 1 p.

  • Benin i Västafrika.  (1 p.)
  • Malawi i Östafrika.  (-1 p.)
  • Algeriet i Nordafrika.  (-1 p.)

1.7 En av världens äldsta kristna nationer är 1 p.

  • Mauretanien.  (-1 p.)
  • Armenien.  (1 p.)
  • Oman.  (-1 p.)

1.8 Missionsarbete utfört av finländska lutheraner har haft en stor historisk betydelse i 1 p.

  • Vanuatu.  (-1 p.)
  • Guatemala.  (-1 p.)
  • Namibia.  (1 p.)

1.9 Kristendomen växer snabbast i 1 p.

  • den globala södern.  (1 p.)
  • den globala norden.  (-1 p.)
  • de arktiska områdena.  (-1 p.)

1.10 Sydamerika blev en kristen världsdel genom 1 p.

  • folkvandringarna.  (-1 p.)
  • kolonisationen.  (1 p.)
  • utvecklingssamarbetet.  (-1 p.)

1.11 Största delen av de kristna i Afrika 1 p.

  • är katoliker.  (-1 p.)
  • är ortodoxa.  (-1 p.)
  • hör till protestantiska eller oberoende lokala kyrkor.  (1 p.)

1.12 På 1500-talet utfördes missionsarbete i Japan av 1 p.

  • jesuiter.  (1 p.)
  • metodister.  (-1 p.)
  • lutheraner.  (-1 p.)

1.13 En religiös handling som upprepas och följer ett mönster kallas 1 p.

  • reformation.  (-1 p.)
  • possession.  (-1 p.)
  • ritual.  (1 p.)

1.14 Ateism kan i förhållande till teism betraktas som 1 p.

  • en synonym.  (-1 p.)
  • en motsats.  (1 p.)
  • ett överordnat begrepp.  (-1 p.)

1.15 Berättelsen om hur Lalli dödade biskop Henrik på isen av Kjulo träsk är en 1 p.

  • legend.  (1 p.)
  • profetia.  (-1 p.)
  • apokalyps.  (-1 p.)

1.16 Till religionsvetenskapens forskningsområden hör 1 p.

  • exegetik.  (-1 p.)
  • religionssociologi.  (1 p.)
  • ekumenik.  (-1 p.)

1.17 Teologi 1 p.

  • är ett av de äldsta läroområdena på universiteten.  (1 p.)
  • godkändes på 1800-talet som läroområde på universiteten.  (-1 p.)
  • är inte ett akademiskt läroområde.  (-1 p.)

1.18 Dogmatiken undersöker 1 p.

  • den liturgiska klädseln.  (-1 p.)
  • kyrkornas läror.  (1 p.)
  • kyrkomusik.  (-1 p.)

1.19 En granskning av religionernas läror, historia och heliga texter ur en kvinnlig synvinkel kallas 1 p.

  • feministisk teologi.  (1 p.)
  • svart teologi.  (-1 p.)
  • befrielseteologi.  (-1 p.)

1.20 En tolkning av kristendomen där man beaktar den lokala kulturen och lokala förhållanden kallas 1 p.

  • kontextuell teologi.  (1 p.)
  • framgångsteologi.  (-1 p.)
  • karismatisk teologi.  (-1 p.)

2. Begrepp i religionerna 20 p.

Uppgiften består av fyra delar som bedöms separat. För varje del kan man få högst 5 poäng. I svaren bedöms om examinanden genom att använda korrekta termer kan förklara hur de begrepp som nämns i uppgiften anknyter till varandra. Att förklara begreppen ger i varje del en poäng per begrepp, och att förklara relationen mellan begreppen ger högst tre poäng. Svarets längd i respektive del är högst 500 tecken. Om det tillåtna antalet tecken överskrids görs ett poängavdrag som bestäms i föreskrifterna och anvisningarna för proven i realämnena.

2.1 Förklara kort hur följande begrepp anknyter till varandra: samsara och karma. 5 p.

Svaret får inte överskrida 500 tecken. Om det givna antalet tecken överskrids leder det till poängavdrag.

Med samsara menas återfödelsens kretslopp, den oändliga processen av födelse och förintande. Med karma menas läran om förhållandet mellan orsak och följd. I enlighet med karmas lag är de levande varelsernas nuvarande form en följd av gärningar de utfört förgången tid, och de nuvarande gärningarna inverkar på de följande återfödelserna. Begreppen anknyter i synnerhet till Indiens religioner. I tolkningen av begreppen finns det emellertid skillnader mellan olika religioner och i deras inriktningar.

2.2 Förklara kort hur följande begrepp anknyter till varandra: dop och konfirmation. 5 p.

Svaret får inte överskrida 500 tecken. Om det givna antalet tecken överskrids leder det till poängavdrag.

Dopet är en ritual där människan blir en del av den kristna församlingen. Enligt den lutherska läran tar man i dopet emot den heliga Anden. Konfirmationen är en ritual som bekräftar den döpta och hens tro. I olika kyrkosamfund förekommer olika tolkningar av och praxis för dop och konfirmation. I den lutherska kyrkan utförs dopet vanligtvis som barndop. Vid ungefär 15 års ålder deltar den unga i dopundervisning i skriftskolan och på det följer konfirmationen, där hen bekänner sin kristna tro.

2.3 Förklara kort hur följande begrepp anknyter till varandra: ramadan och id al-fitr. 5 p.

Svaret får inte överskrida 500 tecken. Om det givna antalet tecken överskrids leder det till poängavdrag.

Ramadan är den nionde månaden i den islamiska kalendern, då man håller fasta (saum), vilket är en av muslimernas fem religiösa plikter. Id al-fitr är en tre dagar lång högtid, som firas till äran av att fastemånaden är slut. Till högtiden hör bland annat att man ger gåvor och besöker vänner och släktingar. Både sunni- och shiamuslimer fastar under månaden ramadan och firar id al-fitr-högtiden.

2.4 Förklara kort hur följande begrepp anknyter till varandra: kami och kamidana. 5 p.

Svaret får inte överskrida 500 tecken. Om det givna antalet tecken överskrids leder det till poängavdrag.

Kami är i shinto en varelse eller en sak som stämmer till helighet och högaktning. Kami tillbes på många olika sätt. Kamidana är ett hemaltare som är avsett för dyrkande av kami. Vanligen är det en hylla på väggen där man har placerat symboliska föremål, såsom speglar. Dyrkan består typiskt av bön och av att offra mat eller blommor. Före tillbedjan rengörs händerna och munnen. I många japanska hem finns både en kamidana och en butsudana, alltså ett buddhistiskt hemaltare.

3. Hinduismens vägar 20 p.

I hinduismen finns en indelning i tre olika vägar: ”handlingens väg” (karmamarga), ”kunskapens väg” (jñanamarga) och ”hängivenhetens eller kärlekens väg” (bhaktimarga). Redogör för hinduismens centrala läror och praxis genom att utnyttja den här presenterade indelningen.

I svaret bedöms hur strukturerat och mångsidigt examinanden med hjälp av indelningen i tre vägar redogör för hinduismens centrala läror och praxis.

I ett gott svar (10 p.) visar examinanden att hen förstår indelningen i tre vägar och redogör för minst en lära eller praxis för var och en av dem.

I ett berömligt svar (16 p.) redogör examinanden med hjälp av indelningen strukturerat och mångsidigt för hinduismens läror och praxis.

Det är förtjänstfullt att examinanden hänvisar till hinduismens interna mångfald och visar att hen förstår att företeelser och gruppindelningar kring de tre vägarna inte har några klara gränser och att de tre vägarna inte utesluter varandra. I hinduismen finns det inte en enskild högsta auktoritet eller trossatser som är bindande för alla, och den omfattar en enorm mångfald av sätt att nå frälsning. Det är också meriterande att notera att mångfalden i sätten att utöva religion har ökat genom hinduismens hela historia, och att dagens former för religionsutövning också uttrycker historiska skiktningar.

I svaret kan ingå till exempel följande synpunkter:

Handlingens väg (karmamarga):

  • kasten och de plikter den medför
  • Veda-böckernas tidigaste delar som en viktig källa
  • ritualerna i vedareligionen
  • brahminernas levnadssätt
  • hinduiska livscykelritualer (t.ex. för de högsta kasterna att ge den heliga tråden, bröllop, seder som hör till kremeringen)

Kunskapens väg (jñanamarga):

  • uppfattningar om brahman och atman samt om befrielsen (moksha)
  • Veda-böckernas senare delar, Upanishaderna, är en viktig källa
  • hinduisk filosofi
  • den asketiska traditionen
  • yoga och nyhinduism

Hängivenhetens eller kärlekens väg (bhaktimarga):

  • att hängivet dyrka och älska gud och upprepa guds namn
  • tempelkult
  • betoningen av dyrkan i Bhagavadgita
  • pilgrimsfärd
  • tankar om jämlikhet och kritik av kastsystemet
  • kultrörelser inom hinduismen (t.ex. Krishna-rörelsen)

4. Reklamkampanj för Helsingfors evangelisk-lutherska församlingar 20 p.

Redogör för och motivera din bedömning av den centrala målgruppen för Helsingfors evangelisk-lutherska församlingars reklamkampanj (reklamaffischerna 4.A, 4.B och 4.C). Diskutera reklamkampanjens budskap och målsättningar.

I svaret bedöms hur trovärdigt examinanden motiverar sin bedömning av den centrala målgrupp reklamkampanjen har. Dessutom bedöms hur mångsidigt och insiktsfullt examinanden diskuterar reklamkampanjens budskap och målsättningar.

I ett gott svar (10 p.) redogör examinanden för en motiverad bedömning av den centrala målgruppen för reklamkampanjen. Dessutom diskuterar hen kampanjens budskap eller målsättningar genom att redogöra för minst två synpunkter på dem. Iakttagelserna kan gälla en eller flera av bilderna i bildserien.

I ett berömligt svar (16 p.) redogör examinanden för en trovärdig och motiverad bedömning av den centrala målgruppen för reklamkampanjen samt diskuterar mångsidigt och insiktsfullt kampanjens budskap och målsättningar genom att placera dem i en modern åskådnings- och samhällskontext. I svaret ingår någon relevant synpunkt på varje bild eller en djup analys av minst två bilder.

Examinanden kan redogöra för till exempel följande bedömningar av målgruppen för reklamkampanjen:

  • Bilderna ingår i en reklamkampanj för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Man kan således tänka sig att kampanjen riktar sig till kyrkans medlemmar eller till andra inom kyrkans inflytelsesfär. Som målgrupp kan man i synnerhet betrakta medlemmar i Helsingfors evangelisk-lutherska församlingar.
  • På bilderna upprepas sloganen ”utan dig finns ingen/inget ...”, vilket syftar på individens roll som medlem i ett samfund. Ur den här synvinkeln kan man som central målgrupp se kyrkans medlemmar eller potentiella medlemmar.
  • På bilderna uppträder människor i olika åldrar, vilket antyder att man riktar till en bred målgrupp. På bilderna syns särskilt unga människor, så de kan också betraktas som en central målgrupp.
  • Man kan exempelvis göra tolkningen att bilderna presenterar kyrkans centrala verksamhetsformer, såsom diakoni och att verka till förmån för nästan. Forskning visar att de här hör till de verksamhetsformer som finländarna uppskattar mest i den evangelisk-lutherska kyrkan. Det här kan antyda att målgruppen för reklamkampanjen förutom kyrkans medlemmar också är de som inte hör till kyrkan. Examinanden kan göra tolkningar också utgående från utseende, bakgrund samt social och samhällelig ställning hos de människor som syns på bilderna.

Examinanden kan redogöra för till exempel följande iakttagelser då hen diskuterar reklamkampanjens budskap och målsättningar:

  • Det är fråga om en reklamkampanj genomförd av Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Kampanjens budskap och målsättningar anknyter alltså till kyrkans kärnbudskap och målsättningar, såsom att nå ut till medlemmarna, värva medlemmar samt presentera och upprätthålla verksamheten.
  • På bild A ser man en diakon. Det här kan tolkas som en syftning på kyrkans diakoniarbete och dess betydelse för de sämre ställda i samhället. På bilden konstateras ”utan dig finns ingen tro”, vilket kan syfta på att de konkreta gärningarna har betydelse som ett uttryck för tron.
  • På bild B ser man en ung och en gammal man. Bildens text ”utan dig finns ingen kärlek” kan förstås som en syftning på att kärleken till nästan är en central tanke i kristendomen. Den unga mannen som gör trädgårdsarbete kan syfta på den vardagliga hjälp man kan få från församlingen. Den äldre mannen kan för sin del symbolisera till exempel åldersstrukturen bland kyrkans medlemmar. Bilden kan också syfta på församlingssamfundet som en mötesplats för generationerna.
  • På bild C ser man en ung kvinna. Bildens text ”utan dig finns inget hopp” kan syfta till exempel på det kristna hoppet, på framtidshopp eller på att upprätthålla hoppet i vardagen. Tanken på hopp kan i kombination med bilden syfta på ungdomarnas centrala roll för kyrkans framtid. Populära verksamhetsformer riktade till ungdomar i den evangelisk-lutherska kyrkan är till exempel skriftskol- och ungdomsarbete.
  • Tillsammans syftar texterna på bilderna A, B och C på de kristna dygderna: tro, hopp och kärlek. I Bibeln nämns de i Paulus brev till korintierna. Bibelstycket i fråga används mycket vid till exempel vigsel till äktenskap, och det är ett allmänt känt stycke som betraktas som ett koncentrat av kristendomen.
  • Budskapet i reklamkampanjen kan vara till exempel en betoning av församlingsmedlemmarnas aktiva roll: utan människor finns ingen kyrka. Då kan målsättningen vara att aktivera människorna och att väcka dem till att tänka på sin egen roll som medlemmar i kyrkan.
  • Som budskap kan man också tolka att det är viktigt för människorna att uppleva samhörighet med kyrkan och församlingen. Det kan vara en målsättning att göra medlemmar delaktiga av kyrkans verksamhet till exempel genom kyrkoskatten och att lyfta fram verksamheter och arbetsformer som är möjliga tack vare kyrkoskatten, såsom diakoniarbetet.
  • På varje bild uppträder en ung person eller en ung vuxen. Det kan tolkas så att de har en avgörande ställning för kyrkans framtid och framtida samhälleliga roll. Undersökningar visar att de unga vuxna är en befolkningsgrupp som allt mer har lösgjort sig från medlemskap i kyrkan. Sålunda kan kampanjens målsättning vara att nå unga vuxna och väcka dem till att fundera över kyrkans betydelse.
  • Det är möjligt att tolka kampanjen i ljuset av utvecklingen under 2000-talet. Då kan man diskutera till exempel det krympande medlemsantalet, minskade inkomster från kyrkoskatten och kyrkans förändrade offentliga roll i förhållande till reklamkampanjens målgrupp, budskap och målsättningar. I svaret är det möjligt att diskutera frågor också specifikt ur Helsingfors synvinkel.
  • Uttrycket ”utan dig”, som återkommer i reklamtexterna, kan förutom på människor också syfta på Gud, som i kristendomen betraktas som den yttersta källan till tro, hopp och kärlek.

5. Förhållandena mellan judendomen, kristendomen och islam 20 p.

Analysera förhållandena mellan judendomen, kristendomen och islam. Utnyttja textutdrag 5.A i ditt svar.

I svaret bedöms hur mångsidigt och strukturerat examinanden analyserar förhållandena mellan judendomen, kristendomen och islam.

I ett gott svar (10 p.) analyserar examinanden förhållandena mellan judendomen, kristendomen och islam genom att föra fram minst tre relevanta synpunkter. I svaret granskas alla tre religioner. Examinanden utnyttjar materialet i sitt svar.

I ett berömligt svar (16 p.) analyserar examinanden mångsidigt och strukturerat förhållandena mellan judendomen, kristendomen och islam. I sitt svar för examinanden fram både faktorer som förenar religionerna och faktorer som skiljer dem åt. I svaret behandlas både religionernas historia och nutid. Svaret lyfter också fram spänningarna och konflikterna i relationerna mellan religionerna.

Det är förtjänstfullt om examinanden behandlar den religiösa dialogen och fredsarbetet mellan judendomen, kristendomen och islam.

I svaret kan ingå till exempel följande synpunkter:

  • Judendomen, kristendomen och islam har en gemensam kulturbakgrund i det forna Mellanöstern.
  • Kristendomen har uppkommit ur judendomen. Dessutom har judendomen och kristendomen inverkat på hur islam utformats.
  • Den gemensamma tillkomsthistorien och kulturkontexten har bidragit till att judendomen, kristendomen och islam delar olika läror, texter och gestalter, även om de tolkar dem och deras betydelse olika (t.ex. Gamla testamentets renhetslagar, monoteismen, Jesu ställning och betydelse). Jerusalem är en helig stad för alla tre religioner.
  • Abraham beskrivs i Gamla testamentet som en patriark med vilken Gud slöt ett förbund. Abraham ses som stamfader och förebild i alla tre religioner, varifrån också benämningen abrahamitiska religioner härstammar. Att de är arvtagare till Abraham har inom religionsdialogen setts som något positivt, men judar, kristna och muslimer har också varit oense om vilka som verkligen är ättlingar till Abraham.
  • Judarnas hebreiska bibel ingår i de kristnas bibel. De judiska och kristna berättelserna har inverkat också på innehållet i Koranen (t.ex. Abrahams/Ibrahims offer och Jesu födelse).
  • Judarnas, de kristnas och muslimernas relationer sinsemellan på de områden de regerat över har varierat från fridfull samlevnad till förföljelse.
  • Under historiens gång har de kristna ofta begränsat judarnas och muslimernas verksamhetsmöjligheter, förbjudit dem att bo på sitt område, krävt att de ska omvända sig till kristna och förföljt dem.
  • På områden som regerats av muslimer har judar och kristna med vissa begränsade rättigheter kunnat utöva sin egen religion (s.k. dhimmi-status). Numera är situationen för religionsfriheten svag i många muslimska länder.
  • Staten Israel ockuperar de palestinska områdena Västbanken och Gaza, vilket för sin del förorsakar konflikter mellan judar och palestinier. Majoriteten av palestinierna är muslimer, en minoritet är kristna.
  • Olika historiska händelser och den historiska utvecklingen har försvagat relationerna mellan judar, kristna och/eller muslimer. Exempel på sådana är kristendomens ställning som statsreligion i Rom, islams utbredning i Medelhavsområdet, korstågen, antisemitism och holocaust, sionism och grundandet av staten Israel samt islamismens uppgång, terrorattacker och islamofobi.
  • Kristen sionism är en ideologi där judarnas återkomst till det heliga landet och grundandet av staten Israel motiveras med kristen tro. I kristen sionism kan också ingå politiskt stöd till staten Israel.
  • Inom det som kallas messiansk judendom finns olika församlingar vars medlemmar tror på Jesus som messias, men också följer många judiska seder.
  • Judar, kristna och muslimer för religionsdialog på flera internationella och nationella forum. Det gör såväl religiösa ledare som vanliga troende (i Finland på t.ex. Uskot-foorumi/Resa-forumet och diskussionsmötena ”Kolmen uskonnon keskustelu” [De tre religionernas diskussion].

6. Djurens ställning och religionerna 20 p.

Djurens rättigheter och välbefinnande har lyfts fram i den etiska diskussionen. Välj två religioner och diskutera vilka synvinklar de erbjuder på djurens ställning.

I svaret bedöms hur mångsidigt och insiktsfullt examinanden diskuterar synvinklar på djurens ställning i två olika religioner.

I ett gott svar (10 p.) diskuterar examinanden djurens ställning i två olika religioner genom att granska vardera ur minst en synvinkel.

I ett berömligt svar (16 p.) diskuterar examinanden mångsidigt och insiktsfullt djurens ställning i två olika religioner. I svaret ingår iakttagelser om att man också inom en religion kan förhålla sig på flera olika sätt till djurens ställning.

I svaret kan ingå till exempel följande synvinklar:

  • religionens inverkan på människans uppfattningar om djurens ställning
  • religionens inverkan på hur djuren behandlas
  • en uppfattning om djuren som levande varelser skapade av Gud (t.ex. judendomen, kristendomen och islam)
  • en uppfattning om djuren som varelser som är skapade för att brukas av människan (t.ex. judendomen, kristendomen och islam)
  • djuroffer som hör till en religiös tradition (t.ex. voodoo/vodou-besläktade religioner, hinduismen och judendomen under olika skeden i historien)
  • ritualslakt som en del av religionsutövningen (t.ex. judendomen och islam)
  • tanken att människorna och djuren hör ihop med varandra i livets kretslopp (samsara, t.ex. hinduismen, jainismen och buddhismen)
  • tanken att människorna, djuren och växterna har en hierarki sinsemellan i livets kretslopp (t.ex. hinduismen, jainismen och buddhismen)
  • icke-våldsprincipen (ahimsa) och vördandet av allt levande (t.ex. hinduismen, jainismen och buddhismen)
  • tanken att människorna är närmare det övernaturliga än djuren (t.ex. kristendomen)
  • tanken att människan är en del av naturens kretslopp (t.ex. naturreligionerna)
  • naturens och djurens koppling till näringar (såsom jakt, fiske, renskötsel) och därigenom till religionen (naturreligioner)
  • tanken att människorna och djuren är besläktade, totemdjur (t.ex. naturreligionerna)
  • religionens inverkan på dieten, såsom vegetarisk diet och avhållsamhet från produkter från djurriket under fastan
  • en utvidgning av begreppet medkänsla, som allmänt förknippas med religioner, till att omfatta djur.
  • religionernas djursymbolik och att djur ses som heliga eller smutsiga (t.ex. kon i hinduismen, ormen i den kristna traditionen).

Del 2: 30-poängsuppgifter

7. Den ortodoxa kyrkan och spänningar mellan patriarkaten 30 p.

Uppgiften består av två delar som bedöms separat.

7.1 Beskriv den ortodoxa kristendomens utbredning och särdrag. 20 p.

I svaret bedöms hur strukturerat och mångsidigt examinanden beskriver den ortodoxa kristendomens utbredning och särdrag.

I ett gott svar (10 p.) beskriver examinanden i huvuddrag korrekt den ortodoxa kristendomens centrala understödsområden och redogör för minst tre av den ortodoxa kristendomens särdrag.

I ett berömligt svar (16 p.) beskriver examinanden strukturerat och mångsidigt den ortodoxa kristendomens utbredning och särdrag.

I svaret kan ingå till exempel följande synpunkter:

  • Det finns omkring 270 miljoner representanter för den ortodoxa kristendomen.
  • Den ortodoxa kristendomen har spritts över världen, men den har sina största understödsområden i Ryssland, på Balkanhalvön och i Mellanöstern.
  • De mest betydande stiften är patriarkaten i Konstantinopel, Alexandria, Antiokia, Jerusalem, Moskva, Serbien, Rumänien, Georgien och Bulgarien.
  • Det finns ortodoxa kyrkor också i till exempel USA och Kenya.
  • Enligt den ortodoxa kristendomen sträcker sig dess rötter till tiden för Jesus och urförsamlingen i Jerusalem.
  • Den ortodoxa kyrkans traditionella understödsområden förklaras av kyrkans historia: Ett betydande skede i den ortodoxa kristendomens historia var tiden för Bysans, alltså det östromerska riket (från 400-talet till 1400-talet). Utvecklingen mot splittring mellan den västliga katolska kyrkan och den östliga ortodoxa kyrkan kulminerade i att kyrkorna separerade år 1054 och kyrkornas representanter bannlyste varandra. Bannlysningen upphävdes år 1965.
  • Den ortodoxa kyrkan är en sammanslutning av lokala kyrkor; den ekumeniska patriarken i Konstantinopel är bland de ortodoxa biskoparna ”den främste bland sina jämlikar”.
  • I den ortodoxa kristenheten finns kyrkor som är autokefala, alltså helt självständiga och med en förvaltning som är oberoende av andra lokala kyrkor, och kyrkor som är autonoma, alltså bestämmer om sina interna frågor men verkar under något patriarkat.
  • Ortodoxa kyrkan i Finland är en autonom kyrka som hör under det ekumeniska patriarkatet i Konstantinopel. Den har cirka 55 000 medlemmar.
  • Den ortodoxa kristenheten följer vanligen den julianska kalendern, men ortodoxa kyrkan i Finland använder den gregorianska kalendern.
  • I den ortodoxa kristendomen har sju mysterier blivit etablerade: dop, myrrasmörjelse, nattvard, bikt, prästvigning, äktenskap och de sjukas smörjelse.
  • Endast män kan vigas till prästämbetet, en biskop bör vara ogift eller änkling.
  • Munk- och nunneklostren är en viktig del av den ortodoxa traditionen.
  • Den mest centrala heliga förrättningen är nattvarden, eukaristin, och den viktigaste gudstjänsten är gudstjänst med nattvard, liturgi.
  • Typiska föremål i den ortodoxa kristendomen är till exempel ikoner och böneljus.
  • Särdrag för den ortodoxa kristendomen är till exempel att man står under gudstjänsten, korsprocessioner, rökelse och sång utan ackompanjemang.

7.2 Förklara relationen mellan patriarkaten i Moskva och Konstantinopel och dess historiska bakgrundsfaktorer. Utnyttja textutdrag 7.A i ditt svar. 10 p.

I svaret bedöms hur strukturerat och mångsidigt examinanden förklarar relationen mellan patriarkaten i Moskva och Konstantinopel och dess historiska bakgrundsfaktorer.

I ett gott svar (5 p.) beskriver examinanden spänningen i relationen mellan patriarkaten i Moskva och Konstantinopel och redogör för minst en historisk bakgrundsfaktor till den.

I ett berömligt svar (8 p.) förklarar examinanden strukturerat och mångsidigt relationen mellan patriarkaten i Moskva och Konstantinopel och dess historiska bakgrundsfaktorer. Examinanden visar att hen förstår det centrala innehållet i materialet för uppgiften.

Det är förtjänstfullt om examinanden med aktuella exempel granskar hur Rysslands militära aktion i Ukraina har inverkat på relationen mellan patriarkaten i Moskva och Konstantinopel.

I svaret kan ingå till exempel följande synpunkter:

  • Relationen mellan patriarkaten i Moskva och Konstantinopel har stundtals varit spänd, i synnerhet under senare år. Rysslands kyrka är till medlemsantalet den största ortodoxa kyrkan, och den leds av patriarken av Moskva. Den ekumeniska patriarken i Konstantinopel har för sin del bland de ortodoxa patriarkerna en position som ”den främste bland sina jämlikar”.
  • Ekumeniska patriarkatet i Konstantinopel ligger i Istanbul, i Turkiet med muslimsk majoritet, och dess politiska ställning har varit instabil alltsedan Bysans, alltså det östromerska riket, gick under år 1453. Efter att Bysans, ”det andra Rom”, föll har furstendömet Moskva kallats ”det tredje Rom”.
  • Ukrainas ortodoxa kyrka löd tidigare under patriarkatet i Moskva, men tog avstånd från det efter att Sovjetunionen rasat samman år 1991.
  • Ukrainas ortodoxa kyrka, som tidigare verkat som autonom kyrka under patriarkatet i Moskva, förklarade sig självständig eller som autokefal kyrka i början av 1990-talet.
  • Den ekumeniska patriarken i Konstantinopel erkände Ukrainas ortodoxa kyrkas ställning som autokefal kyrka år 2019, vilket ledde till en brytning med patriarkatet i Moskva.
  • Patriarken Kirill av Moskva har stött Rysslands president Vladimir Putin till exempel i Rysslands anfallskrig i Ukraina. Inom de ortodoxa kyrkorna runtom i världen har man kraftigt tagit ställning mot patriark Kirills syn på berättigandet av Rysslands handlingar.

8. Specialister på religion 30 p.

Uppgiften består av två delar som bedöms separat.

8.1 I olika religioner finns olika slag av befattningar eller roller som hänför sig till religiös sakkunskap och religiöst ledarskap. Välj tre religioner och redogör för vilken ställning och hurdana uppgifter de religiösa specialisterna har i dem. 20 p.

I svaret bedöms hur strukturerat och mångsidigt examinanden redogör för vilken ställning och hurdana uppgifter de religiösa specialisterna har i tre religioner som hen valt.

I ett gott svar (10 p.) granskar examinanden tre religioner genom att för var och en av dem utse minst en religiös specialist och för var och en av dem redogöra för minst en synpunkt som beskriver specialistens ställning eller uppgifter. Också en strukturerad och mångsidig granskning av två religioner ger goda poäng.

I ett berömligt svar (16 p.) redogör examinanden strukturerat och mångsidigt för de religiösa specialisternas ställning och uppgifter i tre olika religioner. Det är förtjänstfullt om examinanden visar att hen känner till religionernas interna mångfald (t.ex. de kristna kyrkosamfundens olika uppfattningar om prästämbetet) eller diskuterar könsbundenheten i traditionella religiösa ämbeten.

I svaret kan ingå till exempel följande synvinklar:

  • Judendomen: rabbinen särskilt som specialist på toran, som lärare och andlig vägledare.
  • Kristendomen: kyrkornas traditionella ämbeten och teologi som hör till dem (biskop, präst, diakon), också ämbeten inom Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland (t.ex. ungdomsarbetsledare, klockare), dessutom påvens och patriarkens ämbeten, munkar och nunnor samt den karismatiska predikantens roll.
  • Islam: imamen som böneledare, islams lärda och experter på islamisk lag (ulama), sufismens shejker.
  • Hinduismen: guruer som lärare (deras inverkan och namnkunnighet också i västländerna), den aktning vandrande asketer åtnjuter (sannyasi), tempelpräster som utövare av ritualer.
  • Buddhismen: munkar och i vissa inriktningar också nunnor, kungens religiösa ställning i till exempel den thailändska kulturen, lamor (t.ex. dalai-lama som andlig ledare för Tibets buddhism).
  • Naturreligioner: schamaner som förmedlare mellan det inomvärldsliga och det utomvärldsliga.

8.2 Analysera hurdan bild av det lutherska prästerskapet trailern för Yles dokumentärserie (material 8.A) ger och diskutera hur den lutherska prästens roll har förändrats under de senaste årtiondena. 10 p.

I svaret bedöms hur insiktsfullt examinanden analyserar den bild av det lutherska prästerskapet som trailern för Yles dokumentärserie ger samt hur mångsidigt hen diskuterar hur den lutherska prästens roll har förändrats under de senaste årtiondena.

I ett gott svar (5 p.) redogör examinanden för en tolkning av hurdan bild av det lutherska prästerskapet trailern för Yles dokumentärserie ger och redogör för minst två relevanta iakttagelser av hur den lutherska prästens roll har förändrats under de senaste årtiondena.

I ett berömligt svar (8 p.) analyserar examinanden insiktsfullt den bild av det lutherska prästerskapet som trailern för Yles dokumentärserie ger samt diskuterar insiktsfullt hur prästens roll har förändrats under de senaste årtiondena.

I svaret kan ingå till exempel följande iakttagelser om trailern:

  • Alla fyra präster som uppträder i trailern utövar sitt prästerskap starkt genom sin egen person.
  • Prästerskapet framträder mångsidigt och pluralistiskt.
  • Trailern för fram prästens arbete ur en multiprofessionell synvinkel.
  • Trailern visar att prästens roll är mångsidig.

I svaret kan ingå till exempel följande synvinklar på hur prästens roll har förändrats:

  • Det lutherska prästämbetet är numera mångformigt och prästen kan utföra arbetet på ett personligt sätt.
  • Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland öppnade år 1986 prästämbetet för kvinnor, och de första kvinnorna vigdes till präster år 1988.
  • Prästerskapet betraktades länge som ett särskilt stånd och på prästens levnadssätt lades särskilda förväntningar av förebild. Det här har emellertid minskat, och allt oftare förhåller man sig till prästämbetet som till ett yrke bland andra. Också en prästs familj kan vara mångformig.
  • Forna tiders prästgårdskultur har försvunnit och prästens privatliv är mer än tidigare separerat från ämbetsutövandet.
  • Det finns skillnader mellan landsbygden och städerna, och förväntningarna från äldre och yngre åldersgrupper är delvis olika.
  • Sekulariseringen och den ökande kulturella mångformigheten kan inverka på hur prästämbetet uppskattas och hur det känns igen.
  • Prästens ämbetsutövande och levnadssätt övervakas fortfarande officiellt vid domkapitlen, men det är mycket sällsynt att präster avskedas från sitt prästämbete och sådana fall gäller i huvudsak lärofrågor.
  • Frågor kring att en präst bundit sig till politiska ståndpunkter och präster som uppträder på sociala medier väcker fortfarande känslor.
  • På prästämbetet ställs andra slags förväntningar än på uppgifter som utförs av andra församlingsarbetare.
  • Prästernas arbetsfält har utvidgats (t.ex. flygfältspräster och köpcentrumpräster).

9. Klostrens betydelse i Finland 30 p.

Uppgiften består av två delar som bedöms separat.

9.1 Redogör för klostrens verksamhet i Finland förr och nu. 20 p.

I svaret bedöms hur strukturerat och mångsidigt examinanden redogör för klostrens verksamhet i Finland förr och nu.

I ett gott svar (10 p.) redogör examinanden för minst tre saker som hör till klostrens verksamhet i Finland förr eller nu.

I ett berömligt svar (16 p.) granskar examinanden strukturerat och mångsidigt klostrens verksamhet i Finland. I svaret ingår synpunkter både från historien och från i dag. Det är förtjänstfullt om examinanden granskar också andra än kristna kloster.

I svaret kan ingå till exempel följande synpunkter:

  • De första klostren grundades i Finland under medeltiden. Katolska kloster verkade då i Åbo, Nådendal, Viborg, Raumo och på Kökar. Klosterordnarna var franciskaner, dominikaner och birgittiner.
  • I det medeltida Finland var det katolska klosterlivet livskraftigt. Klostren verkade som centrum för kultur, undervisning och bildning. De hade en stor betydelse för till exempel litteraturens och kyrkokonstens utveckling. Klostren hade en betydande roll också i det samhälleliga arbetet, bland annat för vården av fattiga och sjuka. I anslutning till klostren fanns ofta en skola.
  • Klostren som könsbundna miljöer: män och kvinnor hade egna samfund. Särskilt för kvinnorna erbjöd klosterlivet historiskt sett en möjlighet till ett annorlunda levnadssätt, som avvek från de samhälleliga förväntningarna gällande till exempel köns- och familjerollerna.
  • I samband med reformationen lades verksamheten vid de katolska klostren ned under första halvan av 1500-talet. Byggnaderna togs över i annat bruk och en del fick förfalla.
  • De katolska ordnar och klostersamfund som i dag verkar i Finland är birgittinersystrarna i Åbo, dominikanbrödernas konvent i Helsingfors och Rakkauden lähetyssisarten yhteisö (Missionaries of Charity / ”Kärlekens missionärer”) i Helsingfors. Karmelitklostret i Esbo stängdes år 2021.
  • I Heinävesi verkar ortodoxa Valamo kloster för män och Lintula kloster för kvinnor.
  • Valamo kloster (Kristi förklarings kloster) låg tidigare i Valamo skärgård i Ladoga. När området överläts till Sovjetunionen under andra världskriget flyttades klostret år 1940 till Heinävesi. Till klostret kom munkar också från klostren i Petsamo och Konevitsa i de överlåtna områdena.
  • Lintula kloster (Heliga Treenighetens kloster) grundades i Lintula i Kivennapa socken på Karelska näset. Klostrets invånare evakuerades till Finland under vinterkriget år 1939. Klostret placerades i byn Palokki i Heinävesi år 1946. Klostret är Nordens enda ortodoxa nunnekloster.
  • I Finland verkar också ett evangelisk-lutherskt kloster, klostersamfundet i Enonkoski, som grundades år 1994. Dessutom finns Ekumeniska karmeliterklostersamfundet, som har koppling till Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.
  • Förutom kristendomen har också andra religioner klostersamfund i Finland: det buddhistiska Liên Tâm-klostret finns i Åbotrakten och Krishna-samfundet i Helsingfors.
  • Levnadssättet i kloster har å ena sidan bevarats oförändrat och å andra sidan förändrats under tidernas lopp.
  • Det är ofta möjligt att besöka klostren för att bekanta sig med dem eller ansluta sig till dem som lekmannamedlem. I Valamo kloster ger turismen betydande inkomster.
  • Från Finland reser många utomlands till kloster där de tillbringar kortare eller längre tider och utövar religion (t.ex. det kristna Taizé-samfundet i Frankrike, hinduiska Moder Ammas ashram i Indien).

9.2 Finländska medier har under de senaste åren lyft fram det intresse för klostersamfunden som väckts bland unga vuxna. Diskutera vilka orsaker det kan finnas till att en nutidsmänniska väljer klosterlivet. Utnyttja textutdragen 9.A och 9.B i ditt svar. 10 p.

I svaret bedöms hur strukturerat och mångsidigt examinanden diskuterar orsaker till att en del av nutidsmänniskorna väljer klosterlivet.

I ett gott svar (5 p.) redogör examinanden för minst tre trovärdiga orsaker som kan få en individ att söka sig till klosterlivet. I svaret utnyttjas uppgiftens material.

I ett berömligt svar (8 p.) granskar examinanden strukturerat och mångsidigt orsaker som kan få en nutidsmänniska att söka sig till ett kloster. Hen redogör exempelvis för religiös övertygelse, individens upplevelse och mer allmänt för orsaker i relationen mellan samhället och individen. I svaret utnyttjas uppgiftens material insiktsfullt.

I svaret kan ingå till exempel följande orsaker till att människor söker sig till klosterlivet:

  • Som orsaker kopplade till religion kan nämnas till exempel en vilja att ägna sig åt ett religiöst levnadssätt och att utöva religion, en vilja att koncentrera sig på att utöva upprepad och regelbunden andakt, en vilja att leva enligt religiösa värderingar och en vilja att vara en fast del av ett religiöst samfund.
  • Personliga orsaker kan vara andligt sökande, en vilja att betona andligt liv i stället för andra sidor av livet, en längtan efter ett samfundsinriktat levnadssätt, sökande efter ett hållbarare eller enklare levnadssätt och en vilja att dra sig undan från den omgivande världen. Genom att utnyttja materialet kan man i svaret också nämna personliga livssituationer som kan vara orsaker till att söka sig till ett kloster.
  • Som samhälleliga orsaker kan man nämna till exempel klosterlivet som motvikt till dagens samhälle eller ett hektiskt liv, till arbets- eller prestationscentrering eller till samhällets rådande normer och ideal.
  • Till klosterlivet hör också i dag regler som man måste förbinda sig att hålla. Sådana är till exempel kraven på att vara ogift, på lydnad och på att förbinda sig till ett materiellt knappt eller moderat levnadssätt. Reglerna kan endera locka eller avskräcka människor som funderar över att binda sig till klosterliv. Vardagslivet i ett kloster skiljer sig ändå inte till alla delar från ett liv utanför klostret. Det här kan sänka tröskeln för att söka sig till kloster.
  • I svaret kan man också behandla askesen som historiskt fenomen i olika religioner och jämföra den med klosterliv i dag. Dessutom kan man i svaret närma sig klosterlevnadssättet ur en historisk synvinkel och jämföra det med nuläget.