Hyvän vastauksen piirteet: FI – Biologia
13.9.2023
Lopulliset hyvän vastauksen piirteet 9.11.2023
Lopullisista hyvän vastauksen piirteistä ilmenevät perusteet, joiden mukaan koesuorituksen lopullinen arvostelu on suoritettu. Tieto siitä, miten arvosteluperusteita on sovellettu kokelaan koesuoritukseen, muodostuu kokelaan koesuorituksestaan saamista pisteistä, lopullisista hyvän vastauksen piirteistä ja lautakunnan määräyksissä ja ohjeissa annetuista arvostelua koskevista määräyksistä. Lopulliset hyvän vastauksen piirteet eivät välttämättä sisällä ja kuvaa tehtävien kaikkia hyväksyttyjä vastausvaihtoehtoja tai hyväksytyn vastauksen kaikkia hyväksyttyjä yksityiskohtia. Koesuorituksessa mahdollisesti olevat arvostelumerkinnät katsotaan muistiinpanoluonteisiksi, eivätkä ne tai niiden puuttuminen näin ollen suoraan kerro arvosteluperusteiden soveltamisesta koesuoritukseen.
Biologia on luonnontiede, joka tutkii biosfäärin elollisen luonnon rakennetta, toimintaa ja vuorovaikutussuhteita ulottuen molekyyli‐ ja solutasolle. Keskeisellä sijalla on myös ihmisen biologiaan liittyvien asioiden ja ilmiöiden ymmärtäminen. Biologialle tieteenä on ominaista havainnointiin ja kokeellisuuteen perustuva tiedonhankinta. Biotieteet ovat nopeasti kehittyviä tiedonaloja, joiden sovelluksia hyödynnetään laajasti yhteiskunnassa. Biologia tuo esille uutta tietoa elollisen luonnon monimuotoisuudesta ja huomioi ihmisen toiminnan merkityksen ympäristössä, luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa ja kestävän kehityksen edistämisessä.
Biologian ylioppilaskokeessa arvioidaan kokelaan biologisen ajattelun ja tietämyksen kehittyneisyyttä, kykyä esittää vaadittavat asiat jäsennellysti ja oikealla tavalla asiayhteyteen sidottuna. Kokeessa arvioidaan kokelaan kykyä tarkastella ilmiöiden vuorovaikutus‐ ja syy‐ seuraussuhteita. Peruskäsitteiden ja ‐ilmiöiden hallinnan lisäksi arvioidaan kokelaan taitoa tulkita kuvia, kuvaajia, tilastoja ja ajankohtaista tietoa sekä perustella vastauksensa. Hyvä vastaus tarkastelee ilmiöitä monipuolisesti ja havainnollistaa niitä esimerkein. Hyvä vastaus perustuu faktoihin, ei perustelemattomiin mielipiteisiin. Hyvässä vastauksessa taulukot, kuvaajat ja piirrokset on esitetty selkeästi.
Osa 1: 20 pisteen tehtävä
1. Monivalintoja ja väittämiä 20 p.
1.1 Alleelit siirtyvät populaatiosta toiseen yksilöiden muuttaessa populaatioiden välillä. 1 p.
- geenivirta (1 p.)
1.2 Kaksi yksilöä eivät kykene tuottamaan jälkeläisiä keskenään, koska niiden sukusolut eivät ole yhteensopivia. 1 p.
- lisääntymiseste (1 p.)
1.3 Lajit vaikuttavat vastavuoroisesti toistensa evoluutioon. 1 p.
- koevoluutio (rinnakkaisevoluutio, yhteisevoluutio) (1 p.)
1.4 Maantieteellisesti eristyneellä alueella kehittyy laji, jota tavataan vain siellä. 1 p.
- endeeminen (kotoperäinen) laji (1 p.)
1.5 Populaation yksilömäärä pienenee äkillisen tapahtuman vuoksi. 1 p.
- pullonkaulailmiö (1 p.)
1.6 Planktonissa esiintyvät naaraspuoliset rataseläimet voivat tuottaa munasoluista kehittyviä jälkeläisiä ilman koiraiden tuottamia sukusoluja. 1 p.
- suvullinen lisääntyminen (1 p.)
- partenogeneesi (neitseellinen lisääntyminen) (1 p.)
1.7 Koiraiden sukusolut hedelmöittävät naaraspuolisten rataseläinten munasoluja, ja naaraat voivat tuottaa kestäviä lepomuotoja (lepomunia), jotka säilyvät pohjasedimentissä talven tai vaativien ympäristöolosuhteiden ajan. 1 p.
- suvullinen lisääntyminen (1 p.)
1.8 Ahvennaaras tuottaa tuhansia mätimunia, joiden päälle koiras laskee maitia. Poikaset kuoriutuvat muutaman viikon kuluttua. 1 p.
- suvullinen lisääntyminen (1 p.)
1.9 Itämeressä hiekkapohjilla esiintyvä putkilokasvi meriajokas voi lisääntyä emokasvista katkenneista palasista, jolloin kaikkien yksilöiden perimä on sama. 1 p.
- kloonin muodostuminen (1 p.)
1.10 Meriajokkaan siitepöly leviää vedessä hedekukasta emikukkaan, minkä jälkeen tapahtuu hedelmöitys. 1 p.
- suvullinen lisääntyminen (1 p.)
Päättele, ovatko seuraavat Pearsonin taudin periytymiseen liittyvät väittämät 1.11–1.15 oikein vai väärin. Oikea vastaus 1 p., väärä vastaus –1 p., ei vastausta 0 p.
1.11 Lapset 7, 8 ja 9 ovat sairastuneet, koska heidän isänsä (5) on taudin kantaja ja saanut geenivirheen isältään (1). 1 p.
- Oikein (-1 p.)
- Väärin (1 p.)
1.12 Lapset 7, 8, ja 9 ovat sairastuneet, koska he saavat kaikki mitokondrionsa äidiltään (6). 1 p.
- Oikein (1 p.)
- Väärin (-1 p.)
1.13 Lapset 3, 4, ja 5 ovat terveitä, vaikka heidän isällään (1) on Pearsonin tauti, sillä tauti ei periydy isälinjassa. 1 p.
- Oikein (1 p.)
- Väärin (-1 p.)
1.14 Jos nainen 4 saisi lapsia terveen miehen kanssa, lapset voisivat olla sairaita, koska he olisivat voineet periä isoisältään (1) peräisin olevan resessiivisen tautialleelin. 1 p.
- Oikein (-1 p.)
- Väärin (1 p.)
1.15 Koska perheen isä (5) on terve ja hänellä on sairas tytär (8), sairaus ei voi periytyä resessiivisesti X-kromosomissa. 1 p.
- Oikein (1 p.)
- Väärin (-1 p.)
Erään orvokkilajin kukat voivat olla monivärisiä, sillä kukan väriin vaikuttaa samanaikaisesti useita alleeleja. Alleeli Y aiheuttaa kukan keltaisen värin, B sinisen värin ja W valkoisen värin. Nämä alleelit vaikuttavat siihen, miten kukan eri osissa syntyy väriaineita. Alleeleihin vaikuttavat säätelygeenit, jotka aktivoivat tai sammuttavat väreihin vaikuttavia geenejä kukan eri osissa. Kukan siniset värit ovat antosyaaneja ja keltaiset karotenoideja. Siniset kukat ovat kasvinsyöjille pahan makuisia ja valkoiset miedon makuisia.
Genotyyppi YY on kokonaan keltakukkainen, YB kelta-sinikukkainen, YW kelta-valkokukkainen, BB kokonaan sinikukkainen, BW sini-valkokukkainen ja WW kokonaan valkokukkainen. Kaikkia kukan värejä esiintyy populaatiossa, mutta kokonaan valkokukkaiset yksilöt ovat harvinaisia. Kokonaan keltakukkaiset tuottavat vähän siemeniä ja ovat heikkokasvuisia.
Ovatko väitteet 1.16–1.20 oikein vai väärin? Oikea vastaus 1 p., väärä vastaus –1 p., ei vastausta 0 p.
1.16 Alleelin W harvinaisuus populaatiossa voi johtua siitä, että alleelipari on homotsygoottina letaali jo pienissä taimissa. 1 p.
- Oikein (-1 p.)
- Väärin (1 p.)
1.17 Keltakukkaisten heikko siementuotto saattaa johtua siitä, että nämä yksilöt kilpailevat pölyttäjähyönteisistä muiden keväällä kukkivien keltakukkaisten kasvilajien kanssa. 1 p.
- Oikein (1 p.)
- Väärin (-1 p.)
1.18 Koska sinikukkaisten yksilöiden kukat ovat pahanmakuisia, alleeli B harvinaistuu populaatiossa. 1 p.
- Oikein (-1 p.)
- Väärin (1 p.)
1.19 Koska kasvinsyöjät syövät mieluiten valkokukkaisia yksilöitä, alleeli W on harvinainen populaatiossa. 1 p.
- Oikein (1 p.)
- Väärin (-1 p.)
1.20 Kokonaan keltakukkaisten yksilöiden heikkokasvuisuus saattaa johtua siitä, että Y-alleeliin on kytkeytynyt muita ominaisuuksia, jotka heikentävät kasvin kelpoisuutta. 1 p.
- Oikein (1 p.)
- Väärin (-1 p.)
Osa 2: 15 pisteen tehtävät
2. Kasvin lehdet 15 p.
2.1 Pohdi, miksi lehdet pyrkivät usein kääntymään valon tulosuuntaa kohti. Selitä, mihin valoa tarvitaan lehdissä. 7 p.
Yhteensä enintään 7 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Miksi lehdet kääntyvät valon tulosuuntaa kohti:
- Jotta valoa tulisi lehden pinnalle mahdollisimman paljon (1 p.), lehden tulee olla kohtisuorassa valonlähteeseen nähden (1 p.).
- Valon määrän kasvaessa fotosynteesin teho nousee. (1 p.)
Mihin valoa tarvitaan lehdissä:
- Lehtien soluissa on runsaasti viherhiukkasia eli kloroplasteja (1 p.), joiden sisältämä lehtivihreä (1 p.) ottaa talteen valoenergiaa, jotta fotosynteesi voisi toimia (1 p.).
- Valoenergiaa tarvitaan, jotta fotosynteesissä vettä voidaan hajottaa (1 p.) vetyioneiksi (protoneiksi), elektroneiksi ja hapeksi (1 p.). Elektroninsiirtoketjussa valoenergian avulla muodostuu protonigradientti (1 p.) ja lopulta energia päätyy ATP:hen ja vedynsiirtäjiin (NADPH) (1 p.), joita käytetään hiilidioksidin sidontareaktioissa (1 p.).
2.2 Lehdissä on useimmiten runsaasti ilmarakoja. Tarkastele, miten ilmarakojen toiminta vaikuttaa fotosynteesiin. 3 p.
Enintään 3 pistettä esimerkiksi seuraavista:
- Ilmarakojen kautta fotosynteesin toinen lähtöaine hiilidioksidi pääsee lehden sisälle (1 p.) ja fotosynteesin lopputuote happikaasu pääsee poistumaan lehdestä (1 p.).
- Ilmarakojen avulla säädellään myös veden haihtumista lehdestä. (1 p.)
- Jos kasvi kärsii kuivuudesta, ilmarakoja suljetaan, jotta veden haihtuminen vähenisi. (1 p.) Samalla kuitenkin hiilidioksidin pääsy lehteen hidastuu, jolloin fotosynteesi heikkenee. (1 p.)
2.3 Lehtien pinnalla on vahapeite eli kutikula. Puolukan lehdissä vahapeite on paksumpi kuin mustikalla. Pohdi, miten vahapeitteiden ero vaikuttaa puolukan ja mustikan lehtien veden haihdutukseen lajien kasvupaikoilla eri vuodenaikoina. Hyödynnä vastauksessasi aineistoa . 5 p.
Enintään 5 pistettä esimerkiksi seuraavista:
- Lehtien pintaa peittää vahoista koostuva kutikula, joka läpäisee heikosti kaasuja ja vettä (1 p.).
- Kutikulan tarkoituksena on vähentää veden haihtumista niin, että haihtuminen tapahtuu ilmarakojen kautta, jolloin se on säädeltyä. (2 p.)
- Puolukka kasvaa kuivemmilla paikoilla kuin mustikka, minkä vuoksi se tarvitsee lehtiinsä paksun vahakerroksen. (1 p.).
- Puolukan lehdet ovat ainavihantia. Paksu kutikula suojaa niitä talvella pakkaskuivumiselta. (2 p.)
- Mustikka kasvaa suojaisilla ja kosteilla paikoilla metsän pohjakerroksessa, minkä vuoksi ohut vahakerros riittää veden haihtumisen rajoittamiseen (1 p.).
- Mustikan lehdet putoavat syksyllä, joten niiden ei tarvitse kestää pakkaskuivumista. (2 p.)
3. Solun rakenteita ja toimintoja 15 p.
Selitä lyhyesti, mitä seuraavat viisi solubiologian käsitettä tarkoittavat, ja yhdistä kukin käsite siihen liittyvään rakenteeseen. Voit yhdistää kunkin rakenteen vain yhteen käsitteeseen.
Käsitteet:
- eksosytoosi
- glykolyysi
- hiilensidontareaktiot
- histoni
- sitruunahappokierto
Rakenteet:
- mitokondrio
- solukalvo
- solulima
- tuma
- viherhiukkanen
Käsitteen ja rakenteen oikea yhdistäminen 1 piste/kohta:
- eksosytoosi – solukalvo
- glykolyysi – solulima
- hiilensidontareaktiot – viherhiukkanen
- histoni – tuma
- sitruunahappokierto – mitokondrio
Käsitteen lyhyt selitys, enintään 2 pistettä/kohta:
Eksosytoosissa solusta poistuu aineita (esimerkiksi kuona-aineita tai eritettäviä aineita) kalvorakkulan avulla (1 p.), kun solun sisäpuolella oleva kalvorakkula yhdistyy solukalvoon (1 p.). Eksosytoosi on aktiivista kuljetusta. (1 p.)
Glykolyysillä tarkoitetaan solulimassa tapahtuvaa glukoosin hajoamista (1 p.), joka tuottaa ATP:tä (1 p.). Glykolyysissa muodostuu pyruvaattia (1 p.), jota tarvitaan soluhengityksen reaktioissa mitokondriossa (1 p.).
Fotosynteesin hiilensidontareaktioissa (niin sanotut pimeäreaktiot) sidotaan hiilidioksidia (1 p.) ja lopputuotteena syntyy hiilihydraatteja (glukoosia) (1 p.). Hiilensidontareaktioissa tarvitaan valoreaktioiden tuottamia ATP- ja vedynsiirtäjämolekyylejä. (1 p.)
Histonit ovat tuman proteiineja (1 p.), joiden ympäri DNA kiertyy (1 p.). Näin muodostuu nukleosomeja. (1 p.) Histonien avulla DNA saadaan pakattua pienempään tilaan. (1 p.)
Sitruunahappokierto on mitokondriossa tapahtuva prosessi, jossa hiilihydraattien hiiliatomit hapettuvat hiilidioksidiksi. (1 p.) Prosessissa muodostuu pelkistyneitä vedynsiirtäjiä (1 p.) ja energiaa siirretään ATP:hen solun käyttöön. (1 p.)
4. Thiomargarita magnifica – poikkeuksellinen bakteeri 15 p.
Yhteensä enintään 15 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Solun rakenne
Bakteerit ovat tumattomia eliöitä (1 p.), mikä tarkoittaa sitä, että niiden perimä on vapaasti solun sisällä. (1 p.) Thiomargarita magnificalla perimä on puolestaan biologisten kalvojen ympäröimä kuten tumallisilla eliöillä. (1 p.) Toisin kuin tumallisilla eliöillä, T. magnificalla perimän lisäksi ribosomit sijaitsevat näiden kalvojen sisällä. (1 p.)
T. magnifican vakuoli muistuttaa kasvien solunesterakkulaa. (1 p.) Solunesterakkuloita käytetään veden ja jätteiden varastoinnissa (1 p.) sekä kasveilla turgorpaineen ylläpidossa (1 p.).
T. magnifican solujen rakenne muistuttaa sekä bakteereita että tumallisia eliöitä. (1 p.)
Solun koko
Yleensä bakteerien koko on 0,001–0,01 mm. (1 p.) T. magnifica on tuhansia kertoja muita bakteereita suurempi. (1 p.) Suurissa soluissa solunsisäiset välimatkat kasvavat, jolloin aineiden siirtäminen solun sisällä vaikeutuu. (1 p.) Suurille soluille on tyypillistä, että solutoiminnot on jaettu soluelimiin (tuma, mitokondriot jne.). (1 p.) T. magnifican koko on suuri verrattuna jopa moniin tumallisiin soluihin ja eliöihin (esimerkiksi banaanikärpänen). (1 p.)
T. magnifican solu on kapea ja pitkä, välimatka solutoimintojen ja bakteerin ulkopinnan välillä ei ole pitkä. (1 p.)
Perimä
Tyypillisen bakteerin kromosomi sisältää 500–5 000 geeniä. (1 p.) T. magnifican perimässä on tavallista enemmän geenejä. (1 p.) T. magnifican perimä on samankokoinen kuin joillakin tumallisilla eliöillä (esimerkiksi leivinhiiva) (1 p.), mutta huomattavasti suurempi kuin useimmilla bakteereilla (1 p.).
Energianhankintatapa
T. magnifica käyttää kemosynteesiä (1 p.) kuten monet maaperäbakteerit tai merten syvänteiden bakteerit (1 p.). Muut eliöryhmät eivät pysty käyttämään kemosynteesiä. (1 p.) T. magnifica on omavarainen kuten eräät muutkin bakteerit ja yhteyttävät tumalliset eliöt. (1 p.)
Hyvässä vastauksessa vertaillaan Thiomargarita magnificaa niin muihin bakteereihin kuin tumallisiin eliöihin.
5. Maankäytön ympäristövaikutukset 15 p.
Arvioi, millä tavoin seuraavat maankäyttöön liittyvät toimenpiteet vaikuttavat ympäristön tilaan ja luonnon monimuotoisuuteen:
- Yhtenäisen metsäalueen läpi rakennetaan moottoritie.
- Metsätalouskäyttöön ojitettu suo palautetaan luonnontilaan. Tämä niin sanottu suon ennallistaminen voidaan tehdä tukkimalla suon ojia ja johtamalla ympäröivistä ojista vettä suolle.
- Viljellyn alueen ja sen vieressä olevan puron väliin jätetään maakaistale, jossa kasvaa monivuotisia kasveja, esimerkiksi heiniä ja pensaita.
Moottoritien rakentaminen, enintään 6 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Moottoritien rakentaminen aiheuttaa elinympäristöjen pirstoutumista (1 p.) ja vaikeuttaa eläinten liikkumista (1 p.). Yksilöiden siirtyminen populaatiosta toiseen (populaation tulo- ja lähtömuutto) vaikeutuu (1 p.), ja geenivirta populaatioiden välillä pienenee (1 p.). Tämä pienentää populaatioiden geneettistä monimuotoisuutta. (1 p.)
Liikenteestä vapautuu haitallisia yhdisteitä (1 p.), esimerkiksi typen oksideja ja haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (esimerkistä enintään 1 p.). Melu ja valosaaste voivat häiritä eläimiä (1 p.), ja eläimiä jää ajoneuvojen alle (1 p.).
Suon ennallistaminen, enintään 6 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Soiden ennallistaminen palauttaa suolajeille ominaisia elinympäristöjä (1 p.), mikä lisää luonnon monimuotoisuutta (1 p.). Ennallistaminen voi vaikuttaa monimuotoisuuteen eri tasoilla: sekä lajien monimuotoisuus että ekosysteemien monimuotoisuus voi kasvaa. (1 p.) Vedenpinnan noustessa puiden kasvu heikkenee (1 p.) ja rahkasammalien ja muiden suokasvien kasvu lisääntyy (1 p.). Lisääntyvä kosteus hidastaa hajotustoimintaa (1 p.) ja lisää metaanin tuottoa (1 p.). Tämä edistää turpeen kertymistä (1 p.) ja vahvistaa suoekosysteemin toimimista pitkäaikaisena hiilinieluna (1 p.). Ojien tukkiminen voi vähentää humusaineiden tai ravinteiden huuhtoutumista suolta vesistöihin. (1 p.) Soilta saatava marjasato (esimerkiksi lakka ja karpalo) kasvaa. (1 p.)
Maakaistaleen jättäminen viljelymaan ja puron väliin, enintään 6 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Maakaistale toimii suojavyöhykkeenä (1 p.), jonka monivuotinen kasvillisuus pienentää eroosiota. (1 p.) Se vähentää ravinteiden (1 p.) ja torjunta-aineiden (1 p.) päätymistä vesistöön. Suojavyöhykkeen kasvien biomassaan sitoutuu ravinteita. (1 p.) Vesistöön tuleva ulkoinen kuormitus pienenee (1 p.), mikä vähentää rehevöitymistä (1 p.) ja kirkastaa vettä (1 p.). Suojavyöhyke tarjoaa elinympäristön esimerkiksi linnuille, hyönteisille ja niittykasveille (1 p.), mikä lisää luonnon monimuotoisuutta (1 p.).
6. Lannoitteet 15 p.
6.1 Selitä, miten vehnä ottaa juurten kautta typpeä (N) ja fosforia (P) lannoitetusta maaperästä. 6 p.
Enintään 6 pistettä esimerkiksi seuraavista:
- Sekä typpeä että fosforia on lannoitteessa kasville käyttökelpoisessa muodossa. (1 p.)
- Kasvit ottavat typpeä ammonium \mathrm{\left(NH_4^+\right)}(1 p.) - ja nitraatti \mathrm{\left(NO_3^-\right)} -muodossa (1 p.).
- Kasvit ottavat fosforin fosfaattimuodossa \mathrm{\left(PO_4^{3-}\right)}. (1 p.)
- Lannoitteessa on myös veteen liukenematonta fosforia, jota kasvit eivät pysty suoraan käyttämään. (1 p.)
- Lannoitteissa olevien ravinteiden lisäksi kasvi saa typpeä ja fosforia myös maaperän mikrobien toiminnan vuoksi. (1 p.)
- Hajottajat muokkaavat maaperän orgaanisia typpiyhdisteitä ammoniumioneiksi (ammoniakiksi). (1 p.) Maaperässä voi olla myös typensidontabakteereita, jotka pystyvät ottamaan typpeä (N2) ilmasta ja muuttamaan sen kasveille käyttökelpoiseen muotoon. (1 p.)
- Hajottajat muokkaavat myös orgaaniset fosforiyhdisteet fosfaatiksi. (1 p.)
- Kasvit ottavat typen ja fosforin veteen liuenneessa muodossa. (1 p.)
- Kasvi ottaa ravinneioneja juurisolun solukalvon läpi pumppujen ja kanavien avulla. (1 p.)
6.2 Selitä, minkä eri biomolekyylien rakentamiseen kasvisolu käyttää typpeä. Entä minkä biomolekyylien rakentamiseen käytetään fosforia? 5 p.
Typpeä sisältävät biomolekyylit (enintään 3 pistettä):
- Typpi on tärkeä osa etenkin proteiinien rakennetta. (1 p.)
- Typpeä on jokaisessa aminohapossa. (1 p.)
- Typpeä on lehtivihreämolekyyleissä. (1 p.)
- Pieniä määriä typpeä on myös nukleiinihappojen rakenteissa (1 p.), ATP-molekyyleissä (1 p.) ja vedynsiirtäjissä (1 p.).
Fosforia sisältävät biomolekyylit (enintään 3 pistettä):
- Fosforia on nukleiinihappojen rakenteessa (DNA:ssa tai RNA:ssa). (1 p.)
- ATP-molekyyleissä (myös ADP, AMP) (1 p.), vedynsiirtäjissä (1 p.) ja kalvorakenteiden fosfolipideissä on fosforia. (1 p.)
- Fosforia käytetään myös proteiinien säätelyssä (fosforylaatio). (1 p.)
6.3 Perustele, miksi kasvi tarvitsee lannoitteessa olevaa kaliumia (K) ja rikkiä (S). 4 p.
Kalium (2 pistettä esimerkiksi seuraavista):
- Kalium on yksi pääravinteista, joita tarvitaan kasvuun. (1 p.)
- Kalium on ionimuodossa (1 p.) liuenneena solulimassa (1 p.).
- Kalium pitää yllä solujen osmoottista painetta (1 p.) ja säätelee solukalvon sähköistä varausta (1 p.).
Rikki (2 pistettä esimerkiksi seuraavista):
- Rikkiä on pieniä määriä proteiineissa (1 p.) tiettyjen aminohappojen osana (1 p.).
- Rikkiä sisältäviä aminohappoja ovat kysteiini ja metioniini (1 p.)
- Rikkiä tarvitaan proteiinien rikkisilloissa (1 p.) molekyylien rakenteen lujittamiseen (1 p.).
- Rikkiä käytetään lipidien valmistamisessa (1 p.) ja biokemiallisten reaktioiden säätelyssä (1 p.).
7. Ihmisen hengitys 15 p.
7.1 Selitä, millä tavoin ulkoilmassa oleva happi päätyy ihmiskehon solujen käyttöön. 11 p.
Enintään 11 pistettä esimerkiksi seuraavista:
- Sisäänhengitys tapahtuu hengityslihasten avulla. (1 p.) Sisäänhengityksessä pallea (1 p.) ja ulommat kylkivälilihakset (1 p.), supistuvat, jolloin rintaontelo laajenee. Muodostuvan alipaineen vuoksi ilmaa virtaa keuhkoihin. (1 p.)
- Happi kulkeutuu suun tai nenäontelon kautta henkitorveen. (1 p.)
- Henkitorvesta happi kulkeutuu keuhkoputkien (1 p.) kautta keuhkoihin (1 p.), joissa on keuhkorakkuloita eli alveoleja (1 p.).
- Keuhkorakkuloissa happi siirtyy verenkiertoon diffuusion välityksellä (1 p.) korkeammasta osapaineesta matalampaan (1 p.). Hiussuonista veri siirtyy aluksi keuhkolaskimoon (1 p.) ja siitä sydämen kautta muualle elimistöön.
- Veressä happi kulkeutuu pääasiassa punasolujen hemoglobiiniin sitoutuneena. (1 p.)
- Happi siirtyy kohdesoluihin diffuusion välityksellä (1 p.), ja sitä käytetään soluhengityksessä (1 p.).
Uloshengitykseen liittyvistä vaiheista ja rakenteista ei kerry pisteitä.
7.2 Korkealla vuoristossa hengitysolosuhteet ovat erilaiset kuin merenpinnan tasolla ( ). Pohdi, miten erilaiset olosuhteet vaikuttavat vuorikiipeilijän hengitykseen korkealla vuoristossa. 4 p.
Enintään 4 pistettä esimerkiksi seuraavista:
- Korkealla vuoristossa ilmanpaine on alhaisempi kuin merenpinnan tasolla eli ilma on ”ohutta”. (1 p.) Mitä korkeammalle mennään, sitä matalampi on ulkoilmassa olevan hapen osapaine. (1 p.)
- Korkealla hapen osapaineen ero alveolin ja laskimoveren välillä on huomattavasti pienempi kuin merenpinnan tasossa. (1 p.)
- Tämän seurauksena mitä korkeammalle mennään, sitä työläämpää elimistön on saada riittävästi happea keuhkoihin ja verenkiertoon. (1 p.)
- Elimistö pyrkii kompensoimaan liian vähäistä hapensaantia kiihdyttämällä hengitystahtia. (1 p.)
- Veren happi-hiilidioksiditasapaino voi järkkyä. (1 p.)
- Pitkään vuoristossa oleskelevilla veren punasolujen määrä (hemoglobiiniarvo) voi kasvaa, mikä auttaa elimistöä saamaan riittävästi happea. (1 p.)
8. Erilaisia RNA-molekyylejä 15 p.
8.1 Proteiinisynteesissä tarvitaan erityyppisiä RNA-molekyylejä, kuten lähetti-RNA:ta (mRNA) ja siirtäjä-RNA:ta (tRNA). Selitä lyhyesti, mikä tehtävä näillä on solussa. 6 p.
Enintään 6 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Lähetti-RNA (esiaste-RNA) muodostuu tumassa tapahtuvassa transkriptiossa (1 p.) DNA:n (mallijuosteen) emäsjärjestyksen perusteella (1 p.). Esiaste-RNA:sta muodostuu silmukoinnin tuloksena lopullinen lähetti-RNA. (1 p.) Geenin sisältämä informaatio siirtyy lähetti-RNA:n mukana solulimaan. (1 p.)
Ribosomin pinnalla tapahtuvassa translaatiossa (1 p.) informaatio luetaan emäskolmikoina (kodoneina) (1 p.). Proteiineihin tarvittavat aminohapot ovat kiinnittyneet siirtäjä-RNA:han. (1 p.) Siirtäjä-RNA:n antikodoni tunnistaa lähetti-RNA:n kodonin (1 p.), ja aminohappo liittyy osaksi translaatiossa muodostuvaa aminohappoketjua (1 p.).
8.2 Osatehtävässä 8.1 mainittujen RNA-molekyylien lisäksi soluissa on esimerkiksi mikro-RNA-molekyylejä, ja RNA-viruksilla perimä koostuu RNA:sta. Pohdi, millä tavoin mikro-RNA-molekyylin emäsjärjestys ja RNA-viruksen perimän RNA-molekyylin emäsjärjestys vaikuttavat proteiinisynteesiin. 9 p.
Enintään 9 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Mikro-RNA:t ovat lyhyitä (noin 20–22 nukleotidin mittaisia) RNA-molekyylejä (1 p.), joita koodaavat geenit sijaitsevat tumassa (1 p.). Mikro-RNA:t toimivat proteiinisynteesissä säätelevänä tekijänä. (1 p.) Mikro-RNA sitoutuu tiettyyn lähetti-RNA-molekyyliin (1 p.), jos molekyylien emäsjärjestykset vastaavat toisiaan (1 p.). Tällöin lähetti-RNA:n sitoutuminen ribosomiin estyy (tai lähetti-RNA hajotetaan). (1 p.) Sitoutumisen seurauksena proteiinisynteesi estyy (1 p.) tai hidastuu (1 p.).
RNA-viruksilla RNA-molekyylin emäsjärjestys koodaa proteiineja (1 p.), joita syntetisoidaan isäntäsolussa (1 p.). Jos virus on yksijuosteinen, RNA voi toimia suoraan lähetti-RNA:na. (1 p.) Negatiivisilla yksijuosteisilla RNA-viruksilla virusgenomi pitää ensin kääntää lähetti-RNA:ksi. (1 p.) Retroviruksilla käänteiskopioijaentsyymi tekee viruksen perimästä DNA:ta (1 p.), joka liittyy isäntäsolun perimään (1 p.). Virus kaappaa isäntäsolun proteiinisynteesin, joka alkaa tuottaa viruksen RNA:n koodaamia proteiineja. (1 p.) Viruksen perimän liittyminen isäntäsolun perimään voi häiritä isäntäsolun omaa proteiinisynteesiä. (1 p.)
Osa 3: 20 pisteen tehtävät
9. Hyönteiset 20 p.
9.1
Tunnista osatehtävien 9.1.1–9.1.5 hyönteiset ja valitse oikea vaihtoehto pudotusvalikosta. Oikea vastaus 1 p., väärä vastaus 0 p., ei vastausta 0 p.
Jos olet aloittanut tehtävään vastaamisen, mutta et haluakaan jättää tehtävää arvosteltavaksi, poista vastauksesi valitsemalla pudotusvalikosta tyhjä rivi.
5 p.
9.1.1 Kuvan hyönteinen on 1 p.
- neitoperhonen (1 p.)
9.1.2 Kuvan hyönteinen on 1 p.
- kimalainen (1 p.)
9.1.3 Kuvan hyönteinen on 1 p.
- torakka (1 p.)
9.1.4 Kuvan hyönteinen on 1 p.
- banaanikärpänen (1 p.)
9.1.5 Kuvan hyönteinen on 1 p.
- heinäsirkka (1 p.)
9.2
Valitse hyönteisiä koskeviin väittämiin 9.2.1–9.2.4 pudotusvalikosta oikea vaihtoehto. Oikea vastaus 1 p., väärä vastaus 0 p., ei vastausta 0 p.
Jos olet aloittanut tehtävään vastaamisen, mutta et haluakaan jättää tehtävää arvosteltavaksi, poista vastauksesi valitsemalla pudotusvalikosta tyhjä rivi.
4 p.
9.2.1 Aikuisilla hyönteisillä on yhteensä 1 p.
- 6 raajaa (1 p.)
9.2.2 Hyönteisten lähimpiä sukulaisia ovat 1 p.
- hämähäkkieläimet (1 p.)
9.2.3 Hyönteisiä esiintyy useimmissa elinympäristöissä, paitsi 1 p.
- valtamerten syvänteissä (1 p.)
9.2.4 Hyönteisille on tyypillistä 1 p.
- tuntosarvet (1 p.)
9.3 Pohdi, mikä merkitys hyönteisillä on ravintoverkoissa sekä mitä hyötyä ja haittaa hyönteisistä on ihmiselle. 11 p.
Hyönteisten merkitys ravintoverkoissa, enintään 6 pistettä esimerkiksi seuraavista:
- Hyönteiset vaikuttavat ravintoverkkoon usealla (trofia)tasolla. (1 p.)
- Hyönteiset toimivat pölyttäjinä (1 p.) ja auttavat siten kasveja lisääntymään (1 p.).
- Hyönteiset syövät kasviainesta (ovat herbivoreja). (1 p.)
- Hyönteiset syövät myös puuainesta (1 p.) sekä eläinten raatoja ja ulosteita (1 p.) ja edistävät siten hajottajien toimintaa (1 p.).
- Petohyönteiset syövät pieniä eläimiä, kuten muita hyönteisiä. (1 p.)
- Hyönteiset ja niiden toukat ovat ravintoa monille muille eliöille. (1 p.)
- Hyönteiset voivat olla myös loisia (parasiittejä). (1 p.)
Hyönteisten merkitys ihmisen näkökulmasta, enintään 6 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Hyödyt:
- Hyönteiset pölyttävät ihmisten viljelykasveja (1 p.) ja tuottavat samalla ekosysteemipalveluita (1 p.).
- Hyönteisiä hyödynnetään biologisessa torjunnassa. (1 p.)
- Hyönteiset ovat hyvä proteiinin lähde, ja niillä voi olla tulevaisuudessa suuri merkitys ihmisravintona. (1 p.)
- Eräät hyönteiset tuottavat erityisiä hyödykkeitä, kuten hunajaa ja mehiläisvahaa sekä silkkikuitua. (Esimerkeistä 1 p.)
- Hyönteisiä, erityisesti banaanikärpäsiä, hyödynnetään tieteellisissä tutkimuksissa. (1 p.)
- Raadonsyöjähyönteisiä voidaan hyödyntää rikos- ja kuolinsyytutkinnassa. (1 p.)
- Eräitä hyönteisiä pidetään lemmikkeinä. (1 p.)
Haitat:
- Tuhohyönteiset voivat aiheuttaa suurta vahinkoa viljelyksille. (1 p.) Hyönteisten joukossa on myös elintarvike- (1 p.) ja vaatetuholaisia (1 p.) sekä metsä- ja puuntuhoajia (1 p.).
- Verta imevät hyönteiset voivat toimia loiseliöiden väli-isäntinä (1 p.) ja levittää ihmisiin ja kotieläimiin tauteja (1 p.), kuten malariaa, unitautia ja pilkkukuumetta (esimerkeistä 1 p.).
- Hyönteisten (esim. ampiaisten) pistot voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. (1 p.)
Hyvässä vastauksessa käsitellään sekä hyötyjä että haittoja, joita hyönteiset tuottavat ihmiselle.
Havainnollisista lajiesimerkeistä saa osatehtävässä 9.3 enintään 2 pistettä (1 piste/esimerkkilaji).
Tyypillinen virhe: Vastauksessa käsitellään punkkeja tai hämähäkkejä, jotka eivät kuulu hyönteisiin.
10. Hormonit 20 p.
10.1 Kuva esittää eräitä keskeisiä umpirauhasia. Valitse niistä kolme ja nimeä jokaiselle näistä kolmesta yksi hormoni, jota kyseinen umpirauhanen erittää. Luonnehdi lyhyesti, millaisia aineenvaihdunnan muutoksia nimeämäsi hormonit saavat aikaan. 9 p.
Pisteitys:
- Vastauksessa on nimetty kolme hormonia, joita aineistosta 10.A valitut kolme umpirauhasta erittävät. (3 x 1 p.)
- Vastauksessa on luonnehdittu lyhyesti, millaisia aineenvaihdunnan muutoksia kyseiset hormonit saavat aikaan. (3 x 2 p.)
Vastauksessa voidaan käsitellä esimerkiksi seuraavia hormoneja:
- Aivolisäke: antidiureettinen hormoni (ADH), follitropiini (follikkelia stimuloiva hormoni), lutropiini (luteinisoiva hormoni) ja kasvuhormoni.
- Kilpirauhanen: kilpirauhashormoni (tyroksiini) ja kalsitoniini.
- Lisämunuainen: adrenaliini, noradrenaliini, kortisoli ja aldosteroni.
- Haima: insuliini ja glukagoni.
- Munasarja: estrogeeni ja keltarauhashormoni (progesteroni).
Jos vastauksessa käsitellään yksittäisen umpirauhasen kohdalla useaa hormonia, näistä vain ensimmäinen huomioidaan arvostelussa.
Jos hormoni on yhdistetty väärään umpirauhaseen, sen vaikutuksen luonnehdinnasta ei kerry pisteitä.
10.2
Osa hormoneista on vesiliukoisia ja osa rasvaliukoisia. Molemmat hormonityypit siirtyvät verenkierrossa erittämispaikasta kohdesoluihin, joissa hormonien reseptorit sijaitsevat.
Selitä, miten vesi- ja rasvaliukoisten hormonien siirtyminen verenkierrossa eroavat toisistaan. Vertaile vesi- ja rasvaliukoisten hormonien reseptoreiden toimintaperiaatteita kohdesoluissa.
8 p.
Hormonien siirtyminen verenkierrossa, enintään 3 pistettä:
Rasvaliukoisilla hormoneilla on kuljettajaproteiineja (1 p.), esimerkiksi albumiinia (1 p.), joihin sitoutuneena ne kuljetetaan veriplasmassa (1 p.). Vesiliukoiset hormonit kuljetetaan plasmaan liuenneena. (1 p.)
Reseptoreiden toiminta, enintään 6 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Rasvaliukoiset hormonit pääsevät suoraan solukalvon läpi (1 p.) diffuusion avulla (1 p.), ja niiden reseptorit ovat solulimassa (1 p.) tai tumassa (1 p.). Vesiliukoiset hormonit eivät pääse suoraan solukalvon läpi. (1 p.) Vesiliukoisilla hormoneilla reseptorit ovat solukalvolla. (1 p.) Vesiliukoisen hormonin sitoutuessa reseptoriin käynnistyy ketjureaktio, jossa muodostuu toisiolähetti. (1 p.) Toisiolähetti kuljettaa viestiä solun sisällä. (1 p.)
10.3 Kohdesolun sisällä hormonin vaikutus perustuu siihen, että solun aineenvaihdunta muuttuu. Selitä, millä tavoin hormoni aiheuttaa tämän muutoksen. 3 p.
Enintään 3 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Hormonit säätelevät geenien aktiivisuutta (1 p.) toimimalla säätelytekijöinä (transkriptiofaktoreina) geenin säätelyalueella (1 p.). Hormonit voivat sekä estää että edistää geenin ilmenemistä (1 p.), mikä vaikuttaa translaatiossa syntyvän proteiinin (esimerkiksi entsyymin) määrään (1 p.). Hormonit voivat vaikuttaa myös suoraan solussa jo olevien entsyymien toimintaan (1 p.), tai saada aikaan esimerkiksi ionikanavien avautumista solussa. (1 p.)
11. Nisäkkäiden kloonaaminen 20 p.
11.1 Selitä, millaisia menetelmiä nisäkkäiden kloonaamisessa käytetään. 5 p.
Enintään 5 pistettä esimerkiksi seuraavista:
- Tumansiirtotekniikassa eli tumansiirtokloonauksessa (1 p.) yksilön hedelmöittymättömän (1 p.) munasolun tuma poistetaan (1 p.) ja sen tilalle munasoluun siirretään toisen yksilön solun tuma (1 p.).
- Tumansiirron jälkeen munasolu aktivoidaan esimerkiksi sähkövirran avulla jakautumaan (1 p.) ja alkio siirretään kasvamaan sijaisemon kohtuun (1 p.), jossa se jatkaa kehitystään normaalin alkion tavoin synnytykseen asti (1 p.).
- Syntyvä yksilö ei ole täydellinen klooni, sillä mitokondriot peritään äidiltä munasolun mukana. (1 p.)
- Kloonaus voidaan tehdä myös käyttämällä jakautuvia soluja (esim. sidekudossoluja, rasvasoluja, ihosoluja). (1 p.) Solut ohjelmoidaan kantasoluiksi. (1 p.) Kantasolu siirretään hedelmöitymättömään munasoluun, josta tuma on poistettu. (1 p.) Alkionkehitys käynnistetään kemiallisesti. (1 p.)
- Kloonaus voidaan tehdä myös jakamalla alkio kehityksen varhaisessa vaiheessa osiin. (1 p.)
11.2 Selitä, miksi kloonaamista hyödynnetään nisäkkäiden jalostuksessa vähemmän kuin kasvien jalostuksessa. 6 p.
Enintään 6 pistettä esimerkiksi seuraavista:
- Kasvien kloonaaminen on lähtökohtaisesti helpompaa (1 p.), sillä monet kasvit kloonautuvat luonnostaan suvuttoman lisääntymisen kautta (1 p.). Nisäkkäät puolestaan eivät lisäänny luonnostaan suvuttomasti. (1 p.)
- Kasveja voidaan kloonata helposti solukkoviljelyn avulla (1 p.), eli kasvattamalla klooneja solukkopaloista kasvihormonien avulla (1 p.).
- Nisäkkäiden yksilönkehityksen edetessä kantasolut menettävät melko nopeasti monikykyisyytensä, minkä jälkeen niitä ei voi hyödyntää kloonaamiseen. (1 p.)
- Geenien leimautuminen (1 p.) on nisäkkäillä esiintyvä epigeneettinen ilmiö, jolla tarkoitetaan sitä, että geenin ilmentyminen riippuu siitä, onko geeni periytynyt isän vai äidin puolelta (1 p.). Jos kloonatulta nisäkkään alkiolta puuttuu toisen vanhemman puolelta tuleva perimä, tietyt geenit eivät ehkä ilmenny eikä alkio tällöin pysty kehittymään normaalisti. (1 p.)
- Nisäkkäiden kasvu tuotantoikäisiksi kestää yleensä kauemmin kuin kasvien. (1 p.)
- Jos kloonattava yksilö on isokokoisempi kuin sijaisemo, jonka kohtuun alkio siirretään, luonnollinen synnytys voi olla vaikeaa poikasen ison koon takia. (1 p.)
- Nisäkkäiden kloonaaminen on teknisesti vaativaa, ja siihen tarvitaan laboratorio-olosuhteet. (1 p.)
- Kloonaaminen on kallista, joten se ei ole taloudellisesti kannattavaa nykymenetelmillä. (1 p.)
- Nisäkkäiden kloonaamiseen liittyy suurempia eettisiä ongelmia kuin kasvien kloonaamiseen. (1 p.)
11.3 Pohdi, mitä hyötyä nisäkkäiden kloonaamisesta voisi olla. 5 p.
Enintään 5 pistettä esimerkiksi seuraavista:
- Kloonaustekniikoita käyttämällä voidaan tuottaa geneettisesti identtisiä kopioita yksilöistä, joilla on tiettyjä haluttuja ominaisuuksia. (1 p.) Esimerkkejä tällaisista ominaisuuksista ovat lihan- tai maidontuotantokyky, kylmänsietokyky ja kilpahevosten tapauksessa juoksunopeus. (Esimerkeistä enintään 2 p.)
- Kloonaamista voidaan hyödyntää uhanalaisten kotieläinrotujen (1 p.) ja uhanalaisten luonnonvaraisten nisäkkäiden suojelemisessa (1 p.). On mahdollista, että tulevaisuudessa kloonaustekniikoita hyödyntämällä saatetaan onnistua palauttamaan jopa sukupuuttoon kuolleita nisäkäslajeja, kuten mammutteja. (1 p.)
- Kloonaamista hyödynnetään tieteellisissä tutkimuksissa esimerkiksi tautimallieläimillä. (1 p.)
- Kloonaamista yritetään hyödyntää kaupallisesti kuolleen lemmikkieläimen ”säilyttämisessä”. (1 p.)
11.4 Arvioi, millaisia eettisiä ongelmia nisäkkäiden kloonaamiseen voi liittyä. 4 p.
Enintään 4 pistettä esimerkiksi seuraavista:
- Kloonatuilla nisäkkäillä esiintyy usein kehityshäiriöitä ja sairauksia (1 p.), joten niiden elämänlaatu voi olla heikompi (1 p.) ja elinikä lyhyempi (1 p.).
- Kloonaamiseen liittyy syntymättömiä yksilöitä, joilla on oikeuksia. (1 p.)
- Kloonaamiseen tarvitaan munasolun luovuttajia ja sijaisemoja, joille aiheutuu turhaa rasitusta. (1 p.)
- Ihmiset haluavat kloonauttaa lemmikkejään, koska he toivovat, että kloonattu yksilö olisi samanlainen kuin entinen lemmikki. Toiveet eivät kuitenkaan täyty, sillä lemmikin ominaisuudet eivät johdu pelkästään perimästä. (1 p.) Kloonaaminen ei voi luoda uudelleen entisen lemmikin elämänkokemuksia ja muita tekijöitä, joista eläinyksilön ”persoonallisuus” muodostui. (1 p.)
- Laajamittainen kloonaaminen vähentäisi geneettistä monimuotoisuutta. (1 p.)
- Mikäli ihmisten kloonaaminen tulevaisuudessa onnistuisi, se voisi johtaa ”rodunjalostukseen” eli eugeniikkaan. (1 p.)