Hyvän vastauksen piirteet: FI – Maantiede (näkövammaiset)
22.3.2024
Lopulliset hyvän vastauksen piirteet 14.5.2024
Lopullisista hyvän vastauksen piirteistä ilmenevät perusteet, joiden mukaan koesuorituksen lopullinen arvostelu on suoritettu. Tieto siitä, miten arvosteluperusteita on sovellettu kokelaan koesuoritukseen, muodostuu kokelaan koesuorituksestaan saamista pisteistä, lopullisista hyvän vastauksen piirteistä ja lautakunnan määräyksissä ja ohjeissa annetuista arvostelua koskevista määräyksistä. Lopulliset hyvän vastauksen piirteet eivät välttämättä sisällä ja kuvaa tehtävien kaikkia hyväksyttyjä vastausvaihtoehtoja tai hyväksytyn vastauksen kaikkia hyväksyttyjä yksityiskohtia. Koesuorituksessa mahdollisesti olevat arvostelumerkinnät katsotaan muistiinpanoluonteisiksi, eivätkä ne tai niiden puuttuminen näin ollen suoraan kerro arvosteluperusteiden soveltamisesta koesuoritukseen.
Maantieteen kokeessa arvioidaan maantieteellisten tietojen ja taitojen itsenäistä hallintaa ja kykyä niiden soveltamiseen kunkin tehtävän edellyttämässä asiayhteydessä.
Maantieteen kokeen tehtävät ovat monipuolisia
Osa tehtävistä perustuu laajojen aihepiirien hallintaan, ja niihin vastataan useimmiten esseellä. Esseevastaukset tulee laatia siten, että tehtävän aihekokonaisuus on jäsennelty ja asiasisältö on johdonmukainen. Tehtävässä edellytetyt tietosisällöt asetetaan laajempiin asiayhteyksiin. Syysuhteita tarkastellaan asianmukaisesti eri näkökulmista ja väitteet perustellaan selkeästi. Opitut asiasisällöt, perustellut kannanotot ja mielipiteet erotetaan toisistaan.
Usein tehtävät perustuvat aineistoihin, jotka voivat olla esimerkiksi karttoja, paikkatietoaineistoja, kuvia, videoita, tilastoja, diagrammeja, kaavioita tai tekstejä. Vastauksessa aineistoja tulee tulkita ja käyttää tarkoituksenmukaisesti ja niihin tulee viitata.
Tehtävät voivat edellyttää myös tiedon prosessointia, kuten aineistojen muokkaamista, laskemista ja analyysiä, piirtämistä, diagrammien ja muiden kaavioiden laatimista sekä merkintöjen tekemistä valmiisiin kuviin. Tehtävissä arvioidaan kokelaan kykyä käyttää maantieteelle tyypillisiä työkaluja tarkoituksenmukaisesti.
Vastausten arvioinnin lähtökohtia
Vastauksissa tulee noudattaa tehtävänantoa. Tehtävässä voidaan edellyttää esimerkiksi vertailua, arviointia, analyysiä ja pohdintaa tai erilaisia esitystapoja, ja näitä korostetaan myös arvioinnissa. Erityisesti soveltamista ja kehittelyä edellyttävissä tehtävissä arvostetaan luovaa ongelmanratkaisu- ja ideointikykyä. Tehtäviin vastataan esseellä ellei erikseen toisin pyydetä. Esimerkiksi listamainen vastaus esseetehtävään johtaa pistevähennykseen. Osassa tehtävistä voidaan edellyttää myös lyhyttä ja tiivistä vastaamista, jolloin ylipitkä vastaus vähentää pisteitä.
Vastauksen pituus ja tietosisältöjen määrä eivät sinänsä ole ansioita, erityisesti mikäli esitetyt tiedot ovat tehtävänannon kannalta epäolennaisia tai kokelas on ymmärtänyt tehtävän väärin. Vastauksen arvoa alentaa myös se, jos vastauksessa on selviä asiavirheitä tai ajatukset on ilmaistu epäselvästi tai epätarkasti. Käsitteiden epäjohdonmukainen tai virheellinen käyttö laskee sekin vastauksen arvoa.
Niin ikään vastauksen arvoa alentavia tekijöitä ovat sen rakentuminen pelkästään tai pääsääntöisesti mielipiteiden varaan, samojen asioiden toistaminen tai aineistojen epätarkoituksenmukainen käyttö tai käyttämättä jättäminen. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota myös suomenkielisen asiatekstin kirjoittamiseen, erityisesti suomenkielisen paikannimistön ja maantieteellisen käsitteistön hallintaan.
Tehtäväkohtaiset pisteitysohjeet
Kunkin tehtävän arviointi- ja pisteitysohjeessa täsmennetään arvioinnin kohteet ja määritetään, miten pisteet kyseisessä tehtävässä jakautuvat. Tehtäväkohtaisen arvioinnin alussa on yleisemmän tason kuvaus, jossa kerrotaan tehtävän kannalta olennaiset arvioinnin kohteet. Tämän jälkeen annetaan yksityiskohtaisempi pisteitysohje, jossa määritellään vaadittavia asiasisältöjä ja tuotoksia.
Mikäli kyseessä on moniosainen tehtävä, pisteet määritetään osakohtaisesti (1.1, 1.2, 1.3 jne.). Jos kyseessä on esseevastaus, ohjeessa kuvataan, mikä on olennaista ja miten pisteitä jaetaan. Jos tehtävässä edellytetään tiedon prosessointia ja työkalujen käyttöä, tuotosten pisteitys kuvataan erikseen.
Osa 1: 20 pisteen tehtävä
1. Maantieteellisiä ilmiöitä 20 p.
Tehtävässä arvioidaan maantieteellisten ilmiöiden hallintaa sekä kykyä kuvailla ilmiöt lyhyesti ja täsmällisesti maantieteen peruskäsitteitä käyttäen.
Kussakin osatehtävässä ilmiön määrittelystä täsmällisiä käsitteitä käyttäen 2–3 p. ja alueellisesta esimerkistä tai muista täydentävistä tiedoista 1–2 p.
Jos vastaus ylittää 500 merkin enimmäispituuden, arvioinnissa noudatetaan Ylioppilastutkintolautakunnan yleisohjetta merkkimäärän ylityksestä: 0–150 merkin ylitys –1 p., yli 150 merkin ylitys –2 p.
1.1 Arktisen merijään sulaminen 4 p.
Vastauksen pituus on enintään 500 merkkiä. Ylityksestä seuraa pistevähennys.
- Esimerkki määritelmästä (2 p.): arktisen merijään on jo havaittu vähentyneen, kun ilmastonmuutos on lämmittänyt arktisen alueen ilmastoa.
- Esimerkkejä täydentävistä tiedoista: Arktinen alue on lämmennyt muuta maapalloa voimakkaammin. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo selvästi arktisella alueella. Merijään väheneminen alentaa alueen albedoa ja voi siten kiihdyttää ilmaston lämpenemistä. Merijään väheneminen vaikuttaa alueen lajistoon ja rantojen eroosioon. Merijään väheneminen muuttaa mahdollisuuksia meren käyttöön arktisella alueella. Merijään sulaminen ei suoraan vaikuta valtameren pinnankorkeuteen.
1.2 Segregaatio 4 p.
Vastauksen pituus on enintään 500 merkkiä. Ylityksestä seuraa pistevähennys.
- Esimerkki määritelmästä (2 p.): segregaatiolla tarkoitetaan väestöryhmien eriytymistä eri asuinalueille esimerkiksi tulotason (tai koulutustason, etnisen taustan, iän tai kulttuurin) mukaan.
- Esimerkkejä täydentävästä tiedosta: Asuinalueet voivat jakautua esimerkiksi korkea- ja pienituloisten alueisiin, koska pienituloisilla ei ole varaa asua kaikkein suosituimmilla asuinalueilla, kuten kaupunkien keskustoissa. Segregaatiota esiintyy etenkin suurkaupungeissa ympäri maailmaa, myös Suomessa.
1.3 Akvakulttuuri 4 p.
Vastauksen pituus on enintään 500 merkkiä. Ylityksestä seuraa pistevähennys.
- Esimerkki määritelmästä (2 p.): akvakulttuurilla tarkoitetaan kalojen, nilviäisten, äyriäisten, levien ja vesikasvien kasvattamista rajatuilla vesialueilla.
- Esimerkkejä täydentävistä tiedoista: Akvakulttuuria voidaan harjoittaa altaissa tai verkoilla rajatuilla vesialueilla. Akvakulttuuri on yleistynyt voimakkaasti viime vuosikymmeninä, ja sitä harjoitetaan esimerkiksi Norjassa ja Itä-Aasiassa. Akvakulttuurin avulla voidaan tuottaa ravintoa kasvavalle väestölle tehokkaasti ja lajien luontaisia kantoja suojellen. Akvakulttuurin haittapuolia ovat erityisesti vesien rehevöityminen ja kasvatettavien eliöiden huonot elinolosuhteet.
1.4 Podsoli 4 p.
Vastauksen pituus on enintään 500 merkkiä. Ylityksestä seuraa pistevähennys.
- Esimerkki määritelmästä (2 p.): podsoli on kostean ja viileän havumetsävyöhykkeen kerroksellinen (ja hapan) maannos.
- Esimerkkejä täydentävistä tiedoista: Podsolimaannos muodostuu, kun sadevesi valuu hapanta, eloperäistä ainesta sisältävän karike- ja humuskerroksen läpi. Samalla sadevesi muuttuu happamaksi ja liuottaa sen takia kivennäismaan yläosasta mineraaleja. Humuskerroksen alla oleva huuhtoutumiskerros on vaaleanharmaa, sillä se sisältää runsaasti kvartsipitoista hiekkaa. Huuhtoutumiskerroksen alapuolella on ruosteenpunainen rikastumiskerros, joka sisältää rauta- ja alumiinioksideja. Rikastumiskerroksen alla on muuttumaton pohjamaa.
1.5 Coriolis-ilmiö 4 p.
Vastauksen pituus on enintään 500 merkkiä. Ylityksestä seuraa pistevähennys.
- Esimerkki määritelmästä (2 p.): coriolis-ilmiö on maapallon pyörimisliikkeestä johtuva ilmiö, jonka seurauksena ilmakehän (ja merivirtojen) liikkeet kääntyvät pohjoisella pallonpuoliskolla oikealle ja eteläisellä pallonpuoliskolla vasemmalle.
- Esimerkkejä täydentävistä tiedoista: Coriolis-ilmiön vaikutus on vähäisin päiväntasaajalla, ja se kasvaa napoja kohti mentäessä. Coriolis-ilmiö vaikuttaa esimerkiksi Golfvirran ja polaaririntaman syklonien liikkeeseen. Ilmanpaine-erojen ohella coriolis-ilmiö vaikuttaa myös planetaaristen tuulten suuntiin.
Osa 2: 20 pisteen tehtävät
2. Hyvinvointi 20 p.
2.1 Määrittele seuraavat kaksi käsitettä: bruttokansantuote (BKT) ja inhimillisen kehityksen indeksi (HDI). 4 p.
Kummankin käsitteen määrittelystä 2 p.
- Bruttokansantuote (BKT) kertoo valtiossa tiettynä aikana (yleensä yhden vuoden aikana) tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlasketun arvon, yleensä Yhdysvaltain dollareina (2 p.).
- Inhimillisen kehityksen indeksi (HDI) huomioi elinajanodotteen, koulutusvuodet ja elintason (aiemmin myös lukutaitoisten osuuden aikuisista). Elintasoa mitataan henkeä kohden lasketun, ostovoimakorjatun BKT:n avulla (2 p.).
2.2 Analysoi, miten totuudenmukaisesti BKT ja HDI kuvaavat ihmisten hyvinvointia. 8 p.
Kustakin perustellen kuvatusta huomiosta 2 p., pintapuolisesta kuvauksesta 1 p. Esimerkkejä sisällöistä:
Bruttokansantuote (BKT) 4 p.:
- BKT:ta käytetään usein hyvinvoinnin mittarina, koska se on yksiselitteinen ja sen perusteella pystytään arvioimaan ainakin valtiontalouden kehittymistä. Talouskasvun uskotaan kehittävän yhteiskuntaa kohti teollisuus- ja palveluyhteiskuntaa ja sitä kautta lisäävän kansalaisten hyvinvointia.
- BKT ilmoitetaan yleensä henkilöä kohden, mutta se ei kerro varallisuuden jakautumisesta valtion sisällä. Tulot saattavat jakautua epätasaisesti kansalaisten kesken.
- BKT ei huomioi kotona tehtyä työtä, harmaata taloutta, vapaaehtoistyötä eikä kehittyville maille ominaista omavaraistaloutta.
- BKT ei yleensä huomioi kansalaisten ostovoimaa eli valtioiden välisiä eroja hintatasossa. Ostovoimakorjattu BKT korjaa tätä puutetta.
- BKT mittaa ainoastaan taloudellista hyvinvointia ja jättää huomiotta hyvinvoinnin inhimillisen puolen.
Inhimillisen kehityksen indeksi (HDI) 4 p.:
- HDI on BKT:ta monipuolisempi kehittyneisyyden ja hyvinvoinnin mittari, koska se tarkastelee taloudellisen kehittyneisyyden lisäksi myös inhimillistä kehitystä elinajanodotteen ja koulutustason avulla.
- HDI kuvaa hyvinvointia ja kehitystä monipuolisemmin, koska elinajanodote kertoo valtion terveydenhuollon kehittyneisyydestä ja koulutuksen pituus yksilön kehittymisen ja hyvinvoinnin tavoittelun mahdollisuuksista.
- HDI kuvaa valtion keskimääräistä hyvinvointia eikä kerro huono-osaisen väestönosan, yksittäisen talouden tai kansalaisen tilanteesta.
2.3 Pohdi, miten kehitysyhteistyö voi parantaa kehittyvien maiden asukkaiden hyvinvointia. 8 p.
Kustakin perustellen kuvatusta toimesta 2 p., pintapuolisesta kuvauksesta 1 p. Pintapuoliseksi katsotaan myös yleisemmän tason kuvaus, josta varsinainen kehitysyhteistyön toimenpide puuttuu. Jos varsinaisia toimenpiteitä ei ole esitetty, vastauksesta voi saada enintään 4 p. Esimerkkejä sisällöistä:
- Tuetaan demokraattisen yhteiskunnan kehittymistä muun muassa edistämällä korruption vastaista toimintaa esimerkiksi koulutusten avulla tai lähettämällä vaalitarkkailijoita. Myös toisen valtion osallistuminen maan sisäisten konfliktien sovitteluun voi edistää demokratiakehitystä.
- Edistetään tasa-arvoisen ja ihmisarvoa kunnioittavan yhteiskuntarakenteen kehittymistä muun muassa parantamalla naisten ja tyttöjen oikeuksia ja seksuaalivähemmistöjen asemaa.
- Parannetaan infrastruktuuria esimerkiksi antamalla asiantuntija-apua ja rahoittamalla sähköverkon ja viemäröinnin rakentamista.
- Tuetaan uusiutuvan energian käyttöönottoa esimerkiksi antamalla asiantuntija-apua ja rahoittamalla aurinkopaneelien ja tuulivoimaloiden rakentamista.
- Edistetään taloudellista kehitystä esimerkiksi antamalla valtioiden velkoja anteeksi ja tukemalla paikallista yrittäjyyttä myöntämällä mikrolainoja.
- Tuetaan terveydenhuollon saatavuutta esimerkiksi rahoittamalla rokotusohjelmia ja klinikoita.
- Parannetaan opiskelumahdollisuuksia kouluttamalla opettajia ja lahjoittamalla opiskeluvälineitä. Etenkin tyttöjen ja naisten koulutuksen tukeminen parantaa perheen hyvinvointia sekä vähentää syntyvyyttä.
- Edistetään maataloustuotantoa esimerkiksi toimittamalla lannoitteita ja torjunta-aineita ja tukemalla paikallisia pienviljelijöitä taloudellisesti.
- Kehitysyhteistyön ansiokkaasta määrittelystä ja kestävän kehityksen ulottuvuuksien mukaisesta jäsentelystä voidaan antaa pisteitä.
3. Vuorovesi 20 p.
3.1 Selitä, mitkä tekijät vaikuttavat vuorovesi-ilmiön syntyyn. 12 p.
Vuorovesi-ilmiön normaalitilanteen selittäminen 6 p.: Täysiin pisteisiin vaaditaan, että selityksessä on huomioitu:
- Kuun ja Maan sijainti suhteessa toisiinsa nousu- ja laskuveden aikaan. (2 p.)
- Selitysteksteistä käy ilmi nousuveden syntymekanismi molemmin puolin maapalloa. (2 p.)
- Laskuveden syntymekanismi. (2 p.)
- Täysiin pisteisiin vaaditaan, että kuvasta ja/tai selitysteksteistä käy ilmi maapallon pyörimisliikkeen vaikutus vuoroveteen.
Tulva- ja vajaavuoksen selittäminen yhteensä 6 p. Täysiin pisteisiin vaaditaan, että selityksessä on huomioitu:
- Kuun ja Auringon sijainti suhteessa toisiinsa tulva- ja vajaavuoksen aikana. (2 p.)
- Tulvavuoksen syntymekanismi. (2 p.)
- Vajaavuoksen syntymekanismi. (2 p.)
3.2 Pohdi, miten vuorovesi vaikuttaa luontoon ja ihmisen toimintaan. 8 p.
Kustakin perustellen kuvatusta vaikutuksesta 2 p., pintapuolisesta kuvauksesta 1 p. Esimerkkejä sisällöistä:
Vaikutukset luontoon 2–6 p.:
- Vaikutukset eliöiden vuorokausirytmiin: eläimet siirtyvät laskuveden aikaan kauemmas merelle tai kaivautuvat hiekkaan vuorovesirannoilla.
- Vuorovesivaihtelu tarjoaa monille eliöille ravintoa. Nousuveden aikaan monet lajit pääsevät jokisuistoihin ruokailemaan, ja laskuveden aikaan esimerkiksi linnut pyydystävät kuivalle maalle jääneitä kaloja. Vuorovesi vaikuttaa myös ravinteiden kulkeutumiseen.
- Kilpikonnat hyödyntävät nousuvettä rantautuessaan munimaan rantahiekkaan.
- Vuorovesivirta muokkaa rantoja ja merenpohjaa kuljettamalla ja kasaamalla maa-ainesta.
- Vuorovesi voi kasata ainesta jokien suistoon ja aiheuttaa siten tulvia.
Vaikutukset ihmisen toimintaan 2–6 p.:
- Vedenkorkeuden vaihtelu ja voimakkaat vuorovesivirtaukset voivat aiheuttaa haittaa ja vaaratilanteita meri- ja maaliikenteelle.
- Vuorovesivoimaa voidaan hyödyntää sähköntuotannossa.
- Vedenkorkeuden vaihtelu ja vuoroveden aiheuttamat voimakkaat virtaukset voivat olla vaarallisia uimareille ja rannalla liikkuville ihmisille.
- Vuorovedellä voi olla seurauksia alueen kalastustoiminnalle, sillä se vaikuttaa kalojen liikkumiseen sekä siihen, missä ja milloin kalastaminen on mahdollista.
- Vuorovesivaihtelu voi vaikuttaa myös ruoantuotantoon. Se nimittäin vaikuttaa muun muassa rapujen, simpukoiden, etanoiden ja merilevien esiintymiseen ja vuorokausirytmiin.
- Vuorovesirannikot voivat houkutella matkailijoita, mikä voi lisätä matkailusta saatavia tuloja alueella.
4. Muuttoliike 20 p.
4.1 Määrittele lyhyesti seuraavat neljä käsitettä: maassamuutto, nettomuutto, työntövoimatekijä ja vetovoimatekijä. 4 p.
Kunkin käsitteen määrittelystä 1 p.
- Maassamuutto on valtion sisällä tapahtuvaa muuttoliikettä. (1 p.)
- Nettomuutoksi kutsutaan tulomuuton ja lähtömuuton erotusta. (1 p.)
- Työntövoimatekijät ovat kielteisiä tekijöitä, jotka motivoivat muuttamaan pois lähtöalueelta. (1 p.)
- Vetovoimatekijät ovat positiviisia tekijöitä, jotka motivoivat muuttamaan kohdealueelle. (1 p.)
4.2 Pohdi, mitkä tekijät vaikuttavat päätökseen muuttaa Suomen sisällä. 8 p.
Kustakin perustellen kuvatusta tekijästä 2 p., pintapuolisesta kuvauksesta 1 p. Esimerkkisisältöjä:
- Työttömyys saa etsimään työpaikkaa jostain muualta, kun taas hyvät työllisyysmahdollisuudet houkuttelevat uusia asukkaita paikkakunnalle.
- Huonot palvelut kannustavat muuttamaan pois, kun taas monipuoliset ja hyvin saavutettavissa olevat palvelut houkuttelevat asukkaita paikkakunnalle.
- Puutteelliset sosiaaliset suhteet voivat motivoida muuttamaan pois alueelta, kun taas sosiaaliset verkostot, kuten ystävät ja sukulaiset, voivat houkutella muuttamaan uudelle alueelle.
- Heikot opiskelumahdollisuudet voivat houkutella muuttamaan pois. Vastaavasti hyvät opiskelumahdollisuudet houkuttelevat paikkakunnalle nuorta väestöä.
- Asuntojen korkea hintataso tai vuokra-asuntojen heikko tarjonta voivat houkutella muuttamaan pois, kun taas edulliset asunnot ja hyvä asuntotarjonta voivat houkutella ihmisiä alueelle.
- Huonot liikenneyhteydet voivat motivoida muuttamaan pois, siinä missä hyvät liikenneyhteydet ja monipuolinen joukkoliikenne voivat houkutella muuttamaan alueelle.
- Aluepolitiikan keinoin on voitu lisätä alueen vetovoimaa muun muassa lisäämällä asuinympäristön viihtyvyyttä.
4.3 Pohdi, miten korona-ajan muuttoliike ja pitkän aikavälin muuttoliike eroavat toisistaan. Pohdi myös syitä tähän eroon. 8 p.
Kustakin perustellusta eron tai syyn kuvauksesta 2 p., pintapuolisesta kuvauksesta 1 p. Ilman selkeää vertailuasetelman luomista osatehtävästä voi saada enintään 6 p. Esimerkkisisältöjä:
Erot 4–6 p.:
- Pitkällä aikavälillä muuttoliike on suuntautunut maaseudulta kaupunkeihin, kun taas korona-aikana isojen kaupunkien tulomuutto hidastui.
- Isot kaupungit ovat perinteisesti olleet muuttovoittoalueita, mutta korona-aikana joistain isoista kaupungeista tuli muuttotappioalueita.
- Kaupunkien läheiset maaseutualueet ja pienet kunnat ovat pitkällä aikavälillä olleet muuttotappioalueita, mutta korona-aikana muuttoliike teki näistä muuttovoittoalueita.
- Pitkällä aikavälillä muuttoliike on suuntautunut Itä- ja Pohjois-Suomesta Länsi- ja Etelä-Suomeen, kun taas korona-aikana joissain Lapin kunnissa muuttotappio kääntyi muuttovoitoksi. Muuttoliike kohdistui korona-aikana tasaisemmin ympäri maata.
- Pitkällä aikavälillä muuttoliike on suuntautunut pääkaupunkiseudulle, kun taas korona-aikana se suuntautui voimakkaimmin pääkaupunkiseudun ulkopuolisiin kasvu- ja maakuntakeskuksiin sekä vapaa-ajan ja matkailun keskittymiin.
Syyt 2–4 p.:
- Korona-aikana ihmisille tuli tarve välttää kontakteja muihin ja vähentää tartuntariskiä. Tämä saattoi lisätä halua eristäytyä haja-asutusalueelle.
- Korona-aikana etätyön yleistyminen mahdollisti muuton pienemmille paikkakunnille ja maaseudulle.
- Korona-aikana tarve väljempiin asuntoihin houkutteli muuttamaan.
- Korona-aikana kaupunkien vetovoimatekijöiden (työpaikat, palvelut, tapahtumat) väheneminen saattoi houkutella muuttamaan pois kaupungista.
- Korona-aikana opiskelijoiden muutot opiskelupaikkakunnille vähenivät etäopetuksen vuoksi.
5. Kartografia 20 p.
5.1 Karttatyypit 2 p.
- Lämpötilakartan samanarvonkäyriä kutsutaan isobaareiksi. (2 p.)
5.2 Kartan mittakaava 2 p.
- Kartta, joka kuvaa suurta aluetta pienessä koossa, on suurimittakaavainen kartta. (2 p.)
5.3 Kartografinen yleistäminen 2 p.
- Ryhmittely tarkoittaa esimerkiksi maankäyttömuotojen esittämistä kartalla mahdollisimman yksityiskohtaisesti. (2 p.)
5.4 Karttaprojektiot 2 p.
- Mercatorin projektio on tasoprojektio. (2 p.)
5.5 Maantieteellinen koordinaatisto 2 p.
- Jos kohteen maantieteelliset koodinaatit ovat 50° N ja 100° W, se sijaitsee Aasian mantereella. (2 p.)
5.6 Pohdi, minkälainen kartta sopii Suomen läänien väestöä kuvaavan paikkatietoaineiston visualisointiin. 10 p.
Kustakin oikeanlaisesta huomiosta kartografian käsitteitä täsmällisesti käyttäen 2 p., pintapuolisesta tai arkikielisestä kuvauksesta 1 p. Esimerkkejä huomioista:
- Teemakartta sopii tarkoitukseen, koska karttaa käytetään yhden teeman, väkiluvun (tai väestöntiheyden), kuvaamiseen.
- Kyseessä on tarkemmin sanottuna tilastoteemakartta, koska se perustuu tilastoituun, määrälliseen (eli kvantitatiiviseen) aineistoon.
- Hallinnollisia alueita koskeva (suhteellinen) tilastoaineisto esitetään tyypillisesti koropleettikarttana (eli alueluokituskarttana), jossa alueet on jaettu luokkiin esitettävän muuttujan perusteella.
- Koropleettikartassa muuttujan suuruutta kuvataan (yhden värin) liukuvalla tummuusasteikolla (tai rasterointina) – lääni, jonka väestöntiheys on suurin, on kaikkein tummin.
- Koropleettikartta sopii käytännössä ainoastaan suhteellisten lukujen, kuten väestöntiheyden, esittämiseen.
- Väkiluvun voi esittää myös pistekarttana. Siinä jokaisen läänin kohdalla on pistesymboli, jonka koko kuvaa läänin (absoluuttista) väkilukua.
- Jos väkiluvun vaihtelu on suurta ja tiheimmin asuttujen läänien luvut ovat omassa suuruusluokassaan, tasavälinen luokittelu ei sovellu alueellisten erojen esittämiseen. Paremmin voivat toimia niin sanotut luonnolliset luokkavälit tai luokittelu, jossa jokaiseen luokkaan tulee suunnilleen yhtä monta lääniä (kvantiilit).
- Jos väestöntiheyden vaihtelu on suurta, pistesymbolin halkaisijaa ei kannata laskea väkiluvusta vakiokerrointa käyttämällä vaan hyödyntämällä esimerkiksi paraabelimittakaavaa. Muuten tiheimmin asuttuja läänejä kuvaavat pisteet kasvavat liian suuriksi tai harvaan asuttujen läänien pisteet jäävät liian pieniksi.
- Pienimittakaavainen kartta (jossa näkyy koko Suomi) sopii tarkoitukseen, koska aineisto kattaa koko maan.
- Koropleettikartan (tai pistekartan) päällä voidaan esittää lisäksi myös väestöä koskevat absoluuttiset tai suhteelliset lukuarvot numeroin kunkin läänin kohdalla.
- Läänien lisäksi teemakartalle voi lisätä sellaisia muita paikkatietoaineistoja (eli karttatasoja) ja tietoja, jotka auttavat kartan lukemisessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi merialueet, suuret järvet ja keskeisimmät paikannimet.
- Teemakartta tarvitsee ainakin karttasymbolien selitteen (eli legendan). Kokonaista valtiota kuvaavassa kartassa pohjoisnuoli ja mittakaava eivät ole välttämättömiä. Muiden karttaelementtien välttämättömyys riippuu täsmällisestä käyttötarkoituksesta.
Osa 3: 30 pisteen tehtävät
6. Ilmanlaatu 30 p.
6.1 Määrittele seuraavat kaksi käsitettä: ilmansaaste ja savusumu. 4 p.
Kummankin käsitteen määrittelystä 2 p.
- Ilmansaasteet ovat hengitysilmassa eliöille haitallisia (eli ilmanlaatua heikentäviä) (1 p.) hiukkasmaisia (partikkeleita) ja kaasumaisia aineita (aerosoleja) (1 p.). Tyypillisimpiä ilmansaasteita ovat otsoni, katupöly ja pienhiukkaset. (1 p.) Suurimpia ilmansaasteiden lähteitä ovat puun poltto, liikenne ja teollisuus. (1 p.)
- Savusumu (smog) on suurkaupunkien yllä esiintyvä saastepilvi (1 p.), joka syntyy yleensä inversiotilanteissa (1 p.). Savusumu voi aiheuttaa terveysongelmia kuten hengitystieoireita (1 p.) ja sitä esiintyy esimerkiksi Los Angelesissa, Pekingissä, Lontoossa ja Méxicossa (1 p.).
Kasvihuonekaasujen hiilidioksidin ja metaanin ei katsota olevan ilmansaasteita.
6.2 Selitä, minkälaisissa tilanteissa ilmanlaatu heikkenee hetkellisesti. 12 p.
Esseen esitystavasta 2 p., kun essee on tehtävänannon mukaisesti rajattu ja hyvin jäsennelty, ja kun maantieteellisiä käsitteitä käytetään täsmällisesti. Kuvaus tilanteista, joissa ilmanlaatu heikkenee, yhteensä enintään 10 p.: perustellen kuvatusta huomiosta 2 p., pintapuolisesta kuvauksesta 1 p. Esimerkkisisältöjä:
- Lämpötilainversion aikana: tyynellä poutasäällä, kun on pilvetön taivas, erityisesti talvisin.
- Tulivuoren purkautuessa alueilla, joille tuhkapilvet leviävät tuulen mukana.
- Metsä-, maasto- ja rakennuspalojen aikana sekä roskanpolton seurauksena alueilla, joille ilmansaasteet leviävät tuulen mukana.
- Lämmityskaudella, kun energiaa tuotetaan paljon ja esimerkiksi poltetaan puuta kotitalouksissa.
- Siitepölyaikaan, kuten Suomessa keväällä ja kesällä.
- Huonoilla talvikeleillä teiden suolauksen takia.
- Talvella ja keväällä hiekoitushiekan ja pölyn kuivuessa.
- Onnettomuuksien, kuten kemikaalionnettomuuksien, teollisuuspalojen, putkivuotojen ja räjähdysten seurauksena.
- Hiekkamyrskyjen seurauksena alueilla, joille pöly leviää tuulen mukana.
- Arkipäivinä työmatkaliikenteen ollessa vilkasta, Suomessa esimerkiksi noin klo 7–9 ja 16–18.
- Sisäilma voi heikentyä esimerkiksi tupakanpolton, puun pienpolton tai radonin seurauksena.
6.3 Pohdi, mitkä alueelliset tekijät heikentävät ilmanlaatua. 14 p.
Esseen esitystavasta 2 p., kun essee on tehtävänannon mukaisesti rajattu ja hyvin jäsennelty, ja kun maantieteellisiä käsitteitä käytetään täsmällisesti. Ilmanlaatua heikentävien alueellisten tekijöiden käsittelystä yhteensä enintään 12 p.: perustellen kuvatusta huomiosta 2 p., pintapuolisesta kuvauksesta 1 p. Esimerkkisisältöjä:
- Tiheä asutus: Lisää kaikenlaista ihmisen toimintaa alueella. Rakennukset vaikuttavat alueen pienilmastoon ja sitä kautta ilmanlaatuun.
- Paljon liikennettä: suuret liikennemäärät lisäävät ilmanlaatua heikentäviä pakokaasuja ja tien pinnasta irtoavaa pölyä.
- Paljon teollisuutta: esimerkiksi teollisuuslaitosten päästöt, pöly ja raskas liikenne lisäävät ilmansaasteita alueella.
- Kaivostoiminta: avolouhoksista ja esimerkiksi soran valmistuksesta aiheutuu pölyä ympäristöön.
- Ympäristölainsäädännön heikkous: vaikuttaa ilmanlaatua heikentävien päästöjen määrään muun muassa teollisuudessa, kotitalouksissa ja liikenteessä.
- Paikalliset tavat: tavat valmistaa ruokaa, lämmittää sisätiloja ja käyttää energiaa muihin tarkoituksiin vaikuttavat esimerkiksi siihen, miten paljon ilmassa on pienhiukkasia, häkää ja hiilivetyjä.
- Jätteenpoltto: jätteenpolttolaitoksissa ja erityisesti kotitalouksissa tapahtuvasta jätteenpoltosta syntyy myrkyllisiä yhdisteitä (esimerkiksi dioksiineja), pienhiukkasia ja häkää.
- Maatalous: erityisesti karjatalous vapauttaa ilmaan muun muassa suuret määrät ammoniakkia ja pölyä.
- Ilmasto: Vaikuttaa teiden suolauksen tarpeeseen. Sademäärä ja sen jakautuminen vaikuttavat kuivuuteen, joka usein altistaa pölylle. Tuulisuus vaikuttaa pölyämiseen ja inversiotilanteiden yleisyyteen.
- Pinnanmuodot: Vaikuttavat inversiotilanteiden syntymiseen. Painanteissa ja tuulensuojaisissa laaksoissa (erityisesti kattilalaaksoissa) inversiotilanteet ovat yleisiä.
- Kasvillisuus: kasvillisuuden määrä ja lajisto vaikuttavat ilmassa olevan siitepölyn määrään.
- Kasvillisuus voi parantaa ilmanlaatua esimerkiksi vähentämällä hengitysilmassa olevien hiukkasten määrää.
7. Euroopan vihannesaitta 30 p.
7.1 Pohdi, minkälaisia riskejä laajamittainen kasvihuoneviljely aiheuttaa luonnolle Välimeren alueella. 8 p.
Kunkin riskin perustellusta kuvauksesta 2 p., pintapuolisesta kuvauksesta 1 p. Esimerkkisisältöjä:
- Alueelle tyypillinen eliölajisto kärsii kasvihuoneviljelystä, ja luontaiset elinympäristöt ovat käytännössä hävinneet kasvihuoneiden peittämältä alueelta.
- Alueelle tyypillinen kasvillisuus on hävitetty kasvihuoneiden tieltä, jolloin harvat paljaana olevat maa-alueet ovat alttiita eroosiolle.
- Intensiivinen kasvihuoneviljely kuluttaa suuret määrät jo ennestään kuivan eteläisen Espanjan pinta- ja pohjavesivaroja. Tämä on johtanut pahenevaan vesipulaan alueella.
- Alueen kasvihuoneissa tarvitaan paljon kasteluvettä, mikä voi aiheuttaa maaperän suolaantumista. Tämä tekee maaperästä lopulta viljelykelvottoman.
- Kasvihuoneissa viljellään yleensä yhtä kasvilajia kasvihuonetta kohden. Viljelykasvien yksipuolisuus lisää kasvitautien ja tuhohyönteisten määrää, minkä vuoksi torjunta-aineita joudutaan käyttämään paljon.
- Kasvihuoneissa käytettävät suuret torjunta-aine- ja lannoitemäärät saattavat pilata alueen maaperää ja vesistöjä sekä lisätä torjunta-aineresistenttejä tauteja tai tuhohyönteisiä.
- Kasvihuoneviljelmillä syntyy vuosittain niin suuri määrä muovijätettä, että sitä on hankala kierrättää. Muovijäte päätyy kaatopaikoille ja ympäristöön, mikä kuormittaa alueen luontoa ja Välimeren meriekosysteemiä.
- Alueella tuotettavat vihannekset ja hedelmät on kuljetettava nopeasti kuluttajille. Kuljetuksista aiheutuu hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöjä.
7.2 Pohdi, minkälaisia ongelmia kasvihuoneviljelmillä työskentelevien siirtotyöläisten eli vierastyöläisten hyvinvointiin liittyy. 8 p.
Kustakin ongelman perustellusta kuvauksesta 2 p., pintapuolisesta kuvauksesta 1 p. Esimerkkisisältöjä:
- Siirtotyöläisten välittäminen voi olla liiketoimintaa sekä lähtö- että kohdemaassa. Taloudellisen hyödyn tavoittelu voi johtaa ihmisoikeusrikkomuksiin.
- Kasvihuoneissa työskentelevät siirtotyöläiset elävät yleensä muusta väestöstä erillään hökkelikylissä kasvihuoneiden läheisyydessä. Tämä aiheuttaa sosiaalista segregaatiota eli eriytymistä alueen muusta väestöstä ja voi puolestaan johtaa siirtotyöläisten syrjintään.
- Pahimmillaan siirtotyöläisten ihmisoikeudet eivät toteudu, koska heillä ei välttämättä ole valtaväestön tavoin pääsyä yhteiskunnan peruspalveluiden piiriin.
- Peruspalveluiden puuttuminen, etenkin terveyspalveluiden puute, voi lisätä terveysongelmia ja heikentää siirtotyöläisten hyvinvointia.
- Siirtotyöläisten koulutuksen puute voi altistaa heidät hyväksikäytölle työehdoista sovittaessa, esimerkiksi harmaaseen talouteen liittyen. Hyväksikäytön taustalla voi olla myös työntekijän äärimmäinen köyhyys ja vaihtoehtojen puute.
- Huonot asumisolot, etenkin viemäröinnin ja sähköjen puute, heikentävät siirtotyöläisten hyvinvointia ja voivat altistaa heidät taudeille.
- Pitkään jatkuvat huonot työskentely- ja asuinolosuhteet heikentävät siirtotyöläisten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.
- Pitkä ero omasta perheestä ja suvusta heikentää sosiaalista hyvinvointia ja altistaa siirtotyöläiset monille riskeille, kuten väkivallalle, rikollisuudelle, päihteille ja masennukselle.
7.3 Kuvaile, miten kohde- ja lähtömaat hyötyvät siirtotyöläisistä. 8 p.
Kustakin kohde- ja lähtömaan hyödyn perustellusta kuvauksesta 2 p., pintapuolisesta kuvauksesta 1 p. Esimerkkisisältöjä:
Hyödyt kohdemaalle 2–6 p.:
- Kohdemaa saa siirtotyöläisistä runsaasti edullista työvoimaa, mikä kohentaa maan taloutta (voi kasvattaa verotuloja silloin kun kyse ei ole harmaasta taloudesta).
- Siirtotyöläiset auttavat kohdemaata vastaamaan työvoimapulaan fyysisesti raskailla tai vähemmän halutuilla aloilla, kuten maanviljelyssä, rakennustyömailla ja siivoustyössä.
- Siirtotyöläiset saattavat integroitua kohdemaan yhteiskuntaan ja muuttaa pysyvästi maahan. Tämä auttaa vastaamaan kasvavaan työvoimapulaan myös pitkällä aikavälillä etenkin Suomen kaltaisissa maissa, joissa väestö vanhenee.
- Siirtotyöläisten mukana voi levitä uusia innovaatioita, ja he voivat rikastuttaa kohdemaan kulttuuria.
- Myös korkeasti koulutettu siirtotyövoima paikkaa työvoimapulaa ja helpottaa uusien innovaatioiden käyttöönottoa esimerkiksi tekniikan alalla.
Hyödyt lähtömaalle 2–6 p.:
- Siirtotyöläisten kotimaassa väestö kasvaa usein nopeasti, ja siten siirtotyöläisyys voi helpottaa lähtömaan väestöpainetta.
- Siirtotyöläisyys voi helpottaa lähtömaan työttömyystilannetta, koska suuren väestönkasvun vuoksi maiden väestöstä suuri osa on työikäisiä nuoria aikuisia.
- Siirtotyöläiset lähettävät usein suuren osan palkastaan kotimaahansa perheelleen ja sukulaisilleen. Tällä rahalla on suuri taloudellinen merkitys lähtömaalle.
- Kotimaahan palatessaan siirtotyöläiset voivat tuoda mukanaan innovaatioita, joista voi olla hyötyä paikalliselle yhteisölle lähtömaassa.
- Siirtotyöläisistä suurin osa on miehiä, mikä voi vankistaa naisten asemaa perheen päänä lähtömaassa. Perheestään vastuussa olevat naiset saattavat saada muun muassa enemmän valtaa käyttää rahaa ja tehdä päätöksiä.
7.4 Pohdi, millä keinoilla eurooppalainen kuluttaja voi omalla toiminnallaan edistää intensiivisen kasvihuoneviljelyn eettisyyttä. 6 p.
Kustakin perustellusta huomiosta 2 p., pintapuolisesta kuvauksesta 1 p. Esimerkkisisältöjä:
Eurooppalainen kuluttaja voi
- suosia tuotteita, joiden alkuperä on tiedossa, sillä myös Euroopassa tuotetaan ruokaa ihmisten kannalta epäeettisesti ja ympäristöä riistäen
- huomioida kulutusvalinnoissaan sen, että usein kasvispainotteinen ruokavalio on ilmasto- ja ympäristöystävällisempää, mutta senkin tuotantoon voi liittyä ympäristöongelmia ja ihmisoikeusrikkomuksia
- suosia lähiruokaa tai ruokaa, jonka tuotantoketjun eettisyys on varmistettu sertifioinnilla, kuten Reilun kaupan tuotteita ja Hyvää Suomesta -tuotteita
- pyrkiä vaikuttamaan ruuantuotannon eettisyyteen tuomalla esiin mielipiteitään ja oikeaa tietoa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa
- vedota suoraan ruokakauppaketjuihin ja ruuan maahantuojiin, jotta ne toisivat myyntiin vain yhteiskuntavastuullisten tuottajien tuotteita ja edellyttäisivät tuottajiltaan tuotantoketjun läpinäkyvyyttä
- toimia itse politiikassa tai kansalaisjärjestöissä ajamassa eettisen ruuantuotannon asiaa tai lahjoittaa kansalaisjärjestölle, joka edistää siirtotyöläisten työ- ja elinoloja kohdemaassa.
8. Laivaliikenteen pullonkaulat 30 p.
8.1 Oletetaan tilanne, jossa Panaman kanava joudutaan yllättäen sulkemaan kahdeksi viikoksi. Houstoniin Yhdysvaltoihin matkalla oleva suuri, 5000:ta merikonttia kuljettava rahtilaiva on odottanut Tyynen valtameren puolella pääsyä kanavaan eikä nyt pääsekään jatkamaan matkaansa. Perustele kolmesta näkökulmasta, miksi laivan kannattaa mieluummin odottaa kanavan avautumista kuin käyttää kiertoreittiä tai vaihtoehtoista kuljetusmuotoa. 6 p.
Kunkin oikeanlaisen näkökulman kattavasta perustelusta 2 p., pintapuolisesta perustelusta 1 p.
Esimerkkisisältöjä:
- Matka-aika (enintään 2 p.):
- Laivan kiertoreitti Houstoniin Etelä-Amerikan eteläkärjen ympäri tai jäätilanteen salliessa pohjoisesta Luoteisväylän kautta lisäisi matkan pituutta tuhansilla kilometreillä ja kestäisi suunnilleen yhtä kauan kuin kanavan sulku.
- Lastin siirtäminen toiseen kuljetusmuotoon veisi paljon aikaa eikä siten olisi kannattavaa.
- Vaihtoehtoinen reitti maantietä pitkin Panamasta Houstoniin kulkisi monen valtion läpi. Useat rajatarkastukset voisivat pidentää matka-aikaa merkittävästi, jollei mailla ole keskinäisiä tullisopimuksia.
- Kustannukset (enintään 2 p.):
- Kiertoreittien käyttämiseen sekä laivalla (Kap Hornin tai Luoteisväylän kautta) että toisella kuljetusmuodolla kuluisi paljon polttoainetta, mikä nostaisi matkan kustannuksia huomattavasti.
- Lastin purkaminen ja siirtäminen toiseen kuljetusmuotoon maksaisivat paljon ja lisäisivät kustannuksia.
- Päästöt (enintään 2 p.):
- Kiertoreittien käyttäminen laivalla tai muilla kuljetusmuodoilla lisäisi päästöjä merkittävästi.
- Liikenneverkon kapasiteetti (enintään 2 p.):
- Suuren lastin siirtäminen toisiin kulkuneuvoihin joko pääkaupungissa Panamassa tai muussa satamassa ruuhkauttaisi satamaa.
- Pelkästään tämän laivan lastin siirtäminen esimerkiksi maanteitse kuljetettavaksi vaatisi tuhansia rekkoja, joita ei olisi todennäköisesti helposti saatavilla yllättävässä tilanteessa.
- Keski-Amerikasta ei ole rautatieyhteyttä Yhdysvaltoihin. Myös maantieverkko on monin paikoin heikkokuntoinen, mikä puolestaan kasvattaisi matka-aikaa ja onnettomuusriskejä.
- Vaihtoehtoisten reittien riskialttius (enintään 2 p.):
- Sääolot Etelä-Amerikkaa kiertäessä voivat olla haastavat ja merenkäynti voimakasta.
- Kyseisen laivan miehistöllä ei välttämättä ole kokemusta kiertoreitistä ja sen olosuhteista.
- Mahdolliset riskit ympäristölle onnettomuuksien sattuessa.
8.2 Nimeä kaksi muuta keskeistä laivaliikenteen pullonkaulaa ja selitä lyhyesti, missä ne sijaitsevat. Panaman kanavaa ei voi valita. Selitä lyhyesti, miten kummankin nimeämäsi pullonkaulan sulkeminen vaikuttaisi laivaliikenteeseen ja maailmantalouteen. 12 p.
Kummastakin hyväksyttävästä pullonkaulasta enintään 6 p. seuraavasti:
- Nimeäminen 1 p.
- Sijainnin lyhyt kuvaus 1 p.
- Vaikutus laivaliikenteeseen 2 p. (perusteltu kuvaus täsmällisesti paikannimiä käyttäen 2 p., pintapuolinen kuvaus 1 p.)
- Vaikutus maailmantalouteen 2 p. (perusteltu kuvaus 2 p., pintapuolinen kuvaus 1 p.)
Esimerkkejä vaikutuksista laivaliikenteeseen ja maailmantalouteen:
- Suezin kanava tai Bab el Mandebin salmi (tai Punainenmeri):
- Vaikutus laivaliikenteeseen (2 p.): Väylät ovat merkittävä kulkureitti Intian valtameren ja Välimeren välillä, mutta myös Intian valtameren ja Atlantin välillä. Väylien sulkeminen pidentäisi laivojen matkaa Aasiasta ja Lähi-idästä Eurooppaan tuhansilla kilometreillä.
- Vaikutus maailmantalouteen (2 p.): Väylien läpi kulkee huomattava osa maailman tavaraliikenteestä. Väylien sulkeminen vaikuttaisi varsinkin Euroopan kaupankäyntiin ja teollisuuteen ja siten maailmantalouteen. Raaka-ainepulasta johtuvat toimituskatkokset voisivat aiheuttaa tehtaissa tuotantoseisokkeja. Kaupoissa voi olla tilapäistä vajausta kulutustavaroista, mikä vaikuttaisi myös kuluttajiin.
- Gibraltarinsalmi:
- Vaikutus laivaliikenteeseen (2 p.): Väylän sulkeminen estäisi liikenteen Välimeren ja Atlantin välillä ja haittaisi Intian valtamereltä Atlantille kulkevaa laivaliikennettä.
- Vaikutus maailmantalouteen (2 p.): Salmen sulkeminen aiheuttaisi haittaa varsinkin Euroopan teollisuudelle ja kaupalle sekä sen myötä maailmantaloudelle tuotanto- ja toimitusketjujen pitenemisen vuoksi. Salmi on tärkeä myös Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta lähteville öljykuljetuksille, joiden vaikeutuminen voisi nostaa energian hintoja ympäri maailmaa.
- Bosporinsalmi ja Dardanelliensalmi:
- Vaikutus laivaliikenteeseen (2 p.): Väylien sulkeminen estäisi laivaliikenteen Välimeren ja Mustanmeren välillä.
- Vaikutus maailmantalouteen (2 p.): Salmet ovat tärkeä kauttakulkureitti esimerkiksi Kaukasuksen öljykentiltä tulevalle öljylle sekä Venäjältä ja Ukrainasta lähteville viljakuljetuksille, joiden vuoksi salmien sulkemisella olisi merkittäviä vaikutuksia maapallon ruoka- ja energiaturvaan. Siten salmien sulkeminen vaikuttaisi maailmantalouteen ruoan ja energian hintojen nousujen myötä.
- Englannin kanaali tai Doverinsalmi/Calaisinsalmi:
- Vaikutus laivaliikenteeseen (2 p.): Väylän sulkeminen vaikeuttaisi liikennettä Pohjanmeren ja Atlantin sekä Manner-Euroopan ja Ison-Britannian välillä.
- Vaikutus maailmantalouteen (2 p.): Sulkemisella olisi vaikutuksia varsinkin Euroopan suurten talousmaiden Ison-Britannian, Saksan ja Ranskan teollisuuteen ja kauppaan, koska tuotanto- ja toimitusketjut pitenisivät ja syntyisi tavaroiden toimitusvaikeuksia. Lisäksi rannikkovaltioiden merkittävä kalastuselinkeino kärsisi kanaalin sulkemisesta, millä voisi olla vaikutuksia Euroopan talouteen.
- Tanskan salmet ja Kielin kanava:
- Vaikutus laivaliikenteeseen (2 p.): Väylien sulkeminen estäisi laivaliikenteen Itämeren ja Atlantin välillä.
- Vaikutus maailmantalouteen (2 p.): Väylät ovat olleet esimerkiksi merkittävä öljynkuljetusreitti Venäjältä maailmalle. Niiden sulkemisen vaikutukset kohdistuisivat varsinkin Itämeren alueen ja muun Euroopan talouksiin ja niiden heilahtelun myötä maailmantalouteen.
- Hormuzinsalmi:
- Vaikutus laivaliikenteeseen (2 p.): Väylän sulkeminen estäisi laivaliikenteen Persianlahden ja Arabianmeren välillä.
- Vaikutus maailmantalouteen (2 p.): Salmi on kriittisen tärkeä kohde, jotta öljyä ja maakaasua saadaan kuljetettua Persianlahden maista muualle maailmaan. Väylän sulkeminen aiheuttaisi maailmalla pulaa näistä energialähteistä, jolloin myös niiden maailmanmarkkinahinnat nousisivat voimakkaasti. Tämä aiheuttaisi monissa maissa energiakriisin. Vaikutukset näkyisivät ympäri maailmaa teollisuudessa ja liikenteessä sekä niiden myötä myös maailmantaloudessa.
- Malakansalmi tai Singaporensalmi:
- Vaikutus laivaliikenteeseen (2 p.): Väylän sulkeminen vaikeuttaisi liikennettä Tyynen valtameren ja Intian valtameren välillä ja pidentäisi matka-aikoja huomattavasti.
- Vaikutus maailmantalouteen (2 p.): Väylän läpi kulkee huomattava osa maailman tavara- ja öljykuljetuksista. Sen sulkeminen viivästyttäisi tuotanto- ja toimitusketjuja ja aiheuttaisi siten harmia teollisuudelle ja kaupalle varsinkin Itä- ja Kaakkois-Aasian suurissa talousmaissa sekä Lähi-idässä ja Euroopassa.
8.3 Tutustu Nicaraguan kanavasuunnitelmiin tekstin avulla. Pohdi, minkälaisia riskejä mahdollisen uuden kanavan rakentaminen aiheuttaisi Nicaraguan luonnolle ja ihmisen toiminnalle. 12 p.
Vastauksen loogisesta jäsentelystä ja käsitteiden täsmällisestä käytöstä 2 p. Kustakin perustellusta riskistä 2 p., pintapuolisesta kuvauksesta 1 p. Esimerkkisisältöjä:
Riskejä luonnolle 4–6 p.:
- Kanavan (ja sen yhteyteen suunnitellun tekojärven) tieltä jouduttaisiin kaivamaan pois paljon maa-ainesta. Tämä aiheuttaisi päästöjä rakennusvaiheessa ja muuttaisi elinympäristöä maa-aineksen läjitysalueella.
- Kanavan reitin tieltä jouduttaisiin hävittämään paljon metsiä ja kosteikkoalueita, jotka ovat tärkeitä elinympäristöjä monille eliölajeille. Tällöin lukuisat lajit voisivat uhanalaistua tai kadota kokonaan.
- Laivaliikenteen aiheuttama melu häiritsee eliöitä.
- Kanava estäisi maalla elävien lajien leviämisen (leviämiseste) ja pirstoisi elinympäristöjä.
- Vieraslajit voisivat levitä Nicaraguajärven ympäristöön esimerkiksi laivojen painolastitankkien mukana ja heikentää järven luontaisia ekosysteemejä.
- Laivojen päästöt, painolastitankkien mukana tuleva suolainen merivesi ja laivojen aiheuttamien virtausten järvestä nostattamat pohjasedimentit voisivat heikentää Nicaraguajärven vedenlaatua ja aiheuttaa rehevöitymistä ja happikatoa.
- Laivaliikenteen seurauksena öljyonnettomuuden riski kasvaisi.
- Laivojen synnyttämät aallot voisivat lisätä Nicaraguajärven ja kanavan rantojen eroosiota.
- Kanavan rakentamisen myötä Nicaraguajärven vedenkorkeutta jouduttaisiin säännöstelemään, mikä voisi aiheuttaa kuivuutta järven laskujoella. Vedenpinnan säännöstely voisi myös lisätä tulvariskiä kanavan reitillä ja Nicaraguajärven ympäristössä.
Riskejä ihmisen toiminnalle 4–6 p.:
- Monet ihmiset joutuisivat muuttamaan pois kanavan tieltä.
- Kanavan rakentamisen seurauksena Nicaraguan alkuperäiskansojen mahdollisuudet oman kulttuurinsa harjoittamiseen heikkenisivät heidän elinalueidensa pienentymisen vuoksi.
- Nicaraguajärvi on merkittävä makean veden varasto, jonka saastuminen laivaliikenteen seurauksena voisi aiheuttaa pulaa juoma- ja kasteluvedestä.
- Kanavan toiminta voisi vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi paikallisten elinkeinojen harjoittamiseen, kuten kalastukseen, maatalouteen ja viime vuosina kasvaneeseen ekomatkailuun esimerkiksi muuttuneen maiseman ja lisääntyneen liikenteen takia.
- Kanavasta saatavat tulot eivät jakautuisi tasaisesti kansalle. Tämä voisi lisätä tuloeroja ja eriarvoisuutta Nicaraguassa entisestään.
- Kanavan toiminnan seurauksena rikollisuus ja salakuljetus voisivat lisääntyä Nicaraguassa.
- Terrorismin uhka saattaisi kasvaa Nicaraguassa, sillä kanava olisi geopolittisesti merkittävä kohde.
- Kanavaa rahoittavan ja rakennuttavan Kiinan taloudellinen ja poliittinen vaikutusvalta voisi kasvaa Nicaraguassa ja mahdollisesti heikentää Nicaraguan omaa päätäntävaltaa valtion sisäisistä asioista.
- Kanavan rakentamista varten tarvittaisiin todennäköisesti paljon vierastyövoimaa. Jos vierastyövoima tulisi matalapalkkaisista kehittyvistä maista, työntekijät saattaisivat altistua ihmisoikeusrikkomuksille, kuten pakkotyölle tai ihmiskaupalle.
9. Matka maailman ympäri 30 p.
Tehtävässä arvioidaan kokelaan kykyä tarkastella luonnon- ja ihmismaantieteen ilmiöiden esiintymistä globaalissa mittakaavassa sekä kykyä ymmärtää niiden esiintymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tehtävässä arvioidaan myös paikannimistön hallintaa. Lisäksi arvioidaan kokelaan kykyä soveltaa väestörakenteeseen, endo- ja eksogeenisiin prosesseihin, paikkatietosovelluksiin ja metsiin liittyvien ilmiöiden vaikutuksia paikallisella ja alueellisella tasolla. Tehtävässä voi hyödyntää laaja-alaista ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvää osaamista sekä oppiainerajat ylittävää tietoa.
9.1
Matkan lähtöpaikka: Aloitan matkani nollameridiaanilta, kaupungista, jonka mukaan meridiaanit ja aikavyöhykkeet on aikanaan määritelty. Täällä on käytössä normaaliaika UTC + 0.
Kirjoita vastauskenttään lähtömaan nimi ja lyhyt perustelu. Määrittele lisäksi käsite meridiaani.
4 p.
- Oikea lähtömaan nimi 1 p.: Iso-Britannia, Yhdistynyt kuningaskunta tai Englanti
- Perustelu 1 p., esimerkiksi: Pituuspiirit ja aikavyöhykkeet on määritelty Greenwichissä sijaitsevan observatorion mukaan. Greenwich sijaitsee Lontoossa Iso-Britanniassa.
- Meridiaani-käsitteen määrittely 2 p., esimerkiksi: Mediaani eli pituuspiiri tarkoittaa navalta navalle (pohjoisesta etelään) kulkevaa kuvitteellista kaarta, jolla pituusaste on aina sama.
9.2
Matka ensimmäiseen kohteeseen: Lähden matkaan laivalla, joka suuntaa kohti Yhdistyneen kuningaskunnan entistä siirtomaata. Kuten oli odotettavissa, alkumatkasta on voimakasta vastatuulta. Onneksi merivirrat ovat meille kuitenkin osan matkasta suotuisat. Laiva ankkuroituu maan suurimman kaupungin satamaan Atlantin rannikolla. Kaupunki on rakennettu saarien ja laguunien muodostamalle alueelle. Sen ympärillä on trooppista sademetsää, mutta maan pohjoisosa on savannien peitossa. Ilmasto on lämmin ja kostea. Paikallinen opas kertoo valtion olevan tämän mantereen runsasväkisin. Maa on edelleen kiihtyvän kasvun vaiheessa.
Kirjoita vastauskenttään ensimmäisen kohdemaan nimi ja lyhyt perustelu. Kuvaile lisäksi kaksi keskeistä keinoa, joilla voidaan vaikuttaa maan väestörakenteeseen.
6 p.
- Oikea kohdemaan nimi 1 p.: Nigeria
- Perustelu 1 p., esimerkiksi: Iso-Britannialla on ollut Atlantin rannikolla siirtomaita Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. Näistä maista vain Afrikassa on matkakertomuksen mukaista kasvillisuutta eli rannikolla trooppista sademetsää ja pohjoisempana savannia. Nigeria on Afrikan väkirikkain valtio.
- Väestörakenteeseen vaikuttaminen 2 p./keino, yhteensä 4 p., esimerkiksi:
- Väestönkasvua voidaan pyrkiä säätelemään perhesuunnittelun avulla. Perhesuunnitteluun kuuluu ehkäisyn tarjoamisen lisäksi ehkäisyneuvontaa ja seksuaaliterveyspalveluita.
- Tyttöjen ja naisten koulutustason parantaminen useimmiten nostaa avioitumisikää, ja lapsia hankitaan vanhemmalla iällä. Naiset pääsevät paremmin myös työelämään. Näiden yhteisvaikutuksesta lapsiluku yleensä laskee.
- Sosiaali- ja terveyshuollon parantaminen sekä sosiaaliturvan kehittäminen tuovat turvaa väestölle, jolloin lapsia ei tarvitse hankkia vanhuuden turvaksi tai työvoimaksi.
9.3
Matka toiseen kohteeseen: Koska raideyhteyksiä ei juuri ole, päädyn lentämään kohti koillista seuraavaan kohteeseeni. Valtio sijaitsee kahden erittäin runsasväkisen maan välissä, ja se on yksi maailman köyhimmistä ja vähiten kehittyneistä. Normaalisti maassa vallitsee alueellisten tuulten vuoksi kesällä matalapaine ja talvella korkeapaine. Kone laskeutuu maan pääkaupunkiin, josta avautuvat jylhät maisemat horisontissa näkyville korkeille vuorenhuipuille. Matkaoppaista tiedän, että valtion pohjoisrajalla sijaitsee myös maailmankuulu kohde, joka rikkoo ennätyksiä niin kiipeilyn kuin pinnanmuotojenkin suhteen. Huomaan nopeasti, että liikkuminen kylästä ja kaupungista toiseen on vaikeaa, sillä maasto on vaihtelevaa ja enimmäkseen äärimmäisen vaikeakulkuista.
Kirjoita vastauskenttään toisen kohdemaan nimi ja lyhyt perustelu. Selitä lisäksi, miten maisemaa hallitseva vuoristo on syntynyt.
6 p.
- Oikea kohdemaan nimi 1 p.: Nepal
- Perustelu 1 p., esimerkiksi: Koska lento suuntautuu Nigeriasta koilliseen, valtio sijaitsee todennäköisesti Aasiassa. Aasian mantereen runsasväkisimmät valtiot ovat Kiina ja Intia, joten kohde sijaitsee näiden välissä. Himalajan vuoriston Mount Everest on kyseisen alueen ja koko maapallon korkein vuori. Se sijaitsee Kiinan ja Nepalin rajalla, joten valtio on Nepal.
- Vuoriston synnyn kuvaus 4 p.: ydinkuvauksesta, jossa nimetään vuoristo ja litosfäärilaatat 2 p. ja täydentävistä tiedoista 2 p.
- Ydinkuvaus (2 p.): Himalajan vuoristo on syntynyt kahden mantereisen litosfäärilaatan, Intian laatan ja Euraasian laatan, törmäyksestä.
- Esimerkkejä täydentävästä tiedosta (2 p.):
- Intian laatta on vuosimiljoonien aikana lähestynyt Euraasian laattaa. Ensin Intian laatan mereinen osa painui Euraasian laatan alle. Tämän seurauksena Euraasian laatan reunaan muodostui tulivuoriketju. (2 p.)
- Kun litosfäärilaattojen mantereiset osat törmäsivät, kumpikaan ei vajonnut, vaan niiden reunat kohosivat ylöspäin ja poimuttuivat laattojen saumakohdan suuntaiseksi vuorijonoksi. (2 p.)
9.4
Matka kolmanteen kohteeseen: Jatkan matkaani jälleen lentäen ja ylitän päiväntasaajan. Lennon aikana minulle selviää, että kolmannessa matkakohteessani on El Niñon vuoksi tänä vuonna tavallista kuivempaa ja kuumempaa. Uutisissa kerrotaan, että alueella on ollut useita metsäpaloja. Eräs maassa kotoperäinen puulaji sisältää erittäin helposti syttyvää öljyä, mikä tekee metsäpaloista vaikeasti hallittavia. Uutinen kertoo myös, että paikalliset ihmiset saavat tietoa metsäpaloista kaukokartoitusta hyödyntävän sovelluksen avulla. Kuulostaa siltä, että tällä pallonpuoliskolla ilmasto-olot ovat ihan päälaellaan. Lentokoneeni laskeutuu itärannikon suurimpaan kaupunkiin, jossa on noin viisi miljoonaa asukasta.
Kirjoita vastauskenttään kolmannen kohdemaan nimi ja lyhyt perustelu. Selitä lisäksi, miten kaukokartoitusta voidaan hyödyntää metsäpalojen seurannassa.
6 p.
- Oikea kohdemaan nimi 1 p.: Australia
- Perustelu 1 p., esimerkiksi: Jos Nepalista lähtee ylittämään päiväntasaajaa, päätyy eteläiselle pallonpuoliskolle ja todennäköisesti kaakkoon, koska kyse on maailmanympärimatkasta. El Niño aiheuttaa kuivuutta läntisen Tyynenmeren alueella, kuten Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa. Australiassa kasvaa endeeminen puulaji eukalyptus, jossa on kuvauksen mukaisia eteerisiä öljyjä.
- Kaukokartoituksen hyödyntäminen 4 p.: kustakin kaukokartoituksen hyödyntämiseen liittyvästä, kattavasti kuvatusta huomiosta 2 p., pintapuolisesta kuvauksesta 1 p. Esimerkkejä sisällöistä:
- Satelliitit keräävät säännöllisin väliajoin kaukokartoitusaineistoa laajoilta alueilta, mikä mahdollistaa metsäpalojen havaitsemisen varhaisessa vaiheessa.
- Metsäpalon sattuessa satelliitit eivät välttämättä ole kiertoratojen takia sopivalla paikalla juuri oikealla hetkellä, jolloin metsäpaloalueelta saadaan ajantasaisempaa tietoa lentokoneisiin tai miehittämättömiin lennokkeihin (drooneihin) kiinnitettyjen kaukokartoituslaitteiden avulla.
- Kaukokartoituksen avulla voidaan tutkia kasvillisuutta hyödyntämällä esimerkiksi kasvillisuudesta heijastuvaa infrapunasäteilyä. Infrapuna- eli lämpösäteily tuo esiin ympäristöään lämpimämmät metsäpaloalueet. Kuvien perusteella voidaan tunnistaa puuston ominaisuuksia, kuten puulajeja tai metsän mahdollista kuivuutta. Tätä tietoa voidaan hyödyntää arvioitaessa metsäpalon riskialueita.
- Kaukokartoitusaineistosta voidaan selvittää esimerkiksi, kuinka laaja metsäpaloalue on, miten nopeasti palo on edennyt ja mihin suuntaan palo etenee. Näiden asioiden selvittämisessä voidaan hyödyntää metsäpalon eri vaiheissa otettuja kaukokartoituskuvia.
- Kaukokartoituksella saadaan tietoa myös rakennetuista alueista, kuten rakennuksista, teistä, silloista ja tunneleista. Tästä tiedosta on hyötyä pelastustöiden suunnittelussa ja pelastuskaluston sijoittelussa.
- Kun sääsatelliittien tietoja yhdistetään maanpeitteestä kerättyihin tietoihin, voidaan ennustaa metsäpalojen etenemistä. Tätä tietoa voidaan hyödyntää pelastustöiden kohdentamisessa sekä alueiden evakuoinneissa.
9.5
Matka neljänteen kohteeseen: Seuraavaan kohteeseen matkatessani minun tulee ensin ylittää valtameri ja sen jälkeen poimuvuoristo. Alkumatkan kuljen laivan kyydissä ja ylitämme päivämäärärajan. Rannikolla vaihdan kulkuvälineen lentokoneeseen ja lennän poimuvuoriston yli lähellä päiväntasaajaa sijaitsevaan miljoonakaupunkiin. Kaupunki sijaitsee valtavan metsän keskellä. Kyseessä on yksi maailman laajimmista yhtenäisistä metsäalueista. Lentokoneesta näen, miten metsäalue on pirstoutunut ja siellä täällä näkyy metsäpaloalueita. Näky saa minut huolestumaan, sillä olen kuullut alueen olevan tärkeä monien ekosysteemipalvelujen kannalta. Ennen kotiinlähtöä päätän vakaasti, että seuraavalla kerralla olen aito ekomatkailija ja noudatan entistä tarkemmin reilun ja kestävän matkailun periaatteita.
Kirjoita vastauskenttään neljännen kohdemaan nimi ja lyhyt perustelu. Kuvaile lisäksi yksi kohdemaan metsissä esiintyvä ekosysteemipalvelu jokaisesta ekosysteemipalvelun kolmesta pääluokasta, jotka on kuvattu tekstissä .
8 p.
- Oikea kohdemaan nimi 1 p.: Brasilia
- Perustelu 1 p., esimerkiksi: Maailmanympärimatka jatkuu itään, joten matkailija ylittää Tyynen valtameren ja joko Kalliovuoret tai Andit ja päätyy Pohjois- tai Etelä-Amerikkaan. Koska kohdemaa sijaitsee päiväntasaajalla, sen täytyy olla Etelä-Amerikassa. Amazonin sademetsä on maapallon laajin ja ekosysteemipalveluiden kannalta tärkein metsäalue. Sademetsä ulottuu usean valtion alueelle, mutta päiväntasaaja kulkee Amazonin läpi Brasiliassa.
- Ekosysteemipalvelut: 2 p./ekosysteemipalvelu/pääluokka (looginen ekosysteemipalvelun nimi 1 p., lyhyt kuvaus 1 p.), yhteensä enintään 6 p. Mikäli vastauksessa on kuvailtu useampi kuin yksi ekosysteemipalvelu kustakin pääluokasta, niistä vain ensimmäinen arvioidaan. Esimerkkisisältöjä ekosysteemipalveluista ja niihin liittyvistä kuvauksista:
- Säätely- ja ylläpitopalvelut 2 p.
- Hiilen sidonta (1 p.): Kasvillisuus sitoo kasvaessaan hiiltä pois ilmakehästä alentaen ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. (1 p.)
- Pölytys (1 p.): Pölyttäjät eli esimerkiksi mehiläiset siirtävät siitepölyä kasvista toiseen ja edistävät siten kasvien lisääntymistä ja ravinnontuotantoa. (1 p.)
- Tuotantopalvelut 2 p.
- Lääkekasvit (1 p.): Sademetsissä on kasveja, joista voidaan löytää uusia lääkeaineita ja sitä kautta uusia hoitomuotoja sairauksiin. (1 p.)
- Puumateriaali (1 p.): Alkuperäinen sademetsä on puulajistoltaan rikas. Kestävästi hoidetun sademetsän puut sitovat tehokkaasti ravinteita ja kasvavat hyvin, tarjoten arvokasta raaka-ainetta. (1 p.)
- Kulttuuripalvelut 2 p.
- Virkistyspalvelu (1 p.): Monimuotoinen sademetsä tarjoaa viihtyisän ympäristön ja maiseman virkistystoiminnalle. Tämä vaikuttaa alueen asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin ja lisää matkailua. (1 p.)
- Alkuperäiskansojen kulttuuriperintö (1 p.): Amazonin alueen lähes luonnontilaiset ja kestävästi hoidetut metsät ovat tärkeä osa alkuperäiskansojen kulttuuria. (1 p.)
- Säätely- ja ylläpitopalvelut 2 p.