Hyvän vastauksen piirteet: FI – Biologia
27.3.2024
Lopulliset hyvän vastauksen piirteet 14.5.2024
Lopullisista hyvän vastauksen piirteistä ilmenevät perusteet, joiden mukaan koesuorituksen lopullinen arvostelu on suoritettu. Tieto siitä, miten arvosteluperusteita on sovellettu kokelaan koesuoritukseen, muodostuu kokelaan koesuorituksestaan saamista pisteistä, lopullisista hyvän vastauksen piirteistä ja lautakunnan määräyksissä ja ohjeissa annetuista arvostelua koskevista määräyksistä. Lopulliset hyvän vastauksen piirteet eivät välttämättä sisällä ja kuvaa tehtävien kaikkia hyväksyttyjä vastausvaihtoehtoja tai hyväksytyn vastauksen kaikkia hyväksyttyjä yksityiskohtia. Koesuorituksessa mahdollisesti olevat arvostelumerkinnät katsotaan muistiinpanoluonteisiksi, eivätkä ne tai niiden puuttuminen näin ollen suoraan kerro arvosteluperusteiden soveltamisesta koesuoritukseen.
Biologia on luonnontiede, joka tutkii biosfäärin elollisen luonnon rakennetta, toimintaa ja vuorovaikutussuhteita ulottuen molekyyli‐ ja solutasolle. Keskeisellä sijalla on myös ihmisen biologiaan liittyvien asioiden ja ilmiöiden ymmärtäminen. Biologialle tieteenä on ominaista havainnointiin ja kokeellisuuteen perustuva tiedonhankinta. Biotieteet ovat nopeasti kehittyviä tiedonaloja, joiden sovelluksia hyödynnetään laajasti yhteiskunnassa. Biologia tuo esille uutta tietoa elollisen luonnon monimuotoisuudesta ja huomioi ihmisen toiminnan merkityksen ympäristössä, luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa ja kestävän kehityksen edistämisessä.
Biologian ylioppilaskokeessa arvioidaan kokelaan biologisen ajattelun ja tietämyksen kehittyneisyyttä, kykyä esittää vaadittavat asiat jäsennellysti ja oikealla tavalla asiayhteyteen sidottuna. Kokeessa arvioidaan kokelaan kykyä tarkastella ilmiöiden vuorovaikutus‐ ja syy‐ seuraussuhteita. Peruskäsitteiden ja ‐ilmiöiden hallinnan lisäksi arvioidaan kokelaan taitoa tulkita kuvia, kuvaajia, tilastoja ja ajankohtaista tietoa sekä perustella vastauksensa. Hyvä vastaus tarkastelee ilmiöitä monipuolisesti ja havainnollistaa niitä esimerkein. Hyvä vastaus perustuu faktoihin, ei perustelemattomiin mielipiteisiin. Hyvässä vastauksessa taulukot, kuvaajat ja piirrokset on esitetty selkeästi.
Osa 1: 20 pisteen tehtävä
1. Monivalintatehtäviä 20 p.
1.1 Erilaisten aineiden kulku solukalvon läpi voi olla aktiivista kuljettamista (vaatii ATP:n energiaa) tai passiivista kuljetusta (ei vaadi ATP:n energiaa). Valitse pudotusvalikon vaihtoehdoista, ovatko seuraavat tapahtumat esimerkkejä aktiivisesta vai passiivisesta kuljetuksesta. Oikea vastaus 1 p., väärä vastaus –1 p., ei vastausta 0 p. 5 p.
1.1.1 Valkosolu ottaa bakteerin sisäänsä solusyönnin avulla. 1 p.
- aktiivista kuljetusta (1 p.)
- passiivista kuljetusta (-1 p.)
1.1.2 Etanoli siirtyy hermosolun sisään. 1 p.
- aktiivista kuljetusta (-1 p.)
- passiivista kuljetusta (1 p.)
1.1.3 Kaliumioni siirtyy solun sisään ionipumpun avulla. 1 p.
- aktiivista kuljetusta (1 p.)
- passiivista kuljetusta (-1 p.)
1.1.4 Vesi siirtyy kasvin juuren soluun maasta. 1 p.
- aktiivista kuljetusta (-1 p.)
- passiivista kuljetusta (1 p.)
1.1.5 Happikaasu siirtyy keuhkorakkulasta hiussuoneen. 1 p.
- aktiivista kuljetusta (-1 p.)
- passiivista kuljetusta (1 p.)
1.2 Yhdistä seuraaviin perinnöllisyyteen liittyviin kuvauksiin niitä parhaiten vastaava käsite. Oikea vastaus 1 p., väärä vastaus 0 p., ei vastausta 0 p. 5 p.
1.2.1 Geenin sijaintikohta kromosomissa. 1 p.
- lokus (1 p.)
1.2.2 Periytymistapa, jossa alleelin vaikutus ilmenee vain, jos sama alleeli on yksilöllä kahtena kopiona. 1 p.
- resessiivinen (1 p.)
1.2.3 Alleeli, joka lisää huomattavasti kuolleisuutta. 1 p.
- letaalialleeli (1 p.)
1.2.4 Periytymistapa, jossa saman geenin kaksi alleelia vaikuttavat kumpikin itsenäisesti yksilön fenotyyppiin. 1 p.
- yhteisvallitseva (1 p.)
1.2.5 Populaatiossa esiintyy useita saman geenin muotoja. 1 p.
- multippeli alleeli (1 p.)
1.3 Valitse seuraaviin ympäristömyrkkyjen vaikutuksia koskeviin kuvauksiin aine, joka vastaa kuvausta parhaiten. Oikea vastaus 1 p., väärä vastaus 0 p., ei vastausta 0 p. 5 p.
1.3.1 Metyloituneena kertyy kudoksiin esimerkiksi kaloilla. Rikastuu ravintoketjuissa ja päätyy esimerkiksi vesilintuihin. 1 p.
- elohopea (1 p.)
1.3.2 Toimii hyönteismyrkkynä, joka tappaa valikoimatta kaikenlaisia hyönteisiä. Käyttö on kielletty Euroopassa. 1 p.
- DDT (1 p.)
1.3.3 On aikaisemmin vapautunut ympäristöön erityisesti liikenteestä. Vaikuttaa erityisesti keskus- ja ääreishermoston toimintaan. 1 p.
- lyijy (1 p.)
1.3.4 Rasvaliukoisena kertyy eliöiden rasvoihin ja heikosti hajoavana rikastuu ravintoketjun huipulle. Aiheuttaa kehityshäiriöitä. 1 p.
- DDT (1 p.)
- PCB (polyklooratut bifenyylit) (1 p.)
1.3.5 Leviää ilman mukana ja aiheuttaa hapanta laskeumaa. 1 p.
- rikkidioksidi (SO₂) (1 p.)
1.4 Bakteerit ovat monimuotoinen eliöryhmä maapallolla. Valitse kuhunkin bakteereja koskevaan kuvaukseen sitä parhaiten vastaava bakteeriryhmä. Oikea vastaus 1 p., väärä vastaus 0 p., ei vastausta 0 p. 5 p.
1.4.1 Bakteerit, joita hyödynnetään siirrettäessä geenejä kasveihin. 1 p.
- agrobakteerit (1 p.)
1.4.2 Bakteeriryhmä, jota hyödynnetään valmistettaessa hapatettuja elintarvikkeita. 1 p.
- maitohappobakteerit (1 p.)
1.4.3 Bakteerit, jotka valmistavat K-vitamiinia ihmisen elimistössä. 1 p.
- suolistobakteerit (1 p.)
1.4.4 Bakteeriryhmä, joka tuottaa happea. 1 p.
- syanobakteerit (1 p.)
1.4.5 Bakteerit, jotka ovat vastustuskykyisiä useimmille antibiooteille. 1 p.
- sairaalabakteerit (1 p.)
Osa 2: 15 pisteen tehtävät
2. Eliöiden elämänkaari 15 p.
2.1
Eliölajeilla on erilaisia lisääntymisstrategioita, joiden avulla ne ovat sopeutuneet eri elinympäristöihin. Niin sanottua r-strategiaa edustavat lajit ovat tyypillisesti pienikokoisia, ja ne kykenevät lisääntymään nopeasti. Niin sanottua K-strategiaa edustavat lajit puolestaan ovat usein isokokoisia ja hitaasti lisääntyviä.
Päättele, sopivatko seuraavat ominaisuudet paremmin r- vai K-strategiaan. Oikea vastaus 1 p., väärä vastaus –1 p., ei vastausta 0 p. Vastattuasi väittämään voit vaihtaa vastausvaihtoehtoa, mutta et voi jättää väittämää enää kokonaan ilman vastausta. Jos olet aloittanut tehtävään vastaamisen, mutta et haluakaan jättää tehtävää arvosteltavaksi, merkitse jokaiseen väittämään vaihtoehto ”En vastaa”.
5 p.
2.1.1 Vanhemmat huolehtivat jälkeläisistään. 1 p.
- r-strategia (-1 p.)
- K-strategia (1 p.)
2.1.2 Jälkeläisiä tuotetaan kerralla paljon. 1 p.
- r-strategia (1 p.)
- K-strategia (-1 p.)
2.1.3 Yksilöt saavuttavat hitaasti sukukypsyysiän. 1 p.
- r-strategia (-1 p.)
- K-strategia (1 p.)
2.1.4 Yksilöt lisääntyvät elämänsä aikana vain kerran. 1 p.
- r-strategia (1 p.)
- K-strategia (-1 p.)
2.1.5 Yksilöt ovat tyypillisesti pitkäikäisiä. 1 p.
- r-strategia (-1 p.)
- K-strategia (1 p.)
2.2 Jälkeläisten selviytymistä esitetään eloonjäämiskuvaajien avulla ( ). Yhdistä aineiston lajit A–E niitä vastaaviin aineiston eloonjäämiskuvaajiin 1 tai 2. Oikea vastaus 1 p., väärä vastaus –1 p., ei vastausta 0 p. Vastattuasi väittämään voit vaihtaa vastausvaihtoehtoa, mutta et voi jättää väittämää enää kokonaan ilman vastausta. Jos olet aloittanut tehtävään vastaamisen, mutta et haluakaan jättää tehtävää arvosteltavaksi, merkitse jokaiseen väittämään vaihtoehto ”En vastaa”. 5 p.
2.2.1 Laji A 1 p.
- eloonjäämiskuvaaja 1 (-1 p.)
- eloonjäämiskuvaaja 2 (1 p.)
2.2.2 Laji B 1 p.
- eloonjäämiskuvaaja 1 (-1 p.)
- eloonjäämiskuvaaja 2 (1 p.)
2.2.3 Laji C 1 p.
- eloonjäämiskuvaaja 1 (-1 p.)
- eloonjäämiskuvaaja 2 (1 p.)
2.2.4 Laji D 1 p.
- eloonjäämiskuvaaja 1 (1 p.)
- eloonjäämiskuvaaja 2 (1 p.)
2.2.5 Laji E 1 p.
- eloonjäämiskuvaaja 1 (1 p.)
- eloonjäämiskuvaaja 2 (-1 p.)
(Kuvissa olevat lajit ovat hauki, tunturimittari, tupasvilla, tunturipöllö ja ahma.)
2.3 Elämänkaaren pituudesta riippumatta varsinkin selkärankaisilla eliöillä maksimaalisen eliniän ajatellaan liittyvän kromosomien telomeereihin. Selitä, mitä telomeerit ovat ja millä tavoin ne voivat liittyä yksilön elinikään. 5 p.
Yhteensä 5 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Telomeeri on kromosomin päässä oleva alue. (1 p.) Sen DNA sisältää toistojaksoja (on geenitön). (1 p.) Solun valmistautuessa jakautumaan DNA-polymeraasi ei kykene kopioimaan juostetta päähän asti. (1 p.) Jokainen solunjakautuminen lyhentää telomeeria. (1 p.)
Telomeeri suojaa koodaavia osia, jotka kopioidaan kokonaan. (1 p.) Jos telomeeri on lyhentynyt liikaa, koodaavan alueen kopioituminen voi häiriintyä. (1 p.) Solun jakaantuminen voi häiriintyä, ja eliö voi lopulta kuolla. (1 p.) Telomeerien lyheneminen voi johtaa solun apoptoosiin. (1 p.) Telomeerien lyheneminen on liitetty myös eräisiin sairauksiin. (1 p.)
Soluissa toimiva telomeraasientsyymi voi pidentää telomeereja (useimmilla monisoluisilla aktiivinen vain sukusolulinjassa). (1 p.) Telomeraasientsyymi toimii myös syöpäsoluissa. (1 p.) Siksi syöpäsolut kykenevät lisääntymään kontrolloimattomasti. (1 p.)
Vaikka telomeerin pituus lyhenee iän myötä, maksimaaliseen elinikään vaikuttavat monet tekijät. (1 p.)
3. Fotosynteesi 15 p.
3.1 Nimeä kuvaan numeroidut viherhiukkasen rakenteet 1–3. 3 p.
Kuvan 3.A numeroidut rakenteet ovat:
- ulompi ja sisempi kalvo (ulko- ja sisäkalvo)/2 yksikkökalvoa (1 p.)
- yhteyttämiskalvostoa (tylakoideja/tylakoidikalvoja) (1 p.)
- (nestemäinen) välitila (strooma) (1 p.)
3.2
Selitä lyhyesti, millä tavoin ja missä viherhiukkasen osassa tapahtuvat seuraavat reaktiot:
- ATP:n muodostuminen
- hiilidioksidin sitominen
7 p.
Yhteensä 7 pistettä seuraavista:
ATP:n muodostuminen (3–4 pistettä):
ATP:tä muodostuu yhteyttämiskalvostolla (1 p.) fotosynteesin valoreaktioissa (1 p.). Valoenergian osuessa yhteyttämiskalvostossa oleviin klorofyllimolekyyleihin ne virittyvät. (1 p.) Viritystilan purkautuessa osa energiasta käytetään ATP-molekyylien rakentamiseen. (1 p.) ATP muodostuu ATPaasi-proteiinirakenteessa (1 p.), joka käyttää katalyysissä hyväkseen protonigradienttia (1 p.), joka muodostuu yhteyttämiskalvon sisäpuolen ja nestemäisen välitilan välille (1 p.). ATP muodostuu, kun ADP:hen (adenosiinidifosfaatti) liittyy fosfaattiosa (Pi). (1 p.) ATPaasi on tylakoidikalvossa (1 p.) ja ATP vapaana välitilassa (1 p.).
Hiilidioksidin sitominen (3–4 pistettä):
Hiilidioksidin sitominen tapahtuu viherhiukkasen nestemäisessä välitilassa (1 p.), jossa pimeäreaktioiden (Calvinin kierron) (1 p.) entsyymi (RuBisCo) (1 p.) sitoo CO₂:n orgaaniseen yhdisteeseen (1 p.). Sitomisen jälkeen muodostuu glukoosia. (1 p.) Tähän tarvitaan ATP:tä (1 p.) ja vedynsiirtäjiä (NADPH) (1 p.).
3.3 Vesirutto (Elodea canadensis) on veden pinnan lähellä kasvava uposkasvi, joka on yleinen rehevöityneissä järvissä. Pohdi, mitkä elottomat (abioottiset) ympäristötekijät mahdollistavat vesiruton nopean fotosynteesin ja kasvun. 5 p.
Yhteensä 5 pistettä seuraavista:
Rehevöityneen järven sameassa vedessä voi olla fotosynteesiin tarvittavaa valoa vain vähän (1 p.), mutta vesirutto kasvaa pinnan lähellä, jossa valoa on riittävästi. (1 p.) Rehevöityneen järven vedessä on runsaasti hiilidioksidia (1 p.), joka edistää fotosynteesiä ja kasvua.
Rehevöityneeseen järveen tulee lisäravinteita järven ulkopuolelta huuhtoutuvista lannoitteista (ulkoisesta kuormituksesta) tai sisäisestä kuormituksesta. (1 p.). Pääravinteet (makroravinteet) (1 p.), ja erityisesti typpi ja fosfori ovat tärkeitä (1 p.). Näiden avulla vesirutto voi valmistaa tarvitsemansa proteiinit, hiilihydraatit, väriaineet, rasva-aineet ja nukleiinihapot (esimerkistä 1 p.) fotosynteesin ja kasvun ylläpitämiseksi.
Aurinko lämmittää erityisesti pintavettä fotosynteesiin/kasvuun sopivaksi. (1 p.) Järvissä virtaus on vähäistä ja kasvuolosuhteet tasaiset (1 p.), ja sopiva pH (1 p.) edistävät nopeaa fotosynteesiä.
4. Evoluutio ja luonnonvalinta saarilla 15 p.
4.1
Kuva
esittää Havaijisaarilla eläviä peippolajeja, havaijinpeippoja. Niiden yhteinen kantamuoto (kuvan laji numero 1) onnistui leviämään Havaijisaarille yli viisi miljoonaa vuotta sitten. Kuvan lajit 2–27 ovat kehittyneet tästä kantamuodosta. Nykyiset havaijinpeippolajit eroavat toisistaan muun muassa nokan muodon suhteen.Pohdi, mitkä elinympäristöön liittyvät tekijät ovat voineet saada aikaan havaijinpeippolajien voimakkaan erilaistumisen.
10 p.
Yhteensä 10 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Havaijinpeippojen tapauksessa on kyse sopeutumislevittäytymisestä eli adaptiivisesta radiaatiosta (1 p.), eli peipot ovat levinneet saariston eri osiin ja lajiutuneet nopeasti uusiksi lajeiksi (1 p.). Peippojen kantamuoto levisi uuteen ympäristöön (1 p.), jossa oli ennestään vain vähän kilpailijoita (1 p.). Näin ollen peipot saattoivat sopeutua hyödyntämään Havaijisaarilla myös sellaisia ravintokohteita ja elinympäristöjä, joita niiden mantereilla elävät sukulaiset eivät juuri hyödynnä. (2 p.) Eri elinympäristöissä kelpoisimmilla yksilöillä oli erilaisia ominaisuuksia. (1 p.)
Mantereilla peipot ovat pääasiassa siemensyöjiä, ja myös havaijinpeippojen kantamuodolla oli todennäköisesti siemensyöjän nokka. (1 p.) Joistain havaijinpeippolajeista on kuitenkin kehittynyt hyönteissyöjiä, joilla on ohut, hento nokka (1 p.), ja joistain medensyöjiä, joilla on pitkä ja usein käyrä nokka, joka ulottuu kukkien sisäosiin (1 p.). Mettä syövien havaijinpeippojen ja Havaijisaarten kukkakasvien välillä on tapahtunut koevoluutiota (1 p.): eri kasveilla on erimuotoiset kukat ja eri havaijinpeippojen nokat ovat sopeutuneet hyödyntämään eri kukkia (1 p.).
Erikoistumisen seurauksena eri havaijinpeippojen välinen kilpailu ravinnosta väheni. (1 p.) Erot saarten elinympäristöissä ovat vaikuttaneet myös peippolajien höyhenpeitteen väritykseen tai suojaväritykseen (1–2 p.) ja ruuansulatukseen tai aistien kehittymiseen (1–2 p.). Populaatioiden erikoistuminen johti niiden välisen geenivirran heikentymiseen (1 p.), mikroevoluutioon (1 p.) ja lopulta lajiutumiseen (1 p.).
Saaret ovat erikokoisia ja eri saarilla vallitsevat hieman erilaiset olosuhteet. Siksi toisilla saarilla voi siis tietynlaisista ominaisuuksista olla enemmän etua kuin toisilla. (2 p.)
4.2
Monet havaijinpeipoista ovat nykyään uhanalaisia, ja muutamat ovat jo kuolleet sukupuuttoon. Myös monet muut valtamerten saarilla eläneet eliölajit ovat kuolleet sukupuuttoon sen jälkeen, kun ihminen on saapunut niiden asuinsaarille.
Arvioi, miksi valtamerten saarilla elävät alkuperäiset lajit ovat erityisen alttiita sukupuuttoon kuolemiselle.
5 p.
Yhteensä 5 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Monet saarien lajit ovat endeemisiä, ja siksi häviäminen yhdeltä saarelta voi johtaa koko lajin sukupuuttoon. (1 p.) Koska saaret ovat yleensä pinta-alaltaan pieniä (1 p.), sopivia elinympäristöjä on niillä vähemmän (1 p.). Pienillä saarilla myös populaatioita on vähemmän. (1 p.) Saarilla elävien eläinten populaatiot ovat yleensä pienempiä kuin mantereilla elävien sukulaistensa. (1 p.) Pienissä populaatioissa geenivaraston suppeus lisää sukupuuton riskiä. (1 p.) Koska saarten pinta-ala on rajallinen, niillä elävien eliöiden on myös vaikea siirtyä uusille alueille ihmisen vainoa pakoon. (1 p.)
Koska eliöillä on ollut saarilla vähemmän kilpailua (1 p.) ja vähemmän saalistajia (1 p.), monille niistä on evoluution kuluessa kehittynyt ominaisuuksia, jotka tekevät ne alttiimmaksi ihmisen ja hänen mukanaan tuomien vieraslajien haitallisille vaikutuksille (1 p.). Eräät linnut ovat esimerkiksi menettäneet saarilla lentokykynsä, kun saalistajia ei ole ollut. (1 p.) Monet saarilajit saavat lisäksi vähemmän poikasia kuin mantereella elävät sukulaisensa. (1 p.) Saarilajien vastustuskyky muualta tulleita tauteja vastaan saattaa olla heikompi. (1 p.) Saarilajit voivat myös olla helppoja saaliita, koska ne eivät ole tottuneet saalistajiin ja ovat siksi pelottomia. (1 p.) Saarilla lajit ovat myös alttiita ilmaston lämpenemisestä johtuvalle merenpinnan nousulle. (1 p.)
5. Laivaliikenteen ympäristövaikutukset 15 p.
Yhteensä 15 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Öljy, saasteet ja roskaantuminen
Laivoista vuotava polttoaine saastuttaa vesiä. (1 p.) Kun öljytankkerit uppoavat tai ajavat karille, mereen voi kerralla päätyä valtava määrä öljyä, joka vahingoittaa merieläimiä. (1 p.) Esimerkiksi lintujen höyhenpeite voi öljyn vuoksi menettää vettä hylkivän rakenteen ja lämmöneristyskyvyn. (1 p.) Öljyvuodot ovat haitallisia myös planktoneliöille, jotka muodostavat merten ravintoketjujen perustan. (1 p.)
Laivojen lohkeilevasta maalipinnasta päätyy veteen raskasmetalleja (1 p.) ja mikromuovia (1 p.). Myrkylliset yhdisteet voivat rikastua ravintoverkossa. (1 p.) Laivoista päätyy veteen joko vahingossa tai tahallaan myös suurempaa rojua. Osa rojusta, kuten vanhat kalastusverkot, voi olla merieläimille vaaraksi. (1 p.) Laivojen jätevedet aiheuttavat rantavesien rehevöitymistä (1 p.) ja polttoaineesta tulevat hiilidioksidipäästöt edistävät ilmaston lämpenemistä (1 p.). Hiilidioksidipäästöt sekä rikin ja typen oksidien päästöt edistävät merien happamoitumista (1 p.), joka on haitallista erityisesti kalkkikuorisille eliöille (1 p.).
Merieliöt ja niiden habitaatit
Laivojen potkurien tuottama vedenalainen melu haittaa erityisesti valaita (1 p.), ja lisäksi valaat ja muut suuret merieläimet voivat vahingoittua tai kuolla törmätessään laivoihin tai niiden potkureihin (1 p.). Suurten laivojen potkurit myös sekoittavat vettä ja matalassa vedessä lisäksi merenpohjaa ja sedimenttiä. (1 p.) Kulkiessaan lähellä rantoja laivat synnyttävät aaltoja, jotka voivat aiheuttaa rantojen eroosiota. (1 p.) Öisin laivaliikenteestä syntyy merieläinten käyttäytymistä häiritsevää valosaastetta. (1 p.)
Laivoista voi olla vesieliöille myös hyötyä. Uponneet laivat ja veneet voivat toimia keinotekoisten riuttojen tavoin, eliöiden suoja- ja lisääntymispaikkoina. (1–2 p.)
Vieraslajit
Laivat voivat levittää vieraslajeja. (1 p.) Niiden painolastin mukana voi levitä monenlaisia merieläimiä ja näiden eläinten toukkavaiheita (1 p.), ja alusten pohjiin voi kiinnittyä esimerkiksi merirokkoja ja laivamatoja (esimerkistä yhteensä enintään 1 p.).
Merenkulkua ja laivaliikennettä edistääkseen ihmiset ovat kaivaneet kanavia, jotka yhdistävät toisiinsa erillisiä vesistöjä. (1 p.) Tällainen on esimerkiksi Välimeren ja Punaisenmeren yhdistävä Suezin kanava. (Esimerkistä 1 p.) Kanavien kautta merieliöt pääsevät leviämään alueelta toiselle. (1 p.)
6. Verenpaine 15 p.
6.1 Selitä, miten verenpaine muodostuu ihmisen verenkiertoelimistössä ja mitä aineistossa mainitut käsitteet systolinen ja diastolinen verenpaine tarkoittavat. 11 p.
Yhteensä 11 pistettä seuraavista:
Miten verenpaine muodostuu (enintään 7 p.)
Verenpaine tarkoittaa ihmisen verisuonistossa olevaa painetta. (1 p.) Verenpaine on monen tekijän summa: siihen vaikuttavat sydämen pumppaustoiminta (1 p.), verenkierrossa oleva nestemäärä (1 p.), verenkierron vastus (1 p.) ja veren takaisinvirtausta estävät läpät (1 p.). Myös verisuonten pinnan sileän lihaskudoksen toiminta vaikuttaa verenpaineeseen. (1 p.) Verenpaine vaihtelee kuormituksen mukaan: ihmisen liikkuessa verenpaine kohoaa ja levossa verenpaine on alhainen. (1 p.) Verenpainetta säätelevät myös hermostoperäiset mekanismit (1 p.). Kun ihminen jännittää tai hermostuu, verenpaine kohoaa. (1 p.) Verenpaineeseen vaikuttaa myös hormonaalinen säätelyjärjestelmä (ADH ja RAA-järjestelmä). (1 p.)
Systolinen ja diastolinen verenpaine (enintään 4 p.)
Verenpaineen arvo vaihtelee sydämen pumppauksen tahdissa. (1 p.) Verenpaine on suurimmillaan sydämen supistuessa (1 p.) ja pumpatessa verta valtimoihin (1 p.). Tätä nimitetään yläpaineeksi (1 p.) eli systoliseksi paineeksi. Alimmillaan paine on supistusten välissä (1 p.), jolloin sydän lepää (1 p.), ja verta virtaa kammioihin (1 p.). Tätä kutsutaan alapaineeksi (1 p.) eli diastoliseksi paineeksi.
6.2 Pohdi, miksi korkea verenpaine voi olla vaaraksi ja mistä liian korkea verenpaine johtuu. 4 p.
Miksi kohonnut verenpaine voi olla vaaraksi (enintään 2 p.)
Kohonnut verenpaine kuormittaa sydäntä (1 p.) ja koko verenkiertoelimistöä (1 p.), koska sydämen täytyy tehdä enemmän työtä verenpainetta vastaan (1 p.). Koska vasen kammio pumppaa verta koko elimistöön, kohonnut verenpaine voi johtaa kammion laajentumiseen ja paksuuntumiseen. (1 p.) Pitkään jatkunut kohonnut verenpaine aiheuttaa esimerkiksi valtimonkovettumatautia (1 p.), sepelvaltimotautia (1 p.) ja aivoverenkiertohäiriöitä (1 p.) sekä sydämen vajaatoimintaa (1 p.).
Korkean verenpaineen aiheuttajat (enintään 2 p.)
Verenpaineeseen vaikuttavat useat elämäntapatekijät, kuten ravinnon sisältämä liiallinen suola (1 p.), tupakointi tai alkoholin käyttö (1 p.), hormonien (esimerkiksi ehkäisypillerien) tai tulehduskipulääkkeiden käyttö (1 p.) ja ylipaino tai vähäinen liikunta (1 p.). Ravinnon sisältämät rasvat voivat edistää kolesterolin kertymistä verisuoniin. (1 p.) Myös stressi nostaa verenpainetta. (1 p.). Geneettinen alttius voi lisätä korkean verenpaineen riskiä. (1 p.)
7. Synapsit 15 p.
7.1 Synapsit eli hermoliitokset ovat oleellinen osa hermosolujen toimintaa. Kuvaile, miten viesti välitetään kemiallisen välittäjäaineen avulla synapsissa. 10 p.
Yhteensä 10 pistettä seuraavista:
Synapsi on hermosolujen tai hermosolun ja kohdesolun välinen liitos, jonka avulla hermoimpulssit välittyvät eteenpäin. (1 p.) Kemiallisessa viestinvälityksessä sähköinen ärsyke muutetaan kemialliseksi ärsykkeeksi. (1 p.) Aktiopotentiaalin saapuminen synapsipäätteeseen (päätelevyyn/päätenappulaan) (1 p.) saa aikaan kalsiumionien siirtymisen hermopäätteen sisälle (1 p.), mikä laukaisee välittäjäainetta sisältävän rakkulan erityksen. (1 p.) Tämä tapahtuu eksosytoosin avulla. (1 p.)
Välittäjäaine vapautuu solun ulkopuolelle synapsirakoon (1 p.), jossa se voi kiinnittyä kohdesolun solukalvon reseptoriin (1 p.) ja aktivoida reseptorin (1 p.). Samalla entsyymit hajottavat välittäjäainetta synapsiraossa (1 p.) ja sitä kerätään takaisin välittäjäainetta erittävään soluun (1 p.), jolloin ärsytyssignaali päättyy (1 p.).
Kun reseptori toimii ionikanavana, se vaikuttaa kohdesolun sähköiseen säätelyyn (1 p.) päästämällä lävitseen ioneja, kuten natriumia (1 p.).
7.2 Pohdi, mitä etua hermoston toiminnalle on siitä, että hermosolujen välissä on synapseja. 5 p.
Yhteensä 5 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Hermoimpulssi voi kulkea vain yhteen suuntaan, sillä välittäjäainerakkuloita ei ole dendriiteissä. (1 p.) Osa synapseista (tai niiden välittäjäaineista tai reseptoreista) on impulssin kulkua stimuloivia (1 p.) ja osa estäviä (1 p.). Niiden yhteisvaikutus määrittää solun aktiivisuuden (1 p.), mikä puolestaan määrittää, syntyykö soluun toimintajännite (1 p.).
Hermosolut muodostavat usein synapseja monen kohdesolun kanssa (1 p.), ja useat hermosolut säätelevät kohdesolun aktiivisuutta (1 p.). Hermosolut muodostavat siten toiminnallisia kokonaisuuksia (hermoverkkoja) muiden solujen kanssa. (1 p.) Synapsien tiedonkulkua estävät välittäjäaineet suodattavat informaatiota. (1 p.)
8. Satoisa riisi 15 p.
8.1 Aineistossa kuvattu tutkimus liittyy säätelygeeneihin. Päättele aineiston perusteella, mitä säätelygeenillä tarkoitetaan. 2 p.
Säätelygeeni on geeni, joka vaikuttaa toisen geenin toimintaan. (1 p.) Säätelygeeni voi joko aktivoida tai vaimentaa toista geeniä. (1 p.) Säätelyyn voi vaikuttaa joko geenin tuottama proteiini tai RNA. (1 p.)
8.2 Aineiston mukaan tutkijat sammuttivat (hiljensivät) OsDREB1C-nimisen geenin osassa tutkimuskasveista. Selitä, mitä geenin sammuttaminen tarkoittaa ja mitä sammuttaminen auttoi selvittämään tässä tutkimuksessa. 3 p.
Geenin sammuttamisella (hiljentämisellä) tarkoitetaan sitä, että geeni tehdään toimimattomaksi. (1 p.) Tämä voidaan tehdä esimerkiksi siirtämällä ylimääräistä DNA:ta geenin keskelle (1 p.) tai poistamalla geenistä osia. (1 p.) Geenin sammuttamisen avulla voidaan tutkia, mikä merkitys tietyllä geenillä on yksilön aineenvaihdunnassa. (1 p.) Tässä tutkimuksessa geenin sammuttamisen avulla osoitettiin, että kyseinen säätelygeeni edistää voimakkaasti riisin kasvua. (1 p.)
Täysiin pisteisiin vaaditaan, että vastauksessa sekä selitetään, mitä geenin sammuttamisella tarkoitetaan, että selitään sammuttamisen merkitys kyseisessä tutkimuksessa.
8.3 Arvioi, miksi riisissä jo olevan geenin yhden kopion lisääminen perimään vaikutti voimakkaasti satoon. 5 p.
Kyseinen säätelygeeni vaikuttaa riisin kykyyn ottaa typpeä maaperästä. (1 p.) Typpi on usein kasvua rajoittava ravinne (minimiravinne). (1 p.) Ylimääräinen säätelygeeni edisti typen ottamista (1 p.) ja fotosynteesiä (1 p.). Tämä puolestaan edisti riisin kasvua ja kukkimista (1 p.) ja sitä kautta myös riisin siementen tuotantoa (1 p.).
8.4 Pohdi, onko tutkijoiden kehittämä satoisa riisi polyploidiajalostusta. 3 p.
Polyploidiajalostuksessa koko kromosomisto moninkertaistetaan (1 p.) esimerkiksi kolkisiinikäsittelyn avulla. (1 p.) Tässä tutkimuksessa ainoastaan yksittäisestä geenistä lisättiin kopio. (1 p.) Siksi ei ole kyseessä polyploidiajalostus. (1 p.)
8.5 Pohdi, onko tutkijoiden kehittämä satoisa riisi muuntogeeninen eli geenimuunneltu kasvi. 2 p.
Riisiin ei ole lisätty sille vierasta geeniä, vaan olemassa olevasta geenistä on lisätty perimään toinen kopio. (1 p.) Satoisan riisin perimää on kuitenkin muokattu geenitekniikan työkaluilla (1 p.), joten riisiä voi pitää muuntogeenisenä. (1 p.)
Osa 3: 20 pisteen tehtävät
9. Nyky- ja muinaisihmisten perimä 20 p.
9.1 Arvioi, mitä nyky- ja muinaisihmisten genomitutkimukset ovat paljastaneet ihmislajien sukulaisuussuhteista. 10 p.
Yhteensä 10 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Perimän vertailun ansiosta on voitu selvittää eri ihmislajien keskinäisiä sukulaissuhteita. On saatu selville, että siirtyessään uusille alueille eri ihmislajit kohtasivat ja risteytyivät keskenään (1 p.) ja että näiden risteytymisten seurauksena syntyneet jälkeläiset olivat lisääntymiskykyisiä (1 p.).
Eri ihmislajien risteytymisen myötä moniin eri nykyihmispopulaatioihin on päätynyt neandertalin- ja denisovanihmisten geenejä. (1 p.) Denisovan- ja neandertalinihmisillä on ollut yhteinen kantamuoto. (1 p.) Denisovanihmisten geenejä löytyy nykyään sellaisilta nykyihmisryhmiltä, jotka elävät Aasian ja Tyynenmeren alueella (1 p.), ja neandertalinihmisten geenejä on nykyisillä eurooppalaisilla (1 p.). Nykyisillä Saharan eteläpuoleisilla afrikkalaisilla ei ole neandertalin- eikä denisovanihmisten geenejä (1 p.), mikä viittaa siihen, että nämä ihmisryhmät eivät ole joutuneet muinaisuudessa kosketuksiin toistensa kanssa. (1 p.) Aineistossa mainittujen muinaisihmisten lisäksi on useita muita varhaisempia sukupuuttoon kuolleita ihmislajeja, joista ei toistaiseksi ole löydetty säilynyttä muinais-DNA:ta. (1 p.)
Muinais-DNA:n perusteella on saatu selville, että on ollut olemassa sukupuuttoon kuolleita ihmislajeja, joista ei toistaiseksi ole löydetty fossiileja (1 p.), mutta joiden olemassaolo voidaan päätellä sen perusteella, että niiden geenejä on toisten ihmislajien perimässä (1 p.).
Koska on löytynyt todisteita risteytymisestä, on mahdollista arvioida biologisen lajimääritelmän kannalta (1 p.), olivatko nykyihminen, neandertalinihminen ja denisovanihminen kaikki samaa lajia vai eri lajeja (1 p.).
9.2 Pohdi, mitä sellaista tietoa muinais-DNA voi paljastaa sukupuuttoon kuolleiden ihmislajien ominaisuuksista, jota ei pystytä saamaan selville pelkästään fossiilisia luita tutkimalla. 4 p.
Yhteensä 4 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Fossiilisten luiden tutkimus kertoo sukupuuttoon kuolleiden eliöiden ruumiinrakenteesta, ravinnosta tai liikkumistavasta (1 p.), kun taas muinais-DNA:n tutkimus voi paljastaa tietoa niiden pehmytkudoksista (1 p.) ja ulkonäöstä, aivojen kehityksestä tai elintoiminnoista (1 p.).
Muinais-DNA voi paljastaa tietoja myös käyttäytymisestä. (1 p.) Neandertalinihmisten tapauksessa on esimerkiksi voitu päätellä, että niillä oli kyky kommunikoida äänen avulla, koska niiden perimästä on löydetty ”puhegeeni” FOXP2. (1 p.)
Vertailemalla samaan lajiin kuuluvien yksilöiden fossiileista eristettyä muinais-DNA:ta on mahdollista tutkia myös sukupuuttoon kuolleiden lajien populaatiogenetiikkaa. (1 p.)
Neandertalinihmisten perimästä on löydetty geenejä, jotka nykyihmisillä liittyvät silmien, hiusten ja ihon väriin. (Esimerkistä enintään 1 p.) Muinaisilla ihmislajeilla on ollut vastustuskykyä tauteja vastaan tai kyky sopeutua vähähappiseen vuoristoon, mikä on edelleen säilynyt nykyihmisellä. (1 p.) Muinais-DNA:n tutkiminen on antanut tietoa perinnöllisistä sairauksista. (1 p.)
9.3 Pohdi, millaisia tutkimusmateriaalin hankkimiseen ja analysoimiseen liittyviä haasteita tutkijat voivat kohdata, kun he yrittävät selvittää sukupuuttoon kuolleiden ihmislajien perimää. 6 p.
Yhteensä 6 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Haasteena on sopivien fossiilien löytäminen (1 p.), eli sellaisten fossiilien, joissa DNA on säilynyt tarpeeksi hyvin (1 p.). Koska DNA-molekyylin rakenne tuhoutuu ajan myötä, DNA:ta ei ole enää tarpeeksi jäljellä erittäin vanhoissa fossiileissa. (1 p.) DNA-näytteen ottaminen vaurioittaa fossiilia (1 p.), joten arvokkaiden fossiilien tapauksessa tutkijat eivät välttämättä saa lupaa näytteiden ottamiseen (1 p.).
Kontaminaatio nykyalkuperää olevan DNA:n kanssa voi tehdä muinais-DNA-näytteestä hyödyttömän. (1 p.) Sukupuuttoon kuolleiden lajien perimän tutkimuksessa voi olla vaikea löytää sopivia referenssigenomeja DNA:n vertailua varten. (1 p.)
Muinais-DNA-tutkimukseen tarvitaan erikoistunutta laitteistoa ja laboratoriotiloja, jollaisia ei ole kaikkien tutkijoiden käytettävissä. (1 p.) Muinais-DNA-tutkimus on kallista, ja rahoituksen saaminen voi olla vaikeaa. (1 p.)
10. Rupiliskon ekologia ja levinneisyys 20 p.
10.1 Aineisto käsittelee rupiliskon (rupimanterin) ekologiaa ja levinneisyyttä Suomessa. Kerro, mitä aineistossa mainittu metapopulaatio tarkoittaa. Selvitä, mitkä tekijät vaikuttavat rupiliskoyksilöiden mahdollisuuksiin siirtyä kartan esittämien lisääntymislampien välillä. 10 p.
Yhteensä 10 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Saman lajin yksilöt, joiden on mahdollista kohdata toisensa ja lisääntyä keskenään, muodostavat populaation. (1 p.) Laikuttaisissa elinympäristöissä elävät lajit muodostavat paikallispopulaatioita. (1 p.) Mikäli yksilöt voivat siirtyä paikallispopulaatioiden välillä, ne muodostavat metapopulaation. (1 p.) Paikallispopulaatioiden välillä on siten geenivirtaa. (1 p.) Metapopulaation muodostumista edistää, jos alueella esiintyvä sopiva habitaatti on pirstoutunut luontaisesti tai/ja ihmisen toimesta epäsopivan elinympäristön sekaan. (1 p.) Varsinkin pienet osapopulaatiot ovat alttiita paikallisille sukupuutoille. (1 p.)
Rupiliskoyksilöt voivat siirtyä lampien välillä, mikäli lammet sijaitsevat riittävän lähellä toisiaan (1 p.), ja mikäli niiden välillä on sopivia reittejä (ekologinen käytävä) (1 p.). Aineiston 10.A kartassa osa lisääntymislammista sijaitsee lähellä toisiaan, eli eläimet pystyvät liikkumaan niiden välillä. (1 p.) Hidasliikkeisenä rupilisko ei kuitenkaan pysty liikkumaan kaikkien esiintymispaikkojensa välillä. (1 p.) Siirtymistä rajoittaa myös sammakkoeläinten hengityksen kannalta välttämätön kostea iho (1 p.), ja rupiliskoihin maalla kohdistuva saalistus (1 p.). Siirtymistä haittaavat Järvi-Suomen suuret vesistöt (esimerkiksi Saimaa) (1 p.), metsien hakkuut (1 p.), asutuksen ja teiden lisääntyminen (1 p.) ja ojitukset (1 p.).
10.2 Pohdi, miten ilmaston lämpeneminen voi vaikuttaa rupiliskopopulaatioiden elinvoimaisuuteen. 10 p.
Yhteensä 10 pistettä esimerkiksi seuraavista:
Ilmaston lämmetessä monen lajin levinneisyysalueiden rajat siirtyvät pohjoiseen. (1 p.) Tämä voi tuoda tulokaslajeja rupiliskon elinalueelle kilpailemaan samaan ekolokeroon, mikä voi vähentää rupiliskon populaatioiden elinvoimaisuutta. (1 p.) Laji elää nykyisin levinneisyysalueensa pohjoisreunalla Suomessa, joten ilmaston lämpeneminen voi lisätä populaatioiden elinvoimaisuutta. (1 p.)
Vesien lämpeneminen voi lisätä hyönteisiä ja sitä kautta ravintoa. (1 p.) Ilmaston lämpeneminen lisää veden haihtumista (1 p.), jolloin lisääntymislammet voivat kuivua (1 p.), ja poikaset tuhoutuvat tämän seurauksena erityisesti kuivina kesinä (1 p.). Toisaalta ilmaston lämpeneminen lisää talven sademäärää (1 p.), ja sulamisvedet ylläpitävät lisääntymislampia. (1 p.) Sulamisvesien mukana voi tulla myös ravinteita, jotka rehevöittävät lisääntymislampia. (1 p.) Koska ilmaston lämpeneminen voi epäsuorasti lisätä auringon UV-säteilyä, se voi myös vahingoittaa poikasten kehitystä. (1 p.) Ilmaston lämpeneminen kohottaa veden lämpötilaa, mikä voi vaikuttaa rupiliskon poikasten kehittymisnopeuteen. (1 p.)
Koska rupilisko on vaihtolämpöinen, ilmaston lämpeneminen voi vaikuttaa sen aktiivisuuteen. (1 p.) Ilmaston lämpeneminen ja sen myötä suojaavan lumikerroksen ohentuminen voi vaikuttaa rupiliskojen talvehtimiseen (1 p.), sillä ne talvehtivat aikuisina kuivalla maalla (1 p.). Siten leudot talvet heikentävät horroksen laatua. (1 p.). Rupiliskon taudit tai loiset voivat hyötyä lämpenemisestä. (1 p.)
Ilmaston lämpeneminen voi vaikuttaa myös rupiliskon metapopulaatioihin. Metapopulaatiot, joiden alueella on useita lisääntymislampia, ovat elinvoimaisia ilmaston lämmetessä. (1 p.) Pienet populaatiot Parikkalassa ja Nilsiässä katoavat todennäköisemmin kuin muut. (1 p.) Elinvoimaisessa populaatiossa on riittävästi yksilöitä, jotka ylläpitävät geneettistä vaihtelua. (1 p.). Tällainen populaatio selviytyy, kun elinympäristö muuttuu lämpenemisen seurauksena. (1 p.) Populaation säilyminen ilmaston lämmetessä edellyttää myös riittävää syntyvyyttä ja/tai tulomuuttoa (1 p.) ja riittävän alhaista kuolleisuutta ja/tai poismuuttoa (1 p.).
11. Elintarvikkeiden ravintoaineet 20 p.
11.1 Selitä, millä tavoin aineiston ravintoaineita pilkkoutuu ruuansulatuskanavassa glukoosiksi, jota esimerkiksi lihassolu tarvitsee supistumisen energialähteeksi. 6 p.
Elimistö saa energialähteeksi tarvittavaa glukoosia hiilihydraateista (1 p.), joita aineiston 11.A elintarvikkeessa on 13 grammaa 100 grammassa. Osa hiilihydraateista on sokereita, esimerkiksi maltoosia tai laktoosia (disakkarideja). (1 p.) Pääosa aineiston 11.A elintarvikkeen hiilihydraateista on pitkäketjuisia molekyylejä, esimerkiksi tärkkelystä. (1 p.) Tärkkelystä alkaa pilkkoa amylaasientsyymi (1 p.), jota on suussa syljessä (1 p.). Pilkkoutuminen jatkuu ohutsuolessa (1 p.), jonne haima erittää amylaasia (1 p.). Ohutsuolen erittämät entsyymit (1 p.), esimerkiksi maltaasi tai laktaasi (esimerkistä enintään 1 p.), pilkkovat näitä disakkarideja monosakkarideiksi (1 p.).
11.2 Selitä, millä tavoin aineiston ravintoaineita pilkkoutuu ruuansulatuskanavassa aminohapoiksi, joita esimerkiksi lihassolu tarvitsee kasvaakseen. 6 p.
Aminohappoja saadaan proteiineista (1 p.), joita aineiston 11.A elintarvikkeessa on 23 grammaa 100 grammassa. Proteiinien pilkkominen alkaa mahalaukussa (1 p.) pepsiinientsyymin (1 p.) vaikutuksesta, kun epäaktiivinen pepsinogeeni muuttuu suolahapon vaikutuksesta aktiiviseksi pepsiiniksi (1 p.). Tässä syntyvät lyhyet peptidiketjut pilkotaan yksittäisiksi aminohapoiksi ohutsuolessa (1 p.) haiman erittämän (1 p.) trypsiinin (1 p.) ja kymotrypsiinin (1 p.) sekä ohutsuolen erittämien (1 p.) peptidaasien (1 p.) avulla.
11.3 Aineiston elintarvikkeessa on paljon rautaa. Selitä, mihin elimistö tarvitsee rautaa. 4 p.
Rautaa on veren punasolujen (1 p.) hemoglobiinimolekyylin rakenneosana (1 p.). Rautaa tarvitaan hapen sitomiseen (1 p.) soluhengitystä varten (1 p.). Rautaa tarvitaan mitokondrioissa (1 p.) elektroninsiirtoketjun rautaa sisältävissä molekyyleissä (1 p.). Veren lisäksi rautaa on paljon lihaksissa (1 p.) myoglobiinin rakenneosana (1 p.). Rauta toimii kofaktorina monissa entsyymeissä. (1 p.) Riittävä raudan saanti ravinnosta ehkäisee anemiaa. (1 p.)
11.4 Arvioi, kumman aineiston ( vai ) elintarvike edistää paremmin luuston terveyttä. 4 p.
Aineiston 11.B elintarvike edistää luuston terveyttä paremmin kuin aineiston 11.A elintarvike. (1 p.) Kyseisessä elintarvikkeessa on runsaasti kalsiumia (Ca) (1 p.), joka vahvistaa luustoa (1 p.). Elintarvikkeessa on myös D-vitamiinia (1 p.), josta muodostuu elimistössä kalsitriolia (1 p.). D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä suolistossa (1 p.) ja osallistuu veren kalsiumpitoisuuden säätelyyn (1 p.). Riittävä D-vitamiinin ja kalsiumin saanti ehkäisee riisitaudin kehittymistä (1 p.) ja osteoporoosia (1 p.).