Hyvän vastauksen piirteet: FI – Äidinkieli ja kirjallisuus, kirjoitustaidon koe

14.3.2025

Lopulliset hyvän vastauksen piirteet 13.5.2025

Tieto siitä, miten arvosteluperusteita on sovellettu kokelaan koesuoritukseen, muodostuu kokelaan koesuorituksestaan saamista pisteistä, äidinkielen ja kirjallisuuden koetta koskevissa määräyksissä olevista kriteereistä sekä lopullisista hyvän vastauksen piirteistä ja lautakunnan määräyksissä ja ohjeissa annetuista, muista arvostelua koskevista määräyksistä.

Äidinkielen ja kirjallisuuden kirjoitustaidon kokeessa arvioidaan kokelaan kirjallista ilmaisukykyä sekä taitoa kielentää ajatuksia ja hallita asiakokonaisuuksia. Tehtävänä on tuottaa pohtiva tai kantaa ottava teksti aineistoja hyödyntäen.

Kirjoitustaidon kokeen suoritukset arvioidaan arviointikriteerien avulla. Kriteerit on esitetty kriteeritaulukossa, joka on Ylioppilastutkintolautakunnan antamissa äidinkielen ja kirjallisuuden koetta koskevissa määräyksissä.

https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/tutkinnon-toimeenpano/maaraykset-ja-ohjeet/koekohtaiset-maaraykset-ja-ohjeet/aidinkielen-ja

Kokonaisarviointi tehdään kaikkien kriteeritaulukossa esitettyjen piirteiden avulla. Kriteeritaulukossa kuvatuista arviointikohteista painottuvat erityisesti kokonaiskuva kirjoitustaidosta, tekstin rakenne sekä kieli ja tyyli. Suorituksessa esitettyjä, selvästi lain tai hyvän tavan vastaisia lausumia pidetään suorituksen arvoa alentavana seikkana.

Kirjoitustaidon koetta varten ei laadita erillisiä sisältökuvauksia, koska mahdollisia lähestymistapoja, näkökulmia ja sisältöjä on monia. Arvioinnissa otetaan kuitenkin huomioon se, miten hyvin vastaus kytkeytyy kulloiseenkin teemaan ja kokelaan valitsemaan aiheeseen.

Eritasoisten suoritusten kuvaukset on esitetty kriteeritaulukossa.

Koesuorituksessa mahdollisesti olevat arvostelumerkinnät katsotaan muistiinpanoluonteisiksi, eivätkä ne tai niiden puuttuminen näin ollen suoraan kerro arvosteluperusteiden soveltamisesta koesuoritukseen.

Aiheet

1. Vuorovaikutuksen merkitys 60 p.

    2. Vuorovaikutuksen pelisäännöt 60 p.

      3. Vuorovaikutuksen haasteita 60 p.

        4. Yhteiskunnallinen vuorovaikutus ja osallisuus 60 p.

          5. Vuorovaikutus eri yhteisöissä 60 p.